Rio 2016: Molnár és Tótka indulhat, megnevezték a kikerült kajakosokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.04. 00:31
null
Zöld út: Molnár és Tótka Rióban is vízre szállhat (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A Magyar Olimpiai Bizottság közleményben jelentette be, hogy Molnár Péter és Tótka Sándor megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség engedélyét, így a két világbajnok magyar kajakos indulhat a riói játékokon. Molnár és Tótka az atipikus doppingmintákat adó Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett kerül a csapatba.

 

A MOB most nevezte meg a két kajakost, akinek három-három atipikus doppingmintája volt. Ez ugyan nem minősül doppingvétségnek, ám a Magyar Antidopping Csoport (MACS) megerősítette, hogy az információk alapján tiltott szer (szintetikus növekedési hormon) volt a versenyzők szervezetében. A Magyar Kajak-kenu Szövetség fegyelmi eljárást indított Horváth Bence és Szomolányi Máté ellen, és az elnökség döntése értelmében a két kajakos kikerült az olimpiai csapatból.

NEM EZ AZ ELSŐ ESET

Az elmúlt egy évben nem ez az első eset, hogy magyar férfi kajakos doppingügybe keveredett. Tavaly augusztusban Kucsera Gábor akadt fent a teszten, aztán Dudás Miklós követett el doppingvétséget, majd Dombvári Bence mintája lett pozitív.

„Az MKKSZ másfél-két évvel ezelőtt elkötelezte magát a zéró tolerancia elve mellett. Jogilag ugyan a mostani két eset nem minősül doppingvétségnek, de kérdezem én: ha tudok róla, hogy valaki tiltott szerrel él és engedem versenyezni, az helyes? Ez az oka, hogy az elnökségünk hétfőn úgy döntött, a két érintett kajakos nem utazhat az olimpiára" – indokolta a döntést a sportági szövetség elnöke, Baráth Etele.

Helyükre a világbajnok Molnár Péter, Tótka Sándor duót javasolta a szövetség, az induláshoz ellenben még a NOB és a nemzetközi sportági szövetség jóváhagyása is kellett. Ezt a MOB most kapta meg, így Molnár és Tótka indulhat Rióban.

Molnár és Tótka a kajak kettesek 200 méteres versenyében indul, míg Molnár Péter a kajak egyesek 200 méteres versenyében is rajthoz áll.

A RIÓI FÉRFI MAGYAR KAJAKCSAPAT
Férfiak – Ceiner Benjámin (K–2 1000 m, K–4 1000 m), Molnár Péter (K–1 200 m, K–2 200 m), Hufnágel Tibor (K–2 1000 m, K–4 1000 m), Kopasz Bálint (K–1 1000 m), Kugler Attila (K–4 1000 m), Somorácz Tamás (K–4 1000 m), Tótka Sándor (K–2 200 m)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik