HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2015.08.05 14:36 Frissítve: 2015.08.05 15:06

Kajak-kenu: újabb drogügy, Kucsera fennakadt a doppingteszten

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy Kucsera Gábor fennakadt egy szúrópróbaszerű doppingteszten. Az eddig rendelkezésre álló információk szerint a korábbi világbajnok kajakos kokaint fogyaszthatott, miként a május elején hasonló ok miatt megbukó két sporttársa, Dombvári Bence és Csipes Tamara is.

Kucsera Gábor kajakos pályafutása alighanem véget ért (Fotó: Szabó Miklós)

 

Dombvári Bence és Csipes Tamara tavaszi esete óta heti rendszerességgel végeztet teszteket a válogatott keretek tagjain a szövetség. Kucsera Gábor július 18-án, a szolnoki második válogató megnyerését követően adott mintát. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) éppen a szövetség megrendelésére levett vizeletmintából mutatta ki, hogy a versenyző drogot fogyaszthatott és erről értesítette az MKKSZ-t, valamint megkezdte a hivatalos eljárást.

„Miután a versenyző elismeri, hogy hibázott, a válogatott kerettagságát azonnali hatállyal megszüntetjük – mondta Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója. – A Magyar Antidopping Csoport a felülvizsgálati eljárást követően értesíti majd az esetről a WADA-t és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséget (ICF), így a vétkes sportoló többéves eltiltásra számíthat. Mélységesen elítéljük, amit a versenyző tett, aki ezzel a sportág becsületébe gázolt.”

A szövetség az elmúlt hónapokban több millió forintot költött a versenyzők ellenőrzésére. A szövetség elnöke szerint az a cél, hogy a fiatalok tanuljanak a Kucsera Gáboréhoz hasonló negatív példákból is.

„Hosszú távon kifizetődik, ha folytatjuk a rendszeres ellenőrzéseket és a sportágon belül az intenzív felvilágosító munkát is – mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. – Úgy tudom, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar sportági szövetség, amelyik ennyire nyíltan hirdetett harcot a drogok ellen. Idén tavasszal húztunk egy vonalat és zéró toleranciát hirdettünk, ezzel felvállalva azt, hogy adott esetben a saját versenyzőnket fogjuk megbuktatni. Nagyon sajnálom, hogy ez megtörtént, de hangsúlyozom, mi komolyan gondoltuk, hogy rendet akarunk tenni.”

Kucsera Gábor K–1 1000 méteren indult volna a két hét múlva kezdődő milánói világbajnokságon. Hogy ki állhat rajthoz helyette az év legfontosabb versenyén, néhány napon belül dőlhet el. Az MKKSZ elnöke hozzátette, a gyorsasági válogatott várható eredményességét ez a csere nem fogja érdemben befolyásolni. Kucsera az elmúlt években már nem ért el jelentős nemzetközi eredményt. A vétség, amelyet a versenyző sem tagad, és a várható szankciók minden bizonnyal pályafutásának végét jelentik majd.

2018.12.26 11:09:23

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„Az élsportolók a búra alól kilépve nem mindig lelik meg a helyüket.”

2018.12.23 13:33:59

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Az ötszörös olimpiai bajnok sportoló 2018-ban pályafutása eddigi legeredményesebb világbajnokságát zárta.

2018.12.23 17:49:27

Kajak-kenu VINCZE SZABOLCS

A szülés után rögtön a csúcsra visszatérő kajakos többet elárult magáról, mint eddig bármikor.

2018.08.29 11:34:12

Kajak-kenu ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Néhány hónapja még nem gondolta volna, hogy két győzelmet arat a portugáliai vb-n.

2018.05.05 11:40:08

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ, TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

Az eddig öt olimpián három aranyat szerző 35 éves klasszis 2020-ban Tokióban is érmet szeretne nyerni.