Női röpi Extraliga: a Békéscsaba és a Vasas készülhet a döntőre

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.04.19. 21:35
null
Pekárik Eszter (8) és Marta Drpa (1) jó játékával hengerelt a Békéscsaba (Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap)
Elsőként a Békéscsaba jutott döntőbe a női röplabda Extraligában, miután az elődöntő harmadik összecsapásán harmadszor is legyőzte a Kaposvárt.Egy órával később az is kiderült, hogy ellenfelük a Vasas Óbuda lesz.


A keddi találkozó első játszmájában a hazaiak a válogatott center Pekárik Eszter, valamint a szerb Marta Drpa jó játékával könnyedén kerültek előnybe, de a második szettre összeszedte magát a somogyi csapat, és hétpontos hátrányról egészen mínusz egyig zárkózott, az utolsó szó azonban ekkor is a hazaiaké volt.

A harmadik játékrészben ismét a BRSE akarata érvényesült, a viharsarkiak igazi örömjátékkal, három meccsből lezárták a párharcot és bejutottak a döntőbe. A harmadik találkozó legeredményesebbje a 15 pontos Pekárik volt.

Az ötszörös aranyérmes csabaiak történetük hatodik fináléjára készülhetnek, egy éve a koronavírus-járvány miatt játék nélkül veszítettek, így a Nyíregyháza lett bajnok. Korábbi öt fináléjukat egyaránt megnyerték.

A másik ágon a Magyar Kupa-győztes Vasas 3–0-ra nyert a Szent Benedek RA ellen. A keddi találkozó első játszmája jó színvonalú játékot hozott, az elején fej fej mellett haladtak a csapatok, de aztán a kevesebbet rontó, nyitásfogadásban stabilabb és jobban védekező Vasas ellépett, előnyét pedig egészen a hajráig megőrizte.

A második szettre is megmaradt a Vasas fölénye, az óbudaiak remek nyitásaikkal és önfeláldozó mezőnyvédekezésükkel rákényszerítették akaratukat vendégeikre, akik csak elvétve találták meg a jó megoldásokat támadásban. A görög Jannisz Atanaszopulosz edzette Közép-európai Liga-győztes házigazda simán duplázta meg fórját, és került egy játszmára a továbbjutástól.

A harmadik etapra sem változott a mérkőzés képe, a fürediek szétesett csapat benyomását keltették, a hazaiak ugyanakkor szinte minden labdaérintésükből pontot szereztek. Bár a SZBRA még egyszer mínusz négyre visszazárkózott, a csapatként is remekül teljesítő Vasas nem engedte közelebb riválisát, és 73 perc után megérdemelten került be a döntőbe.

Az alsóházban a címvédő Nyíregyháza harmadszor is nyert a DVTK ellen, így az ötödik helyért folytathatja az ellen az UTE ellen, amely ugyancsak 3–0-s összesítéssel győzte le az MTK-t. A vesztesek a kiesés elkerüléséért játszanak majd.

RÖPLABDA
NŐI EXTRALIGA
ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Swietelsky-Békéscsaba–1. MCM-Diamant Kaposvár 3:0 (18, 23, 10)
Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 950 néző. V: Árpás, Halász E.
BÉKÉSCSABA: Kliszura 9, Pekárik 15, Drpa 13, Glemboczki 7, Bodnár 7, Kornyijenko 2. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári, Bagyinka. Vezetőedző: Tóth Gábor.
DIAMANT: Wirth 2, Basnyakova 9, Szedmák 6, Lemmens 11, Grbac 2, Matics 7. Csere: Szpin (liberó), Budai 2, Hegyi. Vezetőedző: Vincent Lacombe.
MESTERMÉRLEG
Tóth Gábor:
– A párharc során egy szettet vesztettünk, remek munkát végzett a csapat, gratulálok nekik. Ha hasonló koncentrációval, szívvel és lélekkel küzdünk a döntőben, akkor reális az esélyünk a végső győzelemre!
Vincent Lacombe: – Egy dolgot sajnálok, hogy nem voltunk elég agresszívak nyitásban, ez volt a legfontosabb taktikánk. Nyitásban, fogadásban, védekezésben, támadás építésben jobbak voltak a békéscsabaiak. Most vissza kell rázódnunk a bronz mérkőzésre, hogy versenyképesek legyünk az ellenfelünk ellen.
Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–0, a Békéscsaba javára.

Vasas Óbuda-Szent Benedek RA 3:0 (19, 13, 15)
Budapest, Folyondár utca, 262 néző. V: Adler, Tillmann.
VASAS: Zernovic 7, Kalicanin 4, Bannister 12, Bojko 14, Abdulazimova 12, Fábián 5. Csere: Juhár, Bamba (liberók), Vezsenyi, Király-Tálas, Török, Papp 1, Kump 1, Stankovics. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
SZBRA: Bleicher 1, Szavovics 7, Koprivica 9, Sztijepics 3, Kiss G. 8, Jimerson 4. Csere: Fáth, Baksa (liberók), Iosia 1, Szerényi, Vacsi 1, Lekics. Vezetőedző: Dejan Desnica.
MESTERMÉRLEG
Jannisz Atanaszopulosz:
– Mindig ezek a mérkőzések a legnehezebbek, tudatosítani kellett a játékosokban, hogy ez a találkozó is 0:0-ról indul. Ez maximálisan sikerült, a lányok az elejétől a végéig koncentráltan röplabdáztak és meggyőző sikerrel bizonyították, ott a helyük a fináléban. Nagyon várjuk a Békéscsaba elleni döntőt, nem sok csapatnak adatik meg, hogy három aranyéremért játszhat. Köszönöm Jámbor Jánosnak és a teljes stábnak, hogy nem szenvedtünk hiányt a szezon során semmiben, a szurkolóknak pedig azt, hogy újfent fantasztikus hangulatot teremtettek. Várjuk őket az aranycsatában is!
Dejan Desnica: – Gratulálok a Vasasnak a döntőbe jutáshoz. A két vesztes mérkőzés után nem tudtunk felpörögni a harmadik meccsre, nem volt erő a játékunkban és ezért nem tudtuk megnehezíteni az ellenfelünk feladatát. Fel kell emelni a fejünket és mennünk kell tovább, fontos feladatunk van még, meg kell szereznünk a bronzérmet a Kaposvár ellen.
Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–0, a Vasas Óbuda javára.

Az 5-8. helyért, 3. mérkőzés:
Fatum-Nyíregyháza–Diósgyőri VTK 3:0 (12, 12, 16)
Nyíregyháza, Continental Aréna, 160 néző. V: Horváth M., Szarka.
FATUM: Milanova 1, Vaida 10, Lászlop 5, Radonjics 18, Vaszileva 17, Pintér 7. Csere: Tóth F., Tóth D. (liberók), Bogár. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
DVTK: Kiss E. 3, Kalmár 1, Baidiuk 3, Szajkó 5, Sylejmani 8, Godó 10. Csere: Kundrák (liberó), Sitku 1, Egri 1. Vezetőedző: Leonidasz Gaitanakisz.
MESTERMÉRLEG
Szasa Nedeljkovics:
– Mérkőzésről mérkőzésre egyre pontosabban játszottunk a párharc során, látszik, hogy játékelemekben és erőnlétben is léptünk előre. Ezt várom a folytatásban is a játékosoktól, és szeretnénk a következő párharc során tovább fejlődni.
Leonidasz Gaitanakisz:
– Szeretnék gratulálni a Nyíregyházának, megérdemelten nyerték meg a párharcot. Fiatal csapatomnak két rendkívül erős ellenféllel kellett eddig szembe néznie a rájátszásban, így rendkívül nehéz dolgunk volt. Innentől kezdve csak az utolsó mérkőzésekre és a bennmaradásra fókuszálunk. A mai találkozón csak a harmadik szettel lehetek elégedett, a másik két játékrészben lassúak voltunk. A jövőre nézve fontos, hogy fel kell gyorsítanunk saját magunk játékát, hisz csak így lehetünk eredményesek.
Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–0, a Nyíregyháza javára.

Újpesti TE–MTK Budapest 3:1 (19, –23, 12, 20)
Budapest, Szilágyi utca, 122 néző. V: Csizmarik, Selega.
UTE: Ovecková 6, Kraszteva 20, Ambrosio 10, Petőváry 16, Koleva 13, Preval 6. Csere: Dömsödi (liberó), Gyimes 1. Vezetőedző: Horváth András.
MTK: Giommarini 9, Kilyénfalvi 9, Windisch 12, Tatár 14, Tettamanti 5, Berkó. Csere: Szalai A., Weidemann (liberók), Borsos, Boskó 4, Sziládi. Vezetőedző: Leiszt Máté.
MESTERMÉRLEG
Horváth András:
– Azt gondolom, hogy egy nehéz mérkőzéssorozaton vagyunk túl. Az MTK helyenként rendkívül jól védekezett, és nagyon sok kontratámadást tudott indítani. Nálunk egy kicsit hullámzó volt a játék. Pozitívumként említhető meg, hogy a harmadik szettben nagy különbséggel tudtunk nyerni. Ám egyes esetekben könnyedén csináltunk pontokat az ellenfélnek, ez néha felpuhította a játékunkat, leginkább a nyitásunkat. Ettől függetlenül vissza tudtunk jönni a negyedik játszmába, és meg tudtuk nyerni a mérkőzést. Sok sikert kívánok az MTK-nak a továbbiakban. Köszönjük a biztatást a szurkolóinknak! A játékosaimnak gratulálok a három mérkőzésen mutatott teljesítményükhöz. Valamint köszönöm a stábnak, hogy a jól működő közös munkának köszönhetően frissen tudtuk tartani a lányokat, és sikerrel zártuk le ezt a párharcot!
Leiszt Máté: – Gratulálok az Újpestnek, megérdemelten jutottak tovább ebből a párharcból. Tovább fejlődtünk, erőteljesebben játszottunk már, nüánszok döntöttek az ellenfelünk javára a mai napon. Mostantól viszont a DVTK elleni meccsekre kell koncentrálnunk, és minden erőnkkel azon dolgozni, hogy mi nyerjük meg a három győzelemig tartó sorozatot.
Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–0, az UTE javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik