T. D. 2020.10.22 17:29 Frissítve: 2020.10.22 17:36

El Clásico: bíborvörös-kékek, királyi habcsókok egymás ellen

Szombaton megrendezik az idény első el Clásicóját – a Barcelona és Real Madrid összecsapását a Camp Nouban rendezik meg. A KultúrTapas blog ennek kapcsán utánajárt a két csapat – olykor meglehetősen furcsa – beceneveinek.

 

Piqué és Vinícius a hétvégén is összecsaphat egymással (Fotó: AFP)

A blogon az olvasható, hogy a Barcelonát például gyakran szokás gránátvörös-kékeknek nevezni, ami a klub himnuszában is olvasható „blaugrana” szóból ered. A blau katalánul a kék, a grana azonban a hasonló alak ellenére sem köthető a gránáthoz. Valójában ez a szó a latin granum szóból származik, amely növényi magvakat jelent. Ebből kialakulva a granát a karmazsintölgyön élősködő tetűfaj által előállított anyagra használták, ez leginkább a bíborvörös színhez köthető.

A Barcelona szurkolóit vagy játékosait a leggyakrabban culénak nevezik, ami a „cul”, vagyis fenék szóból jön. Ez onnan ered, hogy a katalánok első pályájánál a lelátóként szolgáló betonfalon ülő nézőknek kívülről nézve kilógott a feneke.

Ami a Real Madridot illeti: a legtöbbször csak királyi gárdának nevezett csapat nem volt mindig királyi – sőt, Spanyolországban a Real Sociedadra utalnak ezzel. A 34-szeres bajnok csak 1920-ban vette fel a „Real” előtagot, ezt tizenegy évvel később, a második spanyol köztársaság kikiáltásakor elhagyta, és csak a polgárháború után kapta vissza, addig Madrid Football Clubként szerepeltek a fővárosiak.

A madridiakat a „merengues” becenévvel is szokták illetni a mezszín, valamint a hasonló nevű édesség, a habcsók fehéres színe közti összefüggés miatt is.

2020.11.21 19:56:17

Spanyol labdarúgás T. D.

Sokba került Ter Stegen nagy hibája • Piqué és Sergi Roberto is megsérült.

2020.11.21 14:29:21

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A realos kölcsönjátékos, Kubo a győzelmet is megszerezhette volna a Villarreal számára a tartalékos bajnok ellen.

2020.11.15 23:49:34

Spanyol labdarúgás THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Szülei egy panelház ablakából szóltak le a gyerek Sergiónak.

2020.11.08 11:47:33

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Carlos Soler mesterhármast ért el a címvédő ellen 11-esekből, a történelmi mérkőzést még sokáig fogjuk emlegetni.