Női röpi: Mutassák meg, hogy kell röplabdázni! – Szűcs Kinga

Vágólapra másolva!
2022.06.10. 09:55
null
Szűcs Kinga (Fotó: Árvai Károly)
Nagyon sajnálja a Románia ellen elveszített első mérkőzést Szűcs Kinga, a női röplabda-válogatott csapatkapitánya, ugyanakkor büszke a társaira, hiszen az ukránok ellen megnyert találkozón mindenki emberfeletti teljesítményt nyújtott.


– Sikerült megünnepelni szerdán a születésnapját?

– Igen, bár a győzelem lett volna a legnagyobb ajándék – mondta Szűcs Kinga, a magyar válogatott csapatkapitánya.

– Miért nem sikerült szorosabbá tenni a románok elleni szerdai mérkőzést?
– Már a találkozó előtt nagyon tiszteletlenek voltak a szurkolók, kifütyülték a magyar himnuszt. Ez kellőképpen feltüzelt minket, mondtam a lányoknak, hogy mindenképpen vágjunk vissza ezért, mert minket senki sem nézhet le.

– És megtette a hatását?
– Persze, a mentalitásunkkal nem volt probléma, fizikailag fáradtunk el, ezért nem hoztuk ki magunkból a legjobbat. Ennél sokkal jobban tudunk játszani.

– A szövetségi kapitány a második szett felénél lecserélte. Történt valami, vagy egyszerűen csak nem játszott jól?
– Utóbbi – nem volt stabil a nyitásfogadásom, de egyik játékelemben sem tudtam igazán jól teljesíteni. Ugyanakkor a vonalbírók miatt teljesen eldurrant az agyam. Több olyan döntés született, ami a románoknak kedvezett, és mivel nem volt videóbíró, még visszanézni sem tudtuk a kétes szituációkat.

– Szerencsére az ukránok elleni második összecsapáson ezzel nem volt probléma, mérkőzéslabdákat hárítva győztek. Hogy élték meg belülről?
– A harmadik szettben tizennégy tizennégynél azt éreztem a társaimon, hogy mentálisan kikapcsoltak, végül el is veszítettük azt a játszmát. A következő előtt viszont azt mondtam, hogy minden erőnkre szükség lesz – nem is volt megállás, éreztem, hogy mindenki belead apait-­anyait.

– Tovább jutni nem sikerült a csoportból, ennek ellenére mit sikerült ebből a sorozatból leszűrniük?
– A románok elleni, hazai pályán 3:2-re elveszített mérkőzést nagyon sajnálom, 23 nyitást rontottunk, amivel tulajdonképpen saját magunkat temettük el azon a meccsen. Az ukránok ellen siker viszont nagyon fontos volt, örülök, hogy hazai pályán sikerült azt véghez vinnünk.

– A nyitás mitől volt ennyire mumusa a csapatnak?
– Visszafogottan nyitottunk, emellett többször a hálóba ütöttük a labdát. Kértem a lányokat, úgy üssék meg, hogy inkább hosszú legyen, csak ne a hálóban kössön ki. Sajnos senki sem érezte a nyitásokat, mindenki ütött három-négy hibát, ami összeadódott. Ettől függetlenül tudunk röplabdázni, ellentétben néhány ember állításával...

– Mire gondol?
– Az egyik közösségi oldalon azt írták rólunk, hogy nem értünk a sportághoz, bénák vagyunk. Üzenem nekik, hogy álljanak fel a kanapéról, és mutassák meg, hogy kell röplabdázni!

– Ezek szerint olvassa és foglalkozik a negatív kritikákkal?
– Régebben jobban kiakadtam, manapság már nem, az előbb említettekbe sem szándékosan futottam bele... Nagyon büszke vagyok a lányokra!

– Csapatkapitányként mennyire volt könnyű összekovácsolni a csapatot?
– Jól esett, hogy a kapitány engem kért fel, lehet, hogy néha szigorúbban szóltam a társaimnak, remélem, nem vették bántásnak. Próbáltam átadni azt, amit én már magasabb szinten, az előző szezonban az olasz bajnokságban megtanultam – úgy tűnt, vevők voltak rá. Segítettem a csapatot kihúzni a hullámvölgyből, erre jó példa az ukránok ellen megnyert mérkőzés, viszont a lányok nélkül ez nem ment volna. Igazi egységet alkottunk a pályán.

– Mi az a plusz, amit csapatkapitányként az olasz élvonalból be tudott csempészni a válogatottba?
– A modern és gyors röplabdát, amit egyébként szövetségi kapitányunk, Andreas Vollmer is tanít. Nem volt könnyű nekem az Olaszországban töltött első három-négy hónap, mert teljesen más a játék. Például magasan kellett támadnom, mert a blokkoló játékosok hamarabb a helyükre értek, így csak fölöttük tudtam elütni a labdát. Nemcsak a feladótól, hanem a liberótól is kaphatnak labdát a centerek, ezt is próbáltam gyakorolni Kertész Petrával.

– Andreas Vollmer új szintre emelheti a női válogatottat?
– Biztos vagyok benne.

– Mennyi potenciált lát azokban, akik az Arany Európa-ligában először léptek pályára?
– Rengeteget. Ha Kertész Petra odateszi magát, és szeretne is tanulni, kiváló liberóvá válhat. Az átlók közül Petőváry Pannit emelném ki, minden adottsága megvan, hogy nemzetközi szinten is eredményes legyen. Büszke vagyok Vezsenyi Adrira is, hiszen két éve nem fogadott nyitást, viszont a kapitány nyitásfogadó négyes ütőként számított rá, és nagyszerűen helytállt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik