Rp. gyorskorcsolya: elődöntős a férfi- és a női váltó a drezdai vk-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.02.09. 18:46
Kónya Zsófia ötszáz méteren és váltóban is rajthoz áll szombaton (Fotó: Árvai Károly)
A női és a férfiváltó elődöntőbe jutása nagyszerű eredmény, ám egyéniben a pénteki nap nem hozott túl sok jót magyar szempontból a rövid pályás gyorskorcsolyázók drezdai világkupaversenyén.

A rövid pályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozata az ötödik állomásához érkezett: péntektől vasárnapig Drezdában „randevúznak” a sportág nagyhatalmai – a kijelentés akkor is igaz, ha a kínaiak a második sorukat küldték Európába. Ennek oka, hogy Kínában fontos(abb) versenyt rendeznek, így a legjobbak, köztük a Liu testvérek otthon maradtak.

Ott van viszont Drezdában a visszatérő holland Suzanne Schulting és a kanadai Kim Boutin, de rajtuk kívül is jócskán akadnak klasszisok a mezőnyben.

A magyar csapatból továbbra is hiányzik az októberben egy vírusfertőzés miatt kidőlő Jászapáti Petra – esetében jó hír, hogy már elkezdte az edzéseket, míg Somodi Maja azért nem utazott Drezdába, mert juniorként a korosztályos világbajnokságon lesznek komoly feladatai.

Mellettük Nógrádi Bencét kell még kiemelnünk, ő többször volt beteg a felkészülés során, így Drezdában csak a legrövidebb távon vetették őt meg az edzők, s mellett a váltóban kap feladatot.

A vk-sorozat sajátossága, hogy minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, ez Drezdában az 1000 méter, érdekesség, hogy a férfiaknál az első ezer méteres távon (ennek döntőit szombaton rendezik) selejtezőt és előfutamot is kellett rendezni pénteken, míg a másodikban csak egy kört kellett sikerrel teljesíteni a negyeddöntőbe jutáshoz – az első 1000 méteres futamban Csizmadia Márk és Tiborcz Dániel egyaránt elvérzett, a másodikban hasonló sorsra jutott Jászapáti Péter, Bontovics Balázs viszont folytathatja a vasárnapi negyeddöntőben.

A hölgyeknél csak egy-egy előfutamos kör volt ezen a távon, Kónya Zsófia szombaton jégre léphet – Somogyi Barbara, Bácskai Sára Luca és Sziliczei-Német Rebeka nem járt sikerrel.

Ötszáz méteren csak Kónya Zsófia maradt állva, míg 1500-on Sziliczei-Német Rebeka jutott be az elődöntőbe.

A Bácskai, Kónya, Somogyi, Sziliczei-Német összetételben futó női váltó a negyeddöntőben harmadik lett a hollandok és az olaszok mögött, ám időeredményének köszönhetően szombaton az elődöntőben folytathatja.

Akárcsak a férficsapat (Bontovics, Jászapáti, Csizmadia, Tiborcz), amelyik ötös futamba került a negyeddöntőben, ennek megfelelően öldöklő harc folyt a továbbjutásért, az olaszok mögötti második hely pedig azt jelenti, hogy a miénk ott lesznek a szombati elődöntőben.

A magyar vegyes váltó (Kónya, Sziliczei-Német, Csizmadia, Jászapáti) a negyeddöntőben Kína és Kanada mögött a harmadik helyen ért célba, így kiesett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik