Adam Malysz újra leiskolázta a mezőnyt, negyedszer is világbajnok

BÁLINT ANDRÁSBÁLINT ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.03.03. 13:07
Adam Malysz sokadszor is bebizonyította, a síugrás történetének egyik legjobbja, miután a szapporói északi sí világbajnokságon több mint 22 pontos előnnyel nyerte a középsáncon rendezett versenyt. A lengyel sztár negyedszer vehetett át aranyérmet, harmadszor lett első középsáncon.
Adam Malysz történelmet írt Szapporóban
Reuters
Adam Malysz történelmet írt Szapporóban
Adam Malysz történelmet írt Szapporóban
Reuters
Adam Malysz történelmet írt Szapporóban

A wislai klasszis már nagysáncon is nagy esélyes volt, de akkor „csak” negyedik lett. Ezúttal már más volt a helyzet, az első sorozatban 102 méterre szállt, alig fél méterrel maradt el a sáncrekordtól, s ezzel hatalmas előnyre tett szert.

A második felvonásban már egy biztonsági ugrás is elegendőnek bizonyult volna az újabb aranyéremhez, de Malysz nem erre törekedett, 99,5 méterre repült. Mindkét ugrása messze kiemelkedett a mezőnyből. Mögötte a kétszeres olimpiai bajnok, s nagysáncon Szapporóban győztes Simon Amman lett az ezüstérmes, s a torinói ötkarikás játékokon szintén duplázó Thomas Morgenstern volt a harmadik.

Negyedszer lett világbajnok a wislai klasszis
Reuters
Negyedszer lett világbajnok a wislai klasszis

Adam Malysz a 2001-es világbajnokságon középsáncon volt először aranyérmes, nagysáncon pedig második helyen zárt. Majd 2003-ban Predazzóban mindkét egyéni viadalt megnyerte. A Világkupában 32 versenyen diadalmaskodott, ezzel az örökranglista harmadik helyén áll.

Röviddel a szapporói győzelem után Tomasz Lipiec lengyel sportminiszter már hivatalos közleményben köszöntötte az ismét aranyérmes nemzeti hőst.

„Szívből gratulálok az aranyérem megszerzéséhez! Önnek köszönhetően a lengyelek ismét büszkék lehetnek! Ön beírta magát a síugrás történelmébe, mivel a legtöbb érmet szerezte világbajnokságon! Még egyszer gratulálok Önnek!” – áll a média számára is eljuttatott köszöntőben.

„Rendkívül boldog vagyok, nehezen találok szavakat az örömöm kifejezésére. Utoljára tíz évvel ezelőtt ugrottam ezen a sáncon, s akkor is győztem. Most is. Lassan azért kezdem átérezni a győzelem jelentőségét” – mondta Adam Malysz.

ÉSZAKI SÍ VILÁGBAJNOKSÁG, SÍUGRÁS, KÖZÉPSÁNC

1 Adam Malysz (Lengyelország) 277,0 pont (102 m, 99,5 m)
2. Simon Ammann (Svájc) 255,5 pont (96,5 m, 96 m)
3. Thomas Morgenstern (Ausztria) 254,5 pont (95 m, 95 m)
4. Roar Ljökelsöy (Norvégia) 246,5 pont (94,5 m, 92,5 m)
5. Andreas Küttel (Svájc) 244,6 pont (95,5 m, 92 m)
6. Andreas Kofler (Ausztria) 243,0 pont (94 m, 93,5 m)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik