Rp. gyorskorcsolya: elődöntőbe jutott a férfiváltó Debrecenben

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.11.19. 16:50
A férfiváltónk sikerrel vette a negyeddöntőt pénteken a debreceni világkupa-viadalon, a nők viszont nem jutottak be a szombati elődöntőbe.
Liu Shaolin Sándorék futamgyőztesként jutottak elődöntőbe (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Liu Shaolin Sándorék futamgyőztesként jutottak elődöntőbe (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

„Bizonyítani szeretnék. Hálás vagyok az edzőknek, hogy lehetőséget adnak nekem, szeretném megmutatni nekik, hogy jól döntöttek” – mindezt Varnyú Alex nyilatkozta, amikor Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere két vk-viadal után bejelentette, hogy Jászapáti Péter helyett Debrecenben Varnyú Alex kap lehetőséget.

És már pénteken kapott, hiszen Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry mellett ő léphetett jégre a váltóversenyek negyeddöntőjében, a kvartett pedig pazarul muzsikált: futamgyőztesként jutott be a szombati elődöntőbe.

Jászapáti Petra úgy vélekedett előzetesen, hogy Pjongcsang óta a jelenlegi a legerősebb magyar női váltó, csak sajnos ebben az összetételben még keveset versenyezhetett, így hiányzik az összeszokottság és persze a rutin.

Mindezt tökéletesen tükrözte a pénteki negyeddöntő, bár ezúttal a több tapasztalat sem biztos, hogy segített volna: nagyon erős futamba kerültek a mieink, hiszen a dél-koreaiak és az oroszok is a világ legjobbjai közé tartoznak, az egyik csapatot viszont meg kellett volna előzni ahhoz, hogy a Jászapáti, Kónya Zsófia, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka összeállításban futó magyar kvartett jégre léphessen a szombati elődöntőben.

Nem sikerült…

Úgy 2000 méterig többször tett kísérletet az előzésre női csapatunk, ám ezek egyike sem vezetett eredményre – ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a kvótaszerzés az utolsó, vagyis a jövő heti dordrechti kvalifikációs vk-viadalon dől el.

A mieink a debreceni világkupaverseny előtt a kilencedik helyen álltak az összetett rangsorban, a pekingi olimpián nyolc váltó indulhat.

Liu Shaolin Sándor: Nem érzem magam jó formában
– Pénteken is remekül korcsolyázott, ezer méteren gond nélkül jutott be a vasárnapi negyeddöntőbe. Ennyire jó formában van?
– Nem érzem magam jó formában – már magamhoz képest, de van már annyi rutinom és tapasztalatom, hogy hozzam ezeket a futamokat így is.
– Igaz, ami igaz, a csúcsformát a pekingi olimpiára kell időzíteni.
– Erről van szó: nem most kell jó formában lenni. A világkupa-sorozat után vár még ránk két nagyon kemény hónap az olimpiáig, sokat kell még dolgozni ahhoz, hogy Pekingben tényleg csúcsformában legyünk.
– De még így, ilyen formában is elvárás volt saját maga számára, hogy a selejtezős napokat sikerrel vegye?
– Lehet így is fogalmazni, bár a sportban gyakorta borul a papírforma, a short trackben pedig ez kiváltképp így van. Tudom, közhelyesen hat, mégis igaz: megpróbálunk minden egyes távon minél messzebbre jutni – itt, Debrecenben is.
– Vagyis ezúttal tényleg nem az éremszerzés az elsődleges cél?
– Én szeretek nyerni, de ki nem szeret? A kvalifikációs világkupa-sorozatban viszont tényleg a kvóták megszerzése a legfontosabb. Nem állunk rosszul, szerintem kilencvenkilenc százalékban megvagyunk.
– A váltóban ezúttal Varnyú Alex kapott lehetőséget, gond nélkül hozták a továbbjutást – hogy érzi, ez az újabb összetételű csapat jobb, erősebb?
– Örültem annak, hogy Alex kapott lehetőséget, szerintem jól is ment, mégiscsak egy rutinos short trackesről van szó. Ettől függetlenül egyáltalán nem biztos, hogy a továbbiakban fut majd a váltóban, hiszen az a cél, hogy minél többféle felállást kipróbáljunk, hogy gyakoroljuk a különböző taktikai elemeket. És ha már váltó: végre újra én lehettem a befejező ember!
– Visszavette ezt a szerepet az öccsétől, Liu Shaoangtól?
– Szükség volt arra, hogy Ádó is gyakorolja ezt a szerepkört, de tényleg nagyon örültem, hogy pénteken újra én fejezhettem be a futást – máshol nem szeretek korcsolyázni, mert azokban a pozíciókban sokszor őrült dolgok zajlanak a jégen, a befejező emberek valahogy nyugodtabbak, és ebben a pozícióban egyszer kell úgy istenigazából megnyomni – a legvégén.
– Az elődöntőben a hollandok, az olaszok és az oroszok várnak a csapatra.
– Ismerjük az összes ellenfelet, szerintem simán hozható az elődöntő.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik