Egy éve senki sem ismerte, Nápolyban világsztárrá vált Hvicsa Kvarachelia

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.05.20. 10:33
null
A grúz Hvicsa Kvarachelia jött, látott és bajnoki címhez segítette a Napolit (Fotók: AFP, Imago Images)
Egy évvel ezelőtt alig hitte bárki, hogy 2023-ban, 33 év várakozás után ismét megnyeri az olasz bajnokságot a Napoli, azt pedig végképp nem, hogy sikerében kulcsszerepe lesz egy 22 éves grúz srácnak, aki a klublegenda Lorenzo Insigne pótlására érkezett a Dinamo Batumitól ezen a szinten szerény összegért. Pedig így történt – Hvicsa Kvarachelia hónapok alatt világsztárrá vált Nápolyban!

A sportág folyamatosan fejlődik, az edzők taktikai felkészültsége egyre sokrétűbb, a játékosok minden eddiginél képzettebbek, egyre több a kiválóan felépített klubmodell, de még mindig egyértelmű, hogy a sikeresség kulcsa elsősorban a játékoskiválasztás. Éppen ezért van hatalmas jelentősége a játékosmegfigyelői hálózatoknak, a scoutoknak, sportigazgatóknak. Az, aki képes megszerezni áron alul még fel nem fedezett tehetségeket, és belőlük sztárt farag, az eredményesség terén és anyagilag jobban jár, mint versenytársai. Ékes példája ennek Hvicsa Kvarachelia története, a labdarúgóé, aki egy évvel ezelőtt még az alacsonyan jegyzett grúz élvonalban futballozott, mára pedig már olasz bajnok, Bajnokok Ligája-negyeddöntős, s Európa topklubjai kívánságlistájának élén áll.

Nézzük, hogyan jutott el idáig!

Hvicsa Kvarachelia Grúziában nevelkedett, a Dinamo Tbiliszi együttesében be is mutatkozott a profik között, de nem töltött sok időt a klubnál, egy évvel később már a Rusztavit erősítette. Innen 18 évesen kölcsönadták az orosz Lokomotiv Moszkvának, amelyben olyan meggyőző teljesítménnyel rukkolt ki, hogy 600 ezer euróért lecsapott rá a Rubin Kazany. Az orosz élvonalbeli bajnokság ugyan nem számít topligának, de magasan jegyzett bajnokság, amelyből rendszeresen kitűnt sebességével és cselezőkészségével a grúz szélső. Kvarachelia felkerült a leghíresebb tehetségkutató oldal, a Football Talent Scout radarjára is, amely az egyik legígéretesebb fiatalként írt róla, de saját műsorában már a világhírű olasz újságíró-transzferguru, Fabrizio Romano is megemlítette: „Három hónapja találkoztam egy játékosmegfigyelővel, aki azt javasolta, tartsam rajta a szemem a Rubin Kazany szélsőjén, Hvicsa Kvarachelián, mert klasszis válhat belőle. Nos, azóta láttam néhány mérkőzését, és komolyan mondom, aki szerződteti, az egyik legnagyobb tehetséget, a jövő labdarúgásának meghatározó alakját szerzi meg.”




A megfigyelők tehát kiszúrták, nem sokkal később mégis úgy tűnt, törés következhet be Kvarachelia karrierjében. 2022 tavaszán ugyanis kirobbant az orosz–ukrán háború, az Oroszországban játszó légiósok sorra hagyták el klubjukat. Így tett a grúz szélső is, aki vészmegoldásként hazatért, és 8 millió euróért a Dinamo Batumihoz szerződött. Csak néhány hónapot töltött ott, de cseleivel, sprintjeivel, klasszis passzaival gyakran vétette észre magát. Ekkora jött képbe a klublegendát, Lorenzo Insignét elengedő Napoli, amely bár sokféle eshetőségre felkészült, szeretett volna egy csereként bevethető, fejleszthető, később akár remek áron értékesíthető szélsőt, így esett a választása Kvaracheliára, akit 10 millió euróért tudott megszerezni a Dinamo Batumitól.

Spalletti bizalmat szavazott neki, ahogy elrajtolt az idény – nem bánta meg
Spalletti bizalmat szavazott neki, ahogy elrajtolt az idény – nem bánta meg
A SERIE A KANADAI PONTLISTÁJA 2022–2023-BAN (GÓL+GÓLPASSZ)
1. Victor OsimhenNapoli27
2. Lautaro MartínezInter25
3. Hvicsa KvaracheliaNapoli22
4. Boulaye DiaSalernitana21
5. Rafael LeaoMilan19

Nápolyban aztán olyan jól teljesített az előszezonban, hogy villámgyorsan Luciano Spalletti kezdőcsapatában találta magát, a bajnoki idényt pedig gólokkal, gólpasszokkal kezdte. A Képes Sportban ez idő tájt mi is bemutattuk őt a „Topligás tehetségek, akik ebben az idényben sztárrá válhatnak” című cikkünkben, de ami ezután következett, az minden várakozást felülmúlt.

Kvarachelia – vagy ahogyan a Napoli-szurkolók hívják, Kvaradona – a sikeres cseleket, kulcspasszokat, gólpasszokat, de még a gólokat tekintve is egyhamar a Serie A egyik legjobbjává vált, kulcsmeccseken villant, rangadókat döntött el, a Napoli pedig vele együtt gyakorlatilag megállíthatatlan lett az ősz végére. A Liverpool ellen 4–1-re megnyert BL-csoportmeccs után már az angol sajtó is róla cikkezett hetekig.

Kvaradonát imádják Nápolyban
Kvaradonát imádják Nápolyban


Az átlagos szélsők közül kiemelkedik 183 centis magasságával, erős felépítésével is – és kiválóan használja is fizikai erejét, ellenállhatatlanul tör utat a védők között. Cselezőkészsége már most a legnagyobb sztárokéhoz mérhető, minden helyzetből ki tudja vágni magát, sokszor a kétemberes intenzív letámadás, szoros emberfogás sem állítja meg. Lövőtechnikája precíz, remekül teker, jó helyzetből vállal lövéseket, míg hosszú és rövid indításai egyaránt pontosak, remekül ismeri fel, mikor és hová kell passzolnia az üres területre beinduló társainak. Ebben az idényben talán csak az AC Milan védelme volt képes megállítani, de ellene is lubickolt, ha nyílt előtte terület. Kvarachelia az idény végéhez közeledve 40 tétmérkőzésen 14 gólnál és 17 gólpassznál jár, BL-negyeddöntős és olasz bajnok lett azzal a Napolival, amely 33 éve várt a scudettóra. Mindezt 10 millió euróért – nem volt rossz befektetés.



A grúz szélső a Transfermarkt becslése szerint immár 85 millió eurót ér, de valószínűleg ennél is többet kell fizetnie annak, aki már ezen a nyáron lecsapna rá. Olvasni lehetett a Bayern München, a Real Madrid és a Paris-Saint Germain érdeklődéséről, de mindent összevetve a legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy legalább még egy idényt marad Nápolyban. Hogy azután mi lesz, a jövő zenéje, de a grúz csillag korábban úgy nyilatkozott, gyerekkorában a Real Madrid volt a kedvenc klubja… A királyiaknál a balszélső posztján jelenleg Vinícius Júnior zseniálisan teljesít – de Kvarachelia kétlábas, a jobb oldalon is boldogul, így ez a transzfer sem zárható ki. Az viszont biztos, bárhová is megy majd, a Napoli hatalmasat kaszál rajta, profitja 100 millió eurónál is több lehet...


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. május 20-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik