Paralimpia: óriási meccsen magyar bronzérem párbajtőrben

Vágólapra másolva!
2016.09.15. 23:28
null
Óriási csatában győztük le a lengyeleket. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
A Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla alkotta kerekes székes vívócsapatunk bronzérmet szerzett a női párbajtőrcsapatok versenyében a riói paralimpián, miután a harmadik helyért vívott csütörtök esti mérkőzésen egy tussal legyőzte Lengyelországot.

A magyarok a csoportjukban előbb 45:35-re kikaptak a kínaiaktól, majd ugyanilyen arányban legyőzték a fehéroroszokat, így a triójukból a második helyen léptek tovább. Az elődöntőben aztán az esélyesebb hongkongiakkal találkoztak, s nem borult a papírforma, 45:34-es sikere után a rivális került a fináléba.

A bronzmérkőzésen a lengyelekkel vívtak a magyarok, s óriási csata után 45:44-re nyertek.

Az első asszóban a tőr egyéni versenyben szerdán harmadik Krajnyák 5:5-öt ért el Marta Fidrych ellen, majd Veres 5:2-re legyőzte Marta Makowskát. Dani ugyan 5:4-re alulmaradt Renata Burdonnal szemben, de az első kör után a magyarok vezettek két találattal.

A folytatásban Krajnyák megverte Makowskát, Dani viszont súlyos, 9:1-es vereséget szenvedett Fidrychtől. Veres visszahozta a meccset, 9:5-re jobbnak bizonyult Burdonnál, így két kör után mindkét csapat neve mellett 30 állt az eredményjelzőn.

A hajrában óriási csata folyt a páston, előbb a lengyelek elhúztak 35:32-re, majd Krajnyák remek vívásának köszönhetően már a magyaroknál volt az előny 40:38-ra. Az utolsó párban Veres vívott Fidrychhel, aki ugyan több tust adott az asszóban, 6:4-gyekiegyenlített, de az utolsó, mindent eldöntő találatot a magyar vívó vitte be, így meglett a bronzérem.

„Nagyon szoros mérkőzés volt – mondta Veres Amarilla. – Ez az első paralimpiám, és ez volt az első alkalom, hogy én voltam a befejező ember a csapatban, miután a legerősebb emberünk, Krajnyák Zsuzsa tegnap, a tőr egyéni bronzmeccsen megsérült. Még új vagyok, de sikerült megcsinálnom, hihetetlen!”

Az utolsó asszó előtt 40:38-ra vezettek a magyarok.

„A két edzőnk elmondta, hogy mit csináljak és hogyan fejezzem be a meccset. Semmi mást nem kellett csinálnom, mint végezni a dolgomat, szúrni. Csak erre gondoltam. Aztán az utolsó tus után sírva fakadtam. Nagyszerű érzés volt” – fogalmazott Veres Amarilla.

A Krajnyák, Dani, Veres trió a riói magyar küldöttség 14. érmét szerezte, hat ezüst mellett ez a nyolcadik bronz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik