Aki a Super Bowlon felülmúlta a Giantscel bajnok testvérét

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2014.02.03. 15:17
null
Malcolm Smitht a Super Bowlon senki sem szoríthatta a háttérbe (Fotók: Reuters)
Malcolm Smith, a Seattle Seahawks 24 éves linebackere az első 44 NFL-meccsén nem szerzett interceptiont, a legutóbbi ötön viszont négy passzt is lehalászott, kettőt pedig visszahordott TD-nek. Ezekből az egyiket a Super Bowl kritikus szakaszában tette, majd egy elejtett labdát felszedve újabb Broncos-támadást állított meg. Ezzel kulcsszerepet játszott abban, hogy a szezon legjobb védelme szinte lenullázta minden idők legtermékenyebb támadóalakzatát, és 35 pontos győzelmet aratott a 48. Super Bowlon. Malcolm Smith, aki eddig a New York Giantscel bajnokságot nyerő Steve Smith öcsikéje volt, most már saját jogon szupersztár.

„Malcolm Smith már a főcsoportdöntő után is nagyobb figyelmet érdemelt volna, de háttérbe szorította a hülye nyilatkozatom, valamint a Super Bowlba jutás ünneplése. Senki sem foglalkozott azzal, hogy Malcolm interceptionje tette biztossá a győzelmünket. Ma viszont letette a névjegyét, senki sem mehet el szó nélkül a teljesítménye mellett” – mondta Richard Sherman, a Seattle sztárvédője.

ROSSZ ELŐJEL A BRONCOS NARANCSSÁRGA MEZE

A Malcolm Smith-interceptiont Peyton Manning meglökésével előidéző Cliff Avril az első a 2008-as nyeretlen Detroitból, aki bajnoki címet nyert.

A Denver révén a nyolcadik alkalommal dőlt meg az egy idényben szerzett pontok rekordja az NFL-ben, s akárcsak az előző hét csapat, a Broncos is elszalasztotta a bajnoki címet.

A Denver az első csapat az NFL-ben, amely ötször veszített a Super Bowlon. Hét alkalomból kétszer diadalmaskodtak a coloradóiak, először sötétkék, majd fehér mezben. A narancs felsőt négyszer hordták, s 17, 32, 45, valamint 35 pontos vereséget szenvedett bennük.

A következő szezon első mérkőzését szeptember 4-én játsszák Seattle-ben.

Malcolm Smith a Denver Broncos ellen idei negyedik interceptionjével megtörte a Denver utolsó, a meccs megfordításának valós reményében indított támadását az első félidő hajrájában. Az első valamirevaló támadását építő Broncosban Peyton Manning passzolni készült, de kilépett a zsebből, Cliff Avril megütötte a kezét a dobás közben, a labda pedig nagy ívet leírva repült fel az égbe, lehullva pedig Smith ölében landolt. A játékos korábbi futóként utolérhetetlenül sprintelt 69 yardon át a Broncos célterületéig, 22–0-s előnyhöz juttatva a Seahawkst.

„Manning a pálya másik oldalát pásztázta a szemeivel, aztán egyszer csak megfordult, és felém tekingetett. Éveken át csinálta ezt, gyorsan irányt váltott – mesélte a helyzetről Smith. – Én hátraléptem, Knowshon Morenót fogtam, szerencsés voltam, hogy megszerezhettem a labdát.”

A harmadik negyedben a Denver újabb reménykeltő akciója során a Demaryius Thomas kezéből Byron Maxwell által kiütött labdát is Smith szerezte meg, hat játékkal később pedig már 36–0-ra vezetett a Seahawks.

Az 1971-es Dallasból Chuck Howley és a 2001-es Baltimore Ravensből Ray Lewis volt a két korábbi linebacker, aki a Super Bowl legértékesebb játékosává vált, s az összes védőt tekintve is Smith a nyolcadik. Ilyen fiatalon azonban egyetlen védő sem kapta meg az elismerést, a támadók közül is csak hárman voltak fiatalabbak nála – például Tom Brady.

PETE CARROLL MÁR AZ EGYETEMI CSAPAT EDZŐJEKÉNT IS RAGASZKODOTT HOZZÁ

Malcolm Smith 1989. július 5-én született a kaliforniai Woodland Hillsben. Bátyja, Steve Smith Super Bowl-győztes elkapó, aki a New York Giantscel jutott fel a csúcsra még 2008 februárjában, az idén pedig szerződés nélkül maradt, és májusban 28 évesen bejelentette visszavonulását.

A még Alaszkában született testvéréhez hasonlóan az amerikai futball volt az álma, Los Angeles-i középiskolájában védekezésben linebackert, támadásban futót játszott. Utolsó évében sérülés miatt a fél szezont kihagyta, de így is évfolyama egyik legjobbja volt tíz sackkel és 15 futott TD-vel.

Egyetemi éveit – szintén bátyját követve – a jelenlegi Seattle-edző, Pete Carroll hívására a dél-kaliforniai USC-nél, az NCAA egyik legjobb futballcsapatában töltötte, amelyből kiváló linebackerek sora érkezett az NFL-be. A most is játszók közül talán elég a Green Bay-i Clay Matthewst vagy a houstoni Brian Cushingot említeni, de a Trojans büszkesége a pittsburghi safety, Troy Polamalu is. Első két évében még elsősorban a speciális egységben számítottak rá, ám a harmadikban az UCLA elleni városi rangadón linebackerként 62 yardos interception-visszahordásból született TD-jével elnyerte a hét védője címet az NCAA-ben.

Agresszív stílusa kiemelte a Trojansból, de veszélybe sodorta pályafutását egy ritka kór, az Achalasia – a nyelőcső betegsége, amely miatt nehézséget okoz nála a nyelés, s az étel vagy az ital nem jut el a gyomrába. Heteken át szenvedett ezzel, az étel rendre visszajött, az orvosok először azt hitték, refluxos, és félrekezelték. Fogyni kezdett, ami veszélyeztette a helyét a csapatban, de miután megérkezett a pontos diagnózis, és műtéttel enyhítették a betegséget, máig tartó szigorú diétával és nagyon lassú evéssel elérték, hogy visszanyerje versenysúlyát.

CSAK A HETEDIK KÖRBEN KELT EL A 2011-ES JÁTÉKOSBÖRZÉN

Korábbi formáját is visszaszerezte, és nagy izgalommal várta a 2011-es draftot. Jó előjel volt, hogy az egyetemek közül az USC-től került ki a legtöbb játékos az NFL-draftokon, és a legtöbb első körössel is a Los Angeles-i intézmény büszkélkedhet.

Munkában még az alapszakaszban, a Tennessee ellen
Munkában még az alapszakaszban, a Tennessee ellen

Ám Smith nagyon messze volt az első körtől, a Seattle a hetedik fordulóban, a 242. helyen kaparintotta meg a játékjogát. Nem élte meg csalódásként, mindent beleadott a felkészülés során, és beverekedte magát az 53-as keretbe. Az első szezonjában 12, a másodikban már mind a 16 meccsen és a rájátszásban is szerepelt.

Ebben a szezonban már kezdő volt a linebackersorban. Előbb a négy meccsre eltiltott Bruce Irwin helyére ugrott be, majd a sérült Bobby Wagner hiánya nyitotta meg az utat számára. S mire Wagner felépült, a korábban középre tolt K. J. Wright törte el a lábát, és megint Smith volt a hármas linebackersor egyik szélén.

Beugróként is tökéletesen megállta a helyét, még ha ezt kevesen is vették észre, hiszen nehéz kitűnni a Richard Sherman, Earl Thomas, Kam Chancellor hátvédtrió előtt.

Az alapszakasz végére azonban Smith bombaformába lendült, fontos szereléseinek egy részével elérte, hogy az ellenfél yardokat veszítsen, s az utolsó két mérkőzésen, az Arizona és a St. Louis ellen interceptiont is jegyzett – a Rams ellen touchdownt is szerzett a labdával. Bombaformáját a rájátszásra is átmentette, a New Orleans és a Denver ellen 9-9, a San Francisco ellen 5 szerelést mutatott be.

Smith a főcsoportdöntőn megdolgozott a kiemelt figyelemért, hiszen a San Francisco utolsó támadásánál ő kapta el a Michael Crabtree-nek szánt, Richard Sherman által elütött labdát a Seahawks célterületén, biztossá téve ezzel a Super Bowl-szereplést.

Az interception: Knowshon Moreno hiába iramodott Smith után
Az interception: Knowshon Moreno hiába iramodott Smith után

A New York-i fináléban pedig ismét főszerepet játszott, és Sherman már nem taszította a háttérbe.

A sors igazsága, hogy Malcolm Smith lett az MVP, hiszen azon a meccsen, amelyen a liga legjobb támadóegysége csak egy touchdownt szerzett, muszáj volt a védelemből kiválasztani az MVP-t – főleg, hogy Marshawn Lynch nehezen lendült játékba, Russell Wilson pedig akkor kezdett el TD-passzokat osztogatni, amikor már eldőlt a meccs.

Smith nagyon is rászolgált a díjra, és mostantól senki sem úgy fogja emlegetni, mint Steve Smith öcsikéjét. Peyton Manninggel ellentétben neki sikerült utolérnie fivérét Super Bowl-gyűrűk számában, és korántsem biztos, hogy itt véget ér a történet a 183 centis és 103 kilós srác számára.

Már ő is szupersztár.

SUPER BOWL XLVIII
Denver Broncos–Seattle Seahawks 8–43 (0–8, 0–14, 8–14, 0–7)
New Jersey, MetLife Stadion. 82 529 néző. Vezette: Terry McAulay.
1. negyed
0:12: Cliff Avril (Seattle) safety (öngól) 2–0
4:39: Steven Hauschka (Seattle) 31 yardos mezőnygól 5–0
12:44: Steven Hauschka (Seattle) 33 yardos mezőnygól 8–0

2. negyed
18:00: Marshawn Lynch (Seattle) 1 yardos touchdown-futás (jutalomrúgás: Steven Hauschka) 15–0
26:39: Malcolm Smith (Seattle) 69 yardos interception utáni touchdownvisszafutás (jutalomrúgás: Steven Hauschka) 22–0

3. negyed
30:12: Percy Harvin (Seattle) 87 yardos kezdőrúgás utáni touchdown-visszafutás (jutalomrúgás: Steven Hauschka) 29–0
42:02: Jermaine Kearse (Seattle) 23 yardos touchdown-elkapás (passz: Russell Wilson, jutalomrúgás: Steven Hauschka) 36–0
45:00: Demaryius Thomas (Denver) 14 yardos touchdown-elkapás (passz: Peyton Manning, kétpontos kísérlet: Peyton Manning passz Wes Welkernek) 36–8

4. negyed
48:15: Doug Baldwin (Seattle) 10 yardos touchdown-elkapás (passz: Russell Wilson, jutalomrúgás: Steven Hauschka) 43–8

A döntő legértékesebb játékosa (MVP): Malcolm Smith (Seattle) 9 szerelés, egy interception utáni 69 yardos visszahordott touchdown és egy visszaszerzett fumble

 

A SUPER BOWLOK LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSAI
2014 Malcolm Smith Seattle Seahawks linebacker
2013 Joe Flacco Baltimore Ravens irányító
2012 Eli Manning New York Giants irányító
2011 Aaron Rodgers Green Bay Packers irányító
2010 Drew Brees New Orleans Saints irányító
2009 Santonio Holmes Pittsburgh Steelers elkapó
2008 Eli Manning New York Giants irányító
2007 Peyton Manning Indianapolis Colts irányító
2006 Hines Ward Pittsburgh Steelers elkapó
2005 Deion Branch New England Patriots elkapó
2004 Tom Brady New England Patriots irányító
2003 Dexter Jackson Tampa Bay Buccaneers safety
2002 Tom Brady New England Patriots irányító
2001 Ray Lewis Baltimore Ravens linebacker
2000 Kurt Warner St. Louis Rams irányító
1999 John Elway Denver Broncos irányító
1998 Terrell Davis Denver Broncos futó
1997 Desmond Howard Green Bay Packers visszahordó
1996 Larry Brown Dallas Cowboys cornerback
1995 Steve Young San Francisco 49ers irányító
1994 Emmitt Smith Dallas Cowboys futó
1993 Troy Aikman Dallas Cowboys irányító
1992 Mark Rypien Washington Redskins irányító
1991 Ottis Anderson New York Giants futó
1990 Joe Montana San Francisco 49ers irányító
1989 Jerry Rice San Francisco 49ers elkapó
1988 Doug Williams Washington Redskins irányító
1987 Phil Simms New York Giants irányító
1986 Richard Dent Chicago Bears védőfalember
1985 Joe Montana San Francisco 49ers irányító
1984 Marcus Allen Los Angeles Raiders futó
1983 John Riggins Washington Redskins futó
1982 Joe Montana San Francisco 49ers irányító
1981 Jim Plunkett Oakland Raiders irányító
1980 Terry Bradshaw Pittsburgh Steelers irányító
1979 Terry Bradshaw Pittsburgh Steelers irányító
1978 Harvey Martin és Randy White Dallas Cowboys védőfalemberek
1977 Fred Biletnikoff Oakland Raiders elkapó
1976 Lynn Swann Pittsburgh Steelers elkapó
1975 Franco Harris Pittsburgh Steelers futó
1974 Larry Csonka Miami Dolphins futó
1973 Jake Scott Miami Dolphins safety
1972 Roger Staubach Dallas Cowboys irányító
1971 Chuck Howley Dallas Cowboys linebacker
1970 Len Dawson Kansas City Chiefs irányító
1969 Joe Namath New York Jets irányító
1968 Bart Starr Green Bay Packers irányító
1967 Bart Starr Green Bay Packers irányító

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik