EJ, ökölvívás: Kovács Richárd nagy magabiztossággal nyerte meg első meccsét

Vágólapra másolva!
2023.06.23. 21:33
null
Kovács Richárd imponáló győzelemmel kezdett az Európai Játékokon (Fotó: Kovács Péter)
Veres Roland után a 63.5 kilogrammban szereplő Kovács Richárd is győzelemmel mutatkozott be az Európai Játékok olimpiai kvalifikációs ökölvívótornájának első versenynapján, melyen Mester Soma (71 kg) kiesett.

 

A Vereshez hasonlóan Európa-bajnoki bronzérmes Kovács Richárdnak szintén már a 32 között ringbe kellett lépnie Nowy Targban, ahol első ellenfele, a litván Andriejus Lavrenovas előzetesen is kötelezően megoldandó feladatnak ígérkezett a számára. Ő pedig imponáló teljesítménnyel érvényesítette a papírformát.

Kovács az első pillanattól uralta a ringet, érvényesítette nagyobb tudását, ami egyoldalú küzdelmet eredményezett. A nyitó három percet három pontozónál csak „simán” 10:9-re, kettőnél viszont 10:8-ra nyerte, a folytatásban még nyomasztóbb fölénybe került.

A magyar kisváltósúlyú bokszoló lényegesen többet ütött ellenfelénél és rendre talált is, míg a litván riválisnak nem maradt ereje támadni, igaz, végig állta a meccset, melyet egyhangú pontozással nyert meg Kovács. A meccs képét a pontozás is tükrözte, volt olyan bíró, akinél 30:23-ra nyert a magyar öklöző.

Kovács Richárd a nyolcaddöntőben az örmény Narek Hovhaniszjannal csap össze vasárnap kora este.

„Ezt az eredményt vártuk. Ricsi már a Bocskai-emlékversenyen is fölényesen verte meg a litvánt, aki ugyan felszívta magát, de Kovács sokkal jobb volt nála. Sokat talált, ráadásul nem egyszer kifejezetten kemény, hangsúlyos találatai voltak. A második menetben akár kétszer is számolhattak volna ellenfelére” – értékelte az MTI-nek a látottakat Nagy Lajos edző.

Péntek este, közvetlenül Kovács sikere után mutatkozott be Mester Soma is, aki beugróként került a csapatba Pilipec Makszim sérülése miatt. A magyar kisközépsúlyú sportolónak a szintén litván Aleksandr Trofimciuk jutott ellenfélül, aki ellen nagyot küzdött, de nem tudta felülmúlni.

A mérkőzés első menetében valamivel a litván volt meggyőzőbb, némileg többet talált, s három perc után négy pontozónál vezetett, majd a második és harmadik szakaszban nagyobb különbség alakult ki a felek között, elsősorban azért, mert Mestert mindkét periódusban intették, miután számtalanszor kiesett a fogvédője. Így összességében sima egyhangú pontozással nyerte meg a mérkőzést Trofimciuk, Mester számára pedig véget ért az Európai Játékok.

„Megérdemelten nyert a litván, jobb volt Sománál, aki kicsit rágörcsölt talán a meccsre. A ringben ugyanakkor nem volt akkora különbség, mint amekkorát a pontozás mutatott” – mondta Nagy.

Szombaton négy magyar öklöző lesz érdekelt az EJ-n. A korai programban Bernáth Attila (51 kg), majd az estiben Lakotár Hanna (54 kg), Hámori Luca (66 kg) és Akilov Pylyp (80 kg).

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Bobory Balázs és Patai Gergely tudósítja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik