Ujjé, a Ligety nagyszerű...

Vágólapra másolva!
2013.02.15. 14:59
null
Ligety óriás-műlesiklásban szerezte immár a harmadik vb-aranyát Schladmingban (Fotó: Reuters)
Az ausztriai Schladmingban a férfiak óriás-műlesiklásával folytatódott az alpesi sízők világbajnoksága. A győzelmet az amerikai Ted Ligety szerezte meg az osztrák Marcel Hirscher és az olasz Manfred Mölgg előtt. A magyar származású klasszisnak ez már a harmadik aranyérme a világbajnokságon. Farkas Norbert a 47. helyen végzett.

Már az első futamot is toronymagasan nyerte a bombaformában lévő Ligety, aki 1.3 másodpercet vert a norvég Aksel Lund Svindalra és még ennél is egy századmásodperccel többet az összetett világkupa éllovasára, Hirscherre. Rajtuk kívül pedig csak Mölgg tudott még másfél másodpercen belülre kerülni az amerikaival szemben.

Amikor a második futamban Mölgg sorra került, akkor a francia Alexis Pinturault állt az élen, s bár a pálya közepén hátrányban állt vele szemben az olasz, a célban 19 századmásodperccel át tudta venni a vezetést. Így viszont nem volt csoda, hogy Hirscher éppen a pálya elején tudta növelni az előnyét 13 századra, amely viszont a közepén csökkenni látszott, a célban azonban kis híján egy másodpercre nőtt. Svindal az elején még tartani bírta magát, de a végére elfáradt, s négy századdal még Mölggtől is kikapott.

Már csak Ligety volt hátra, aki kényelmes fórból indulva akár egy biztonsági futamot is mehetett volna, de ő inkább száguldott, mint egy rakéta, s a pálya közepén 1.68-ra nőtt az előnye. Igaz, erre majdnem rá is fizetett, mert az egyik kapunál megbillent, s kis híján kiesett. Ezek után inkább vissza is vett a tempóból, s végül „csak" 81 százados előnnyel ért a célba. Így aztán a szuper-G és a szuperkombináció után az óriás-műlesiklás aranyérmét is az ő nyakába akasztották Schladmingban.

A versenyen indulhatott a magyar Farkas Norbert is, aki az első futamban 11.44 másodperces hátránnyal az 53. pozícióban végzett, tehát a második futamban is indulhatott. Ott végül 18.62-es hátránnyal a 47. helyen zárt.

FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Ted Ligety (amerikai) 2:28.92
2. Marcel Hirscher (osztrák) +0.81
3. Manfred Mölgg (olasz) +1.75
...
47. Farkas Norbert (magyar) +18.62

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik