T. D. 2020.09.21 11:44 Frissítve: 2020.09.23 17:07

Barca: „Tudom, ha felhívod az elnököt, kidob” – az edző Messinek

A Barcelona exkapusával, egyben korábbi sportigazgatójával, Andoni Zubizarretával beszélgetett Vicente del Bosque, aki a Real Madrid korábbi játékosaként és edzőjeként, valamint a spanyol válogatottat világ- és Európa-bajnoki címig vezető szövetségi kapitányként ismert. A társalgás közben Lionel Messi és a korábbi Barca-edző Gerardo „Tata” Martino kapcsolata is szóba került.

Martino és Messi a partvonal mellett a 2014. májusi, Atlético Madrid elleni meccsen (Fotó: AFP)

Az El País spanyol napilapnak készített interjúban Del Bosque felhozta Messi nyári klubváltási hercehurcáját – amiből végül nem lett semmi –, így az argentin támadóról is beszéltek egy kicsit.

„Messinek az a nagy problémája, hogy önmagával versenyez. Megértem, ami történik vele, mindannyiunknak volt már ilyen felelősség a nyakában. Amikor az öltözőfolyosón elindulsz a pályára, tudod, hogy kik a jó játékosok körülötted, kikkel lehet meccset vagy döntőt nyerni. Ezt a felelősséget tizenöt éven át cipelve eljön a megkérdőjelezés pillanata. Egy nap, amikor a tükörbe nézel, és azt mondod: »Ennek nem kellene ilyen könnyűnek lennie.« Ez az a súly, amit Leónak nehéz cipelnie.”

Del Bosque ezek után megjegyezte, hogy ezt a helyzetet az edzőnek is nehéz kezelnie, és egy ilyen szituáció esetében nem mindegy, hogy a játékos mennyire van egy hullámhosszon a szakvezetővel, mire a most az Olympique Marseille sportigazgatójaként dolgozó Zubizarreta felhozta a Tata Martinóval való – a jelek szerint nem túl rózsás – kapcsolatot.

„Ez a játékos csapattal, edzővel szembeni nagyvonalúságán múlik. Amikor Tata Martino a Barcelonát irányította, egyszer azt mondta Messinek: »Tudom, ha felhívod az elnököt, azonnal kidob engem, de könyörgöm, nem kell rá emlékeztetned mindennap. Én is tudom.«

Gerardo Martino magyaráz Lionel Messinek egy 2014. januári kupameccsen (Fotó: AFP)

Tata Martino a 2013–2014-es idényben irányította a Barcelonát, ám csupán egy trófeát (spanyol Szuperkupa) nyert, így az évadzárás után távozott a klubtól. Azóta az argentin válogatottat és az MLS-ben szereplő Atlanta Unitedet is irányította, jelenleg Mexikó szövetségi kapitánya.

2021.01.24 15:50:38

Spanyol labdarúgás RUSZNÁK GYÖRGY

A foggal-körömmel védekező hazaiak csak megnehezíteni tudták a katalánok dolgát, de azt nagyon.

2021.01.23 20:17:37

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Kroos, Benzema és Modric remekelt; Hazard gólt lőtt és gólpasszt adott – először madridi karrierje során.

2021.01.21 19:58:05

Spanyol labdarúgás VÉGH JÁNOS

Nem volt egyszerű dolguk: Griezmannék harmadosztályú ellenfelük ellen hosszabbításra kényszerültek.

2021.01.20 23:36:09

Spanyol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Aligha van szüksége Messinek arra, hogy igyekezzem magyarázni a cselekedeteit. Bár kétségtelen, mögötte is halmozódnak az évek, mérséklődött kirobbanásának intenzitása is, amellyel korábban alig adott esélyt a védőknek az utánrúgásra.

2021.01.20 19:17:49

Spanyol labdarúgás RUSZNÁK GYÖRGY

Vezetett a Real, de a lelkesen küzdő hazaiak előbb egyenlítettek, majd tíz emberrel a győzelmet is megszerezték.