La Liga: amikor a csatár legutóbb hiányzott, a Realnak 10 BL-trófeája volt

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2020.06.24. 15:29
null
Szinte hihetetlen! Inaki Williams több mint négy éve nem hiányzott bajnoki meccsről (Fotó: AFP)
2016. április 17. Ezen a napon volt az Athletic Bilbao legutóbbi olyan spanyol élvonalbeli bajnoki mérkőzése, amelyen Inaki Williams, a baszk klub saját nevelésű labdarúgója nem lépett pályára. A 26 éves, egyszeres spanyol válogatott csatár kedd este az FC Barcelona ellen sorozatban 150. La Liga-találkozóján játszott.

 

A Bilbaóban született, ghánai felmenőkkel rendelkező futballista – aki nem mellesleg a baszk klub történetének első színes bőrű gólszerzője – a 2014–2015-ös idényben mutatkozott be a spanyol első osztályban nevelőklubja színeiben. Williams 189 találkozón játszott a La Ligában, ebből a legutóbbi 150-et (!) megszakítás nélkül.

Williams sérülés vagy eltiltás miatt sem hiányzott. Sőt, a Bilbaóban az elmúlt négy évben négy vezetőedzővel (Ernesto Valverde, José Ángel Ziganda, Eduardo Berizzo, Gaizka Garitano) dolgozott együtt, s egyik sem mellőzte őt 2016 áprilisa óta.

Az irigylésre méltó sorozat természetesen klubrekord, a vonatkozó örökrangsorban 132 találkozóval Carmelo Cedrún követi Inaki Williamst. A korábbi spanyol válogatott kapus 1950 és 1964 között futballozott az Athleticben.

A spanyol élvonalban még messze nem csúcstartó Williams, aki egyébként pályafutása alatt negyvenszer volt eredményes a La Ligában. A rekord Juan Antonio Larranaga nevéhez fűződik. Az 1980 és 1994 között a Real Sociedadot erősítő védő sorozatban 202 bajnoki meccsen játszott csapatában – emlékeztetett rá a Marca. Williams a 2021–2022-es bajnoki idény 7. fordulójában állíthatja be a rekordot – ha addig nem szakad meg pazar szériája.

További érdekesség, hogy Williams – akinek a szerződését a Bilbao tavaly 2028-ig (!) meghosszabbította – 2018. december 22. és 2020. február 2. között az Athletic mind a 44 ligameccsén kezdő volt.

A többi sorozatot figyelembe véve sem rossz Williams mutatója. A 150 meccsből álló széria kezdete óta csak négy Király-kupa- és egy Európa-liga-selejtező-mérkőzést hagyott ki.

Amikor a Bilbao legutóbb Williams nélkül játszott bajnoki találkozót, a Real Madridnak hárommal kevesebb Bajnokok Ligája-trófeája, míg az FC Barcelonának hárommal kevesebb bajnoki elsősége volt, mint most…

Card

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik