Barcelona: „Egy halottat próbálunk újraéleszteni”

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.06.09. 17:12
null
Eduard Romeu (Fotó: AFP)
Eduard Romeu szerint félmilliárd euróra lenne szükség ahhoz, hogy megmentsék a klubot. Az FC Barcelona pénzügyekért felelős elnökhelyettese egy héttel a klub közgyűlése előtt drámai szavakat használt, de érzékeltette azt is: vannak terveik.

 

„A legnagyobb gondot az eszközállomány egyensúlytalansága okozza – mondta Eduard Romeu a Diario Sportnak. – A negatív tőkénk pillanatnyilag ötszázmillió euró, ehhez nyugodtan hozzá lehet adni a százötven milliós idei veszteséget. Szóval ahogy korábban is mondtam, ha valakinek lenne felesleges ötszázmilliója... Ennyi kellene ahhoz, hogy megóvjuk a Barcelonát."

Romeu igyekezett megnyugtatni a klub híveit, hogy bár a helyzet továbbra is kritikus – aminek egyik jele, emlékeztet a The Athletic, hogy hiába egyeztek meg Andreas Christensennel (Chelsea) és Franck Kessiével (Milan), egyelőre akadályba ütközik a regisztrálásuk – , a tavalyihoz képest annyival jobban állnak, hogy megtalálták a problémák gyökereit.

Az alelnök hangsúlyozta, a gond nemcsak pénzügyi, hanem arculati is – hiszen a piaci siker, a „pénzcsinálás” feltétele, hogy makulátlan partnerként tárgyalhassanak mindenkivel.

„Egy halottat próbálunk újraéleszteni – sokkolta olvasóit egy retorikai fordulattal Romeu –, és nagy szerencsénk, hogy van egy brandünk, vannak ingatlanjaink és egyéb eszközeink. Ha a tulajdonosok (a tagok) nem akarnak pénzt beletenni a klubba, akkor engedniük kell, hogy a rendelkezésünkre álló eszközöket úgy használhassuk, hogy az újraélesztés sikeres legyen.”

Romeu a klub kereskedelmi jogait kezelő BLM eladásában – „van egy jó, 275 millió eurós ajánlatunk, de ez most nem elég, Damoklész kardjának árnyékában is türelmesnek kell lennünk” –, újabb játékosszerződések újratárgyalásában és a televíziós közvetítési jogokban látja a rövid távú pénzszerzés fő lehetőségét.

Ami a liga tulajdonrészének tíz százalékát érintő, a spanyol klubok többsége által támogatott eladási terveket, a liga CVC-projektjét illeti, a Barca – akárcsak a Real Madrid – továbbra is ellenáll.

„Hiába nehezedik ránk súlyos nyomás, és hiába szeretnénk mindig a sportszerűség jegyében cselekedni, a mi megítélésünk szerint ez rossz üzlet” – mondta Romeu, indoklásképp felhozva, hogy noha pénzhez jutnának, a gyorsan, de magas kamattal visszafizetett adósság hosszabb távon nagyobb kárt okozna a klubnak, mintha lépésről lépésre, körültekintően, kevésbé kockázatos módon rendzenék helyzetüket.

A Barcelona június 16-án közgyűlést tart, a tagok ott szavazhatnak majd a vezetőség által eléjük terjesztett pénzügyi mentőcsomagról.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik