NFL: súlyos agykárosodása volt a gyilkos Pats-játékosnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.23. 09:14
null
Súlyos agykárosodása volt Aaron Hernandeznek (Fotó: nydailynews.com)
Újabb hullámot indíthat el az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) berkein belül a legfrissebb diagnózis, amely kimutatta, hogy krónikus traumatikus enkefalopátiában (CTE) szenvedett a gyilkosságért elítélt korábbi New England Patriots-játékos, Aaron Hernandez.

A pályán nagyszerűen teljesítő, ámde azon kívül kétes ügyekbe keveredő tight end élettörténete sokak számára ismert: az akkor még Patriotsnál futballozó Aaron Hernandezt 2013-ban tartóztatták le – a hatóságok szerint 2013. június 17-én meggyilkolta Odin Lloyd félprofi amerikaifutball-játékost.

A tárgyalássorozat végére 2015-ben került pont, miután az esküdtszék hétnapos tanácskozás után meghozta ítéletét, és első fokon gyilkosság vádjában bűnösnek találta Hernandezt.

Az esküdtszék indoklása szerint a játékos különös kegyetlenséggel, előre megfontolt szándékkal követte el a gyilkosságot, ami mérvadó volt az ítélet meghozatalakor. A bíróság akkori döntésének értelmében Hernandeznek élete végéig börtönben kellett volna maradnia, és kizárták annak a lehetőségét, hogy valaha is szabadlábra kerüljön.

Két évre rá, 2017 áprilisában Hernandezt holtan találták a cellájában – az exjátékos saját lepedőjét felhasználva felakasztotta magát, az ajtót pedig eltorlaszolta. A 27 éves tight endet rögtön kórházba szállították, ám az életét már nem tudták megmenteni.

Hernandez halála előtt rendelkezett arról, hogy agyát orvosi kutatásokra fordítsák, a most kimutatott diagnózis pedig újabb fordulatot adhat a témának, és egyenesen sokkolta Amerikát: a Boston Egyetem kutatórészlegén elvégzett vizsgálatok eredménye szerint Hernandez krónikus traumatikus enkefalopátiában (CTE) szenvedett!

Az Ann McKee doktornő által elvégzett tesztek ráadásul arról tanúskodnak, hogy az egykori sportoló állapota súlyos volt – Hernandeznél az úgynevezett hármas fokozatú CTE-t mutatták ki (az orvostudomány a CTE-nek négy fokozatát különbözteti meg, az egyes a legenyhébb, míg a négyes a legsúlyosabb).

Az eredményeket a kutatóintézet egyébként nyilvánosságra hozta, íme, a videó!


Mint ismert, júliusban kapcsolatot mutattak ki az amerikaifutball-játékosok elszenvedett fejsérülései és a CTE kialakulása között – az akkori kutatás 111 korábbi, már elhunyt játékos agyát megvizsgálva 99 százalékuknál mutatta ki a betegséget.

Az NFL-ben évek óta rengeteg a vita az agyrázkódásokról és azok megelőzéséről, Hernandez pedig „sokadik a sorban”, akinek az esete tragédiával végződik – 2011-ben Dave Duerson (a Bears korábbi söprögetője), nem sokra rá, 2012-ben pedig Junior Seau, a New England legendás védője mindössze 43 esztendősen lőtte magát mellbe, mindkettejüknél kimutatták, hogy a profi pályafutásuk során elszenvedett agyrázkódások és ütések következtében CTE alakult ki náluk.

Szintén 2012-ben Jovan Belcher, a Kansas City tehetséges linebackere sokkolta a világot, miután előbb otthonukban kilenc lövéssel végzett 22 esztendős barátnőjével, ezt követően a Chiefs stadionjához ment, ahol megköszönte edzőinek, amit érte tettek, majd fejbe lőtte magát.

Belcher esetében sokáig nem sejtették, ám 2014-ben a vizsgálatok kimutatták, hogy Duersonhoz és Seahuoz hasonlóan ő is CTE-ben szenvedett.

De mi is az a CTE?

A szakemberek úgy vélik, hogy a degeneratív betegséget a tau fehérje egy kóros formájának felhalmozódása okozza, ami az agysejtek pusztulásához és egy sor klinikai tünethez, köztük emlékezetvesztéshez, zavarodottsághoz, gyengülő ítélőképességhez, depresszióhoz, öngyilkossági hajlamhoz, és akár demenciához is vezethet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik