La Liga: aggódhat a Barcelona – vádat emeltek Bartomeuék ellen

Vágólapra másolva!
2023.03.08. 15:45
null
Bartomeunak magyarázkodnia kell (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, a spanyol futballt alapjaiban rázta meg a hír, hogy az FC Barcelona éveken át fizetett a katalán játékvezetői testület alelnökének, José María Enríquez Negreirának, „szakmai tanácsadásért”. A La Liga és a La Liga 2 klubjai azóta közleményt adtak ki, mely szerint az ügy lehető legalaposabb kivizsgálását követelik, és együttműködnek a hatóságokkal. A spanyol ügyészség most korrupció gyanújával vádat emelt a katalán klub és korábbi elnöke, Josep Maria Bartomeu ellen Negreirának a lefizetése miatt – hívta fel a figyelmet az ESPN.

 

José María Enríquez Negreira, a katalán játékvezetői testület korábbi alelnöke beismerte az adóhatóságnak, hogy jelentéseket készített az FC Barcelonának a játékvezetők ténykedéséről azzal a céllal, hogy a csapat játékosai tudják, hogyan érdemes beszélni a játékvezetővel. Az adóhatóság jelentése szerint „a klub meg akart arról győződni, hogy semmilyen ellentmondásos játékvezetői ítélet ne sújtsa az FC Barcelonát.” A katalán klub 2016 és 2018 között összesen 1.4 millió eurót fizetett Negreirának, 2001 és 2018 között pedig nagyjából összesen hétmilliót. Ebben az időszakban négy elnöke is volt a klubnak, végül öt évvel ezelőtt Josep Maria Bartomeu (2014–2020) állította le a kifizetéseket.

Az ügyészség most vádat emelt a Barca és korábbi elnöke, Bartomeu ellen, de tanúként beidéznek két másik egykori elnököt is, Joan Gaspartot (2000–2003) és Sandro Rosellt (2010–2014), valamint a jelenlegi első embert, Joan Laportát is, ugyanis 2003 és 2010 között ő is irányította a klubot. Őket azért csak tanúként, és nem pedig vádlottként hallgatják meg, mert ellenük már nem lehet vádat emelni az esetlegesen elkövetett bűncselekmények elévülési ideje miatt.

Laporta egyébként tagadta azokat a következtetéseket, hogy ezek a játékvezetői jelentések a bírók lefizetésével lettek volna egyenlők.

„A Barca soha nem vásárolt játékvezetőket, ahogyan nem is befolyásolta őket – jelentette ki Laporta. Legyen világos mindenkinek, hogy soha nem állt ilyesmi a klub szándékában. A tények ellentmondanak azoknak, akik más történetet próbálnak beadni az embereknek.”

A La Liga első embere, Javier Tebas kijelentette, hogy a Barcát nem szankcionálhatják, ugyanis a kifizetések óta eltelt már több mint három év, viszont megígérte, hogy ennek ellenére is utánajárnak a dolognak. A FIFA (nemzetközi szövetség) és az UEFA (európai szövetség) azonban más tészta, ők kiszabhatnak büntetést, sőt, az UEFA már be is kérte az üggyel kapcsolatos valamennyi dokumentumot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik