Ökölvívás: kemény év kezdődik Debrecenben

Vágólapra másolva!
2023.02.07. 12:37
null
A debreceni Bernáth Attila (jobbra) duplán hazai szorítóban védené meg a címét (FOTÓ: HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ/MATEY ISTVÁN)
Nyolcvan magyar bokszoló méreti meg magát a cívisvárosban a Bocskai-emlékversenyen.


A hároméves olimpiai ciklus felénél ráfordul a rögös párizsi útra a magyar (és a nemzetközi) ökölvívás. Csökkentett súlycsoportszámmal, a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség kezéből a NOB által ismét kirántott kvalifikációval és szervezéssel, ám az IBA által gründolt tornarendszerben, amelynek kitüntetett tagja az immár 67. Bocskai István-emlékverseny is Debrecenben.

Ahol a 2022-es Eb-érmesekre, a férfiaknál Veres Rolandra (immár 57 kg, mert jövőre ebben rendeznek ötkarikás versenyt) és Kovács Richárdra (63.5 kg), a nőknél Nagy Tímeára (75 kg, szintén Párizs miatt – tavaly még 81 kg-ban győzött), továbbá a Bocskain címvédő debreceni Bernáth Attilára (51 kg) és az U22-es Eb-n döntős Hámori Lucára (66 kg) különösen érdemes lesz figyelni. A hazai színeket várhatóan 80-an (49 férfi és 31 nő) képviselik a cívisvárosban, a határainkon túlról pedig további 25 ország legjobbjai, összesen több mint 300-an harcolnak az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban felállított ringben keddtől egészen a pénteki és szombati döntőkig.

Debrecenben 13+12, azaz 25 súlycsoport méreti meg magát, majdnem kétszer annyi, mint majd Párizsban, ahol a NOB új kategóriakiosztása miatt csak hét, illetve hat súlycsoportban küzdhetnek az olimpiai érmekért. Emiatt aztán már kvótához jutni sem lesz egyszerű (erre először a nyári krakkói Európai Játékokon nyílik lehetőség), sőt, de halvány fény azért már pislákol a magyar bunyó előtt az alagút végén. Rá is férne a sportágra, hogy újra villantson valamit, ha már több mint húsz éve vár az olimpiai, és 2009 (a nőknél 2012) óta a világbajnoki éremre…

67. BOCSKAI ISTVÁN-EMLÉKVERSENY, DEBRECEN
Február 7., kedd:  selejtezők, 14
Február 8., szerda:  negyeddöntők, 14
Február 9., csütörtök:  negyeddöntők, elődöntők, 14
Február 10., péntek:  elődöntők, döntők, 13
Február 11., szombat:  döntők, 14

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik