Nyolc európai országban avathatnak bajnokot az előttünk álló hétvégén

Vágólapra másolva!
2009.05.08. 21:52
Hajrájához érkezett az európai labdarúgószezon, a legtöbb országban már csupán két-három együttes pályázik reális eséllyel a bajnoki címre, míg néhány országban – például Görögországban az Olympiakosz vagy Hollandiában az AZ – már megvan a végső győztes is. Az előttünk álló hétvégén nyolc országban avathatnak bajnokot – többek között Olaszországban és Spanyolországban.
Ibrahimovic (balra) elcsendesítheti a riválisok szurkolóit a hétvégén
Fotó: Action Images
Ibrahimovic (balra) elcsendesítheti a riválisok szurkolóit a hétvégén
Ibrahimovic (balra) elcsendesítheti a riválisok szurkolóit a hétvégén
Fotó: Action Images
Ibrahimovic (balra) elcsendesítheti a riválisok szurkolóit a hétvégén

A legnagyobb esélye a bajnoki címre a Portónak és a Dinamo Kijevnek van. A Porto játékosai már bajnokként léphetnek pályára a Nacional elleni vasárnap esti bajnokin, ha a Sporting nem győzi le a Vitória Setúbalt szombaton, de ha ez nem következik be, vasárnap este akkor is pontot tehetnek a bajnoki címért zajló versenyfutás végére.

A Dinamo Kijev szintén kényelmes helyzetben van, egy pontra van szüksége hazai pályán esélyesebb ellenfelével szemben, de elég számukra a második helyezett Sahtar Doneck botlása. Minden bizonnyal némelyest elégtétel lenne a fővárosiak számára, ha az elveszített UEFA-kupa-elődöntő hétvégéjén visszavágnának a nagy riválisnak.

Az osztrák Salzburg, a bosnyák Zrinjski és a luxemburgi Dudelange sorsa saját kezében van, míg a Makedonija Szkopje első bajnoki címéhez a fő üldöző, Renova rossz eredménye is szükséges.

A legnagyobb figyelem minden bizonnyal az olasz és a spanyol bajnokságra szegeződik. Az Inter és a Barcelona valamennyire hasonló helyzetben van. Ha az Inter győz vasárnap délután Veronában a Cheivo ellen, a fekete-kékek szurkolói azért szorítanak majd, hogy a városi rivális AC Milan veszítsen a Juventus ellen. Ha mindez megtörténik, kezdődhet a fieszta.

A Barcelona szurkolói szintén kétszer izgulhatnak az előttünk álló hétvégén. Először szombaton a Real Madrid valenciai meccse miatt, majd a katalánok Villarreal elleni összecsapása miatt. Ha a blancók botlanak szombaton, akkor vasárnap a Barca bajnoki címmel felteheti első koronáját szezonbeli teljesítményére.

MÉRKŐZÉSEK, AMELYEKEN A HÉTVÉGÉN BAJNOKOT AVATHATNAK

AUSZTRIA
33. forduló (négy van még hátra): Rapid Wien–Red Bull-Salzburg
A Salzburg bajnok lehet, ha nyer.
BOSZNIA
28. forduló (három van hátra): Sloboda Tuzla–Zrinjski
A Zrinjski bajnok lesz, ha nyer.
LUXEMBURG
24. forduló (három van hátra): Swift Hesperange–F91 Dudelange
A Dudelange számára egy pont hiányzik a bajnoki címhez.
MACEDÓNIA
27. forduló (négy van hátra): Rabotnicski–Makedonija Szkopje
A Makedonija Szkopje bajnok lehet, ha nyer és a jelenleg második helyezett Renova nem nyer.
OLASZORSZÁG
35. forduló (négy van hátra): Chievo–Internazionale
Az Inter megvédi bajnoki címét, ha nyer és a Milan elveszti a Juventus elleni rangadót.
PORTUGÁLIA
28. forduló (három van hátra): Porto–Nacional
A Porto megvédi bajnoki címét, ha nyer vagy a Sporting elveszti a Vitória Setúbal elleni meccsét.
SPANYOLORSZÁG
35. forduló (négy van hátra): Barcelona–Villarreal
A Barcelona ünnepelhet vasárnap, ha legyőzik a Villarrealt és a Real Madrid szombaton nem veri meg a Valenciát.
UKRAJNA
27. forduló (három van hátra): Dinamo Kijev–Travija Szimferopol
A Dinamo a bajnok, ha egy pontot szerez a vasárnapi bajnokiján vagy a 2. helyezett Sahtar Doneck nem tudja legyőzni a Harkovot.


A HÉTVÉGE TOVÁBBI ÉRDEKES BAJNOKI RANGADÓI

BELGIUM
Két fordulóval a bajnokság vége előtt a második helyezett, ám az éllovas Anderlechttel egyenlő pontszámmal álló Standard Liége a harmadik helyezett Brugest fogadja, amelyet a Gent üldöz. Nem kell különösebben hangsúlyozni, mekkora a tét.
BULGÁRIA
CSZKA Szófia–Levszki Szófia rangadót rendeznek szombaton, azaz öt fordulóval a vége előtt az első helyezett fogadja a másodikat. A CSZKA-nak négy pont az előnye a pontvadászatban, ha nyer, alighanem eldől a bajnoki cím.
LENGYELORSZÁG
Az Ekstraklasa rangadóján a Wisla Kraków a Legia Warszawát fogadja. A fővárosiak előnye két pont a második helyezett krakkóiak mögött, tehát a vendégek egy esetleges győzelemmel átvehetik a vezetést a bajnokságban. Egy döntetlennel a harmadik helyezett Lech Poznan is jól járhat, amely mindössze három egységgel van lemaradva a varsóiaktól.
NÉMETORSZÁG
Két, tavasszal szárnyaló csapat csap össze Stuttgartban, a VfB a Wolfsburgot fogadja. A „farkasok” három pontos előnnyel állnak a bajnokság élén, és vereségükért nem csak az ötpontos hátrányban lévő svábok, de a müncheniek – a Bayern a 2. – és a berliniek – a Hertha lemaradása négy pont –, de még a hamburgiak is szorítanak (a HSV hátránya szintén öt pont).
SZLOVÉNIA
Az első helyezett Maribor a Celjét fogadja. A hazaiak előnye hat pont a tabella élén, és a hétvégivel együtt négy forduló van vissza a bajnokságból.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik