Akilov Pilip a háború elől egészen Párizsig menekült

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2024.03.12. 15:32
„Magyar állampolgár vagyok, szeretem ezt az országot! Ezért aztán nagyon boldog és büszke vagyok arra, hogy képviselhetem az olimpián” – mondta Akilov Pilip (Fotó: Földi Imre)
A Milánó melletti Busto Arsizióban 113 ország 600 ökölvívója indult harcba a súlycsoportonkénti jellemzően négy kvótáért, és a 80 kilós Akilov Pilip révén Magyarország is eljutott az erőltetett menet végén Párizsba.

Ukrajna helyett néhány szép reményű bunyós hazánkat választotta az orosz–ukrán háború kitörése után – köztük volt Pilip Akilov is, aki már Akilov Pilipként ünnepelte meg magyar címeres mezben hétfőn este Busto Arsizióban, hogy kvótát szerzett a párizsi játékokra. Magyarországnak.

Nem mindennapos történet a 24 éves, a Donbasz régióból származó, ám ma már csepeli Akilové, aki a háború elől menekülve két éve érkezett oroszországi (!), majd lengyelországi kitérővel hazánkba, Hódmezővásárhelyre, a szülőházát lebombázták, azóta a szüleit is sikerült hozzánk menekítenie. A 2022-es országos bajnokságon még sorstársával, Pilipec Makszimmal vásárhelyi színekben lettek aranyérmesek, de az utóbbi azóta doppingvétség miatt kikerült a válogatottból, és aligha ír olyan tündérmesét, mint az immár 80 kg-ban bokszoló, eredendően 75 kilós (ám ez nem „olimpiai” súlycsoport) Akilov.

A tavalyi taskenti vb-n negyeddöntőzött, ehhez képest az Európai Játékokon már a 32 között kiesett, azt pedig mindenki tudta, hogy kvótát szerezni még ott lett volna a legegyszerűbb. Hiszen onnantól már csak két világselejtező maradt, azokon ráadásul már az oroszok és a fehéroroszok is ott lehetnek, akkora mezőnyök indulnak harcba a még kiadó helyekért, hogy csak heroikus, embert próbáló csatában lehet odajutni a kiváltságosok közé.

Akilov Pilipnek mégis sikerült! Élt a sorsolás adta eséllyel, megvert egy kemény walesit, egy ügyes osztrákot és egy sokat próbált litvániai norvégot, majd a negyeddöntőben az életveszélyes holland Gradus Kraust is – négy nyertes meccs máskor, például majd az olimpián, a tornagyőzelemhez is elég, itt éppen négy közé jutást, és ami ennél is fontosabb, kvótát ért. (Az elődöntőket ezen a tornán már le sem bokszolták.) Így pedig csatlakozott a tavaly a Nowy Targ-i Európai Játékokon érmes 63.5 kg-os Kovács Richárdhoz és a 66 kg-os Hámori Lucához, avagy három magyar bunyós már biztosan ott lesz a nyári olimpia júliusi megnyitóján.

Mindeközben legtöbbre hivatott ökölvívóink közül a 92 kilós Kiss Levente megsérült a Bocskain (és nagy kérdés, bicepszszakadásából felépül-e az utolsó kvalifikációs tornáig), az Eb-bronzérmes Veres Roland (57 kg) pedig a versenyt megelőző edzőtáborban – ők, továbbá mások mellett Szaka István (51 kg), Gémes Levente (71 kg), esetleg a hölgyeknél az ukrán színekben korosztályos világbajnok Nakota Veronika (75 kg) majd május végén Bangkokban ragadhatják meg az utolsó esélyt. De a magyar ökölvívás már így is messze felülmúlt minden előzetes várakozást, mert megállította az elmúlt évek szomorú kvótacsökkenését. Ne feledjük, 2012-ben még hárman (Varga Miklós, Káté Gyula és Harcsa Zoltán), 2016-ban ketten (Bacskai Balázs és Harcsa Zoltán), 2021-ben pedig egyedül Gálos Roland képviselte az olimpián Magyarországot.

Párizsban a három résztvevőnk már biztos – és miért ne lehetne ebből a háromból négy vagy akár öt is?

Akilov Pilip, olimpiai kvótás ökölvívó: „Magyar állampolgár vagyok, szeretem ezt az országot!”

– Amikor elhatározta, hogy távozik Ukrajnából, álmodott-e arról, amit most elért?
– Igen! Már amikor az edzőmmel, Cserényi Csabával kapcsolatba kerültem, mondtam neki, hogy olimpiai bajnok akarok lenni. Akkor már Oroszországban voltam. Ő azt mondta, az leszel, ha hiszel benne… Hova menjek érted?

– Amikor meglátta, hogy hatvanegyen neveztek a súlycsoportjában, hitte, hogy eljuthat a kvótát jelentő legjobb négyig?
– Bíztam benne, mert Isten látta, hogy mindent megtettem, és tudtam, hogy senki sem veheti el az álmom. És azt is tudtam, hogy ehhez négy győzelem kell. Végig arra készültünk, hogy meg kell szereznünk a párizsi repülőjegyet, mert azt nem adják ajándékba.

– Négy és fél hónap múlva olimpián bokszol – mit jelent önnek, hogy magyar színekben?
– Magyar állampolgár vagyok, szeretem ezt az országot! Ezért aztán nagyon boldog és büszke vagyok arra, hogy képviselhetem az olimpián.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik