NFL: egyedül ő nem tüntetett a himnusznál, már övé a legtöbb eladott mez!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.26. 10:15
null
Alejandro Villanueva egyedül állt ki a Steelers játékosai közül a himnuszra – véletlenül (Fotó: AP)
Mint ismert, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) a hétvégén gyakorlatilag minden csapat tüntetett a himnusz lejátszása alatt – így tiltakozva Donald Trump elnök szavai miatt. A legnagyobb sztori mégis azé lett, aki nem tiltakozott, nevezetesen Alejandro Villanueváé. Más kérdés, hogy ő ezt nem akarta...

„Ha egy játékos tiszteletlenül viselkedik a hazájával szemben és letérdel a himnusz alatt, önök nem szeretnének olyan csapattulajdonost látni, aki azt mondja: »Hozzátok le azt a szemétládát a pályáról, most, mert ki van rúgva«? Az lenne a megfelelő viselkedés, amikor ilyet látnak, ha elhagynák a stadiont – még akkor is, ha csak egyetlen ilyen személyről van szó. Tegyenek így, és garantálom, megszűnnek ezek a problémák. Csak álljanak fel, és távozzanak. Onnantól már semmi sem lesz ugyanolyan”mondta a napokban Donald Trump.

Mint ismert, az egész történet Colin Kaepernickkel kezdődött 2016 szeptemberében – az akkor még a San Francisco 49-ersnél játszó irányító a hazájában eluralkodó rasszizmus és rendőri brutalitás ellen tüntetett azzal, hogy az amerikai himnusz alatt térdelt.

Trump szavait követően gyakorlatilag mindegyik csapat tiltakozott valamilyen formában a himnusz alatt, a Pittsburgh játékosai például úgy, hogy az egész csapat a játékoskijáróban maradt. Pontosabban egyvalaki nem, Alejandro Villanueva egyedül állt ki a pályára.

A Steelers támadófalembere az amerikai hadsereg egyik korábbi kapitánya, de nem ez játszott szerepet a döntésében, mert mint utólag elmondta, véletlenül maradt kint a pályán.

A Steelers irányítója, Ben Roethlisberger és számos csapattársa rögvest jelezte, hogy nincs problémája azzal, hogy Villanueva nem vett részt a tüntetésben. „Csapatként százszázalékosan mögötte állunk” – mondta ezt például a védő Joe Haden. Mike Tomlin vezetőedző ugyanakkor abban reménykedett, hogy teljes lesz a részvétel, de hangsúlyozta, hogy nem az ő döntése volt a tiltakozás.

Villanueva akciója természetesen egyből felkeltette az érdeklődést, és alig 24 óra alatt az övé lett a legtöbb eladott mez, megelőzve Tom Bradyt, Carson Wentzet, Dak Prescottot és Aaron Rodgerst is.

Egyedül állt ki a himnuszra



DE KI IS PONTOSAN ALEJANDRO VILLANUEVA?

Spanyol tengerésztiszt fiaként Mississippiben született, de Spanyolországban, Rhode Islanden és Belgiumban nőtt fel. Eredetileg tight endként toborozták, az Egyesült Államok katonai akadémiáján (US Military Academy) támadó- és védőfalember, sőt, elkapó is volt.

A 2010-es játékosbörzén nem kelt el, ezt követően hadi szolgálatba állt, ahol kapitányi rangot szerzett. Villanueva 2010 és 2013 között három időszakot töltött az afganisztáni háborúban, érdemeiért bronzcsillaggal tüntették ki. 2014-ben a Philadelphia Eagles szerződtette, majd az elbocsátását követően a Steelersnél kötött ki.

MIÉRT ÁLLT KI EGYEDÜL?

Villanueva nem beszélt a média képviselőivel a vasárnapi mérkőzést követően, de korábban a Washington Postnak nyilatkozott a témával kapcsolatban – még egy hónappal Trump emlékezetes beszéde előtt.

„A veteránokért teszem, minden katonáért, akivel együtt szolgáltam. Ezt a zászlót szolgáltam, amikor a tengerentúlon voltam és a küldetések során – mondta korábban arra felelve, miért áll ki a himnusz alatt. – Akármerre nézek magamon, az amerikai zászlót látom, ezért az oka ennek. Ugyanakkor úgy hiszem, hogy az, hogy letérdel-e valaki a himnusz alatt vagy sem, nagyobb gonddá vált, és sokkal nagyobb kérdéssé, mint az, ami miatt tüntetnek. Ez sok figyelmet elvesz róla.”

FRISSÍTÉS: Nem sokkal később megszólalt az ügyben Villanueva is, aki elmondta, hogy egy véletlen miatt maradt csak a pályán, és elnézést kér csapatától, hogy társait a „busz alá lökte” tettével.

MIT GONDOL A HIMNUSZ ALATT ÜLŐKRŐL VAGY TÉRDELŐKRŐL?

Korábban a Steelers támadója enyhén kritizálta a himnusz alatt térdelőket, elmondva, hogy bár az ország „nem tökéletes”, nem hiszi, hogy a himnusz alatt tüntetés „a leghatékonyabb módja” annak, hogy rendezzék a kisebbségi problémákkal kapcsolatos kérdéseket. Ugyanakkor úgy véli, hogy a játékosoknak joguk van ahhoz, hogy tüntessenek.

„Nagyon szerencsétlen lenne, ha büntetést kapna az játékos, aki békés tüntetés keretében megpróbálja elmondani az érzéseit, véleményét – vélekedett. – Ugyanakkor ez továbbra is egy üzlet is. Rengeteg pénz van benne, az emberek próbálnak pénzt kivenni az NFL-ből. Úgy vélem, Kaepernick nagyon bátor volt, hogy megtette ezt. Nem feltétlenül értek egyet a ténnyel, hogy letérdelt a himnusz alatt, de én nem ismerem az élete minden egyes körülményét, ami miatt erre jutott.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik