Farkasfalka vacsorája lett a Florida State

MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.10.10. 14:27
null
A North Carolina 0–16-ról nyert esélyesebb riválisa ellen (Fotó: gopack.com)
Címkék
Győzelem vagy halál. A tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) nemzeti nagydöntőjéről álmodozó kiemelt csapatok hétről-hétre így vetik magukat a küzdelembe, tudván, hogy akár egyetlen vereséggel is tovatűnhetnek a végső bajnoki címről szőtt álmaik.


Az Atlanti-óceáni (ACC) Konferencia listavezetője, a Florida State Seminoles csoportellenfele, a North Carolina State raleigh-i stadionjában ezzel a tudattal lépett pályára. Házigazdájuk, a Wolfpack (Farkasfalka) névre hallgató NC State a múlt héten fájó vereséget szenvedett a Miami Hurricanestől és a csorba kiköszörülése most sem tűnt egyszerű feladatnak.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A meccs első két negyede a teljes Florida State-dominancia jegyében telt. A vendégirányító E.J. Manuel magabiztosan dirigálta a Seminolest, négyyardos TD-passza mellett háromszor is mezőnygól-távolságba kormányozta csapatát, ahonnan Dustin Hopkins egyszer sem hibázott. (0–16). A hazai oldalon Mike Glennon QB többször is kulcshelyzetben hibázott, egyik második negyedbeli passzát Terrence Brooks floridai free safety halászta le, a következő drive-ban pedig Anthony McCloud sackje után kényszerült puntra a hazai gárda.

A nagyszünetben sokat emlegetett félidei finomhangolás (halftime adjustment) megtette hatását, a North Carolina State-et a videós gyorselemzés után mintha kicserélték volna. A vendég Pryor, Wilder futópárost megállították és a innentől összesen 21 yardon tartották, Manuel egyetlen életszagú támadássorozata a harmadik negyedben pedig Juston Burris labdalopásával (interception) halt el.

16–3-as vendégvezetéssel fordultak a célegyenesbe a csapatok, amikor a végzős Mike Glennon úgy döntött, egyetemi búcsúja előtt valami igazán emlékezetessel ajándékozza meg szurkolóit. A Creecy, Payton TB, WR-páros segítségével először a meccsen során végigvezette a pályán a Farkasokat, a sikeres drive végére a running back Shadrach Thornton 24 yardos elkapással tette fel a koronát. 10–16-os állásnál, egy TD különbségnél a hazai védelem önkívületben játszott, Dontae Johnson sackkel állította meg Manuelt és Chris Thompson Seminoles-RB futásait is csírájában elfojtották. A sorsdöntő támadást egy blokkolt Seminoles-punt vezette fel. A speciális csapatrész nagy játéka után Glennon elővette Asa Watson összekötőt (tight endet), aki Quintin Paytonnal karöltve red zone-ba vezette a Wolfpacket. 16 másodperccel a vége előtt Bryan Underwood nem hibázott, kétyardos elkapása 17–16-os hazai fordítást és meglepetésgyőzelmet írt az eredményjelzőre. Meglepetés? 1998 óta a Florida State hatodik idegenbeli meccsét vívta az NC State-tel és csak egyszer tudott győzni. A mumus árnyékát idén, harmadik számú rangsoroltként sem tudták átlépni.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA


A Seminoles veresége után újra nyílt lett a küzdelem az ACC-konferenciában, ahol a forduló legszebb játékát bemutató Clemson 47–31-re lépett át a Georgia Tech csapatán.

A HÉT LEGSZEBB JELENETE

Florida állam másik nagycsapata, a Délkeleti (SEC) Konferenciában szereplő Gators ki-ki meccsen fogadta az ugyancsak veretlenül álló Louisiana State (LSU) Tigerst. Az SEC-csúcsrangadók első felvonásán igazi déli foci alakult ki. A passzkísérleteket a védők sackhegyekkel torolták meg és a futójátékok, illetve a futás elleni védelem közti különbség döntött, ezúttal a hazai Gators javára. Mike Gillislee, az Alligátorok újdonsült RB-sztárja megállíthatatlannak bizonyult, zsinórban a harmadik százas meccsét hozva karriercsúcsot jelentő 146 yardnyi futást és két TD-t írt fel a táblára. A vendég Tigrisek az egész meccsen 42 yardnyi futásra voltak képesek, a Florida védelmének terrorja nyolc first downt engedett az LSU-nak egész meccsen. A Tigers QB-üdvöskéje, Zach Mettenberger passzban is csupán 158 yardig jutott, egy átadását Jaylen Watkins vadászta le, egyetlen igazi nagy játékát, 58 yardos indítását Odell Beckham irányába pedig fumble-lal büntette a hazaiak védője, Matt Elam. Beckham egy utolsó másodperces elkapással még döntetlenre menthette volna a meccset, de sorsdöntő játéka ismét labdavesztéssel végződött, változatlanul hagyva a 14–6-os floridai sikert jelentő végeredményt.

FLORIDA–LSU

A fordulóbeli SEC-csúcsrangadók második felvonása a dél-karolinai William Bryce Stadionban zajlott, ahol ugyancsak két veretlen Top10-es csapat, a South Carolina Gamecocks és a Georgia Bulldogs ütközött meg egymással. A Connor Shaw-show hamar elkezdődött: a hazai QB 42 yardos passzal indított Damiere Byrd irányába, a drive-ot Bruce Ellington 20 yardos elkapása fejezte be (7–0). Az ellentámadásnál Aaron Murray Bulldog-irányító átadását DeVonte Holloman ütötte fel, majd kapta el a levegőben, megadva a meccs alaphangját. Ezt követően a hazai Fajdkakasok sztárfutója, Marcus Lattimore végigrombolt a pályán, Rory Anderson TE hatpontos elkapása pedig már 14–0-ra növelte a hazaiak előnyét. És mindig az első negyedben járunk: Georgia punt, amit a hazai viszahordó Ace Sanders először elejt, de sikerül felkapnia és 69 yardos visszaszáguldása már 21–0-s eredményt jelez. A korábban rettegett georgiai Gurley, Marshall RB-páros futásai rendre falakba ütköztek, Murray passzkísérletei a gyenge támadófal-védelem miatt pedig vagy sackbe (Jadeveon Clowney, Chaz Sutton) fulladtak, amikor pedig eljutott a Cocks végzónájának közelébe, a South Carolina goal line standje állt kiválóan a lábán. A harmadik negyedben D.L. Moore 62 yardos hazai elkapása hazai oldalon és a gyönyörű játékot beteljesítő Lattimore TD (28–0) végleg eldöntötte az ütközetet a megroggyant Dawgs innentől már csak az eredmény kozmetikázására törekedett. Az élete meccsét játszó Shaw 7 yardos futással koronázta meg QB-teljesítményét, 162 yardot és két hatpontos átadást mellékelt saját TD-ja mellé. A 35–0-s előny után Ken Malcome Bulldogs RB egyszemélyes drive-ja és hatpontosa a szépítésre volt elegendő, 35–7-es győzelmével a South Carolina bejelentkezett konferenciája és az NCAA nagybajnoki címére.

SOUTH CAROLINA–GEORGIA


A Big 12 konferencia első igazi vízválasztóját a Geno Smith-dirigálta West Virginia texasi vendégjátéka jelentette. A konferencia jól ismert hagyományainak megfelelően passzorientált drive-okat és csodásan működő támadógépezeteket láthattunk, a védelmek csak ritkán, akkor is főleg a Longhorns oldalán tudtak beleszólni az eseményekbe. A Horn D-nek 7–21-es vendégelőnyig nem sok babér termett, főleg Tavon Austin 40 yardos TD-elkapásánál üthették bottal az elkapó nyomát. Ekkor ébredtek fel a hazaiak, Joe Bergeron TD-futása és Alex Okafor csodálatos goal line sackje, és Jackson Jeffcoat védő hatpontosa egyenlítette ki az állást (21–21). A vendég Mountaineers mezőnygóljára újabb Bergeron futás volt a válasz, amellyel már átvette a vezetést a hazai Horns (28–24). Mezőnygól-párbaj után a végig remekül játszó Eers elkapó, Stedman Bailey újabb touchdownjával jutottak ismét előnyhöz a vendég Hegylakók (31–34), de a harmadik Bergeron-féle pontszerző nyomulás még utoljára az austini Hosszúszarvúak javára billentette a mérleget (38–34). Az utolsó negyedben Bailey harmadik TD-ja és Andrew Buie vendég RB rohanása 48–38-as előnyhöz juttatta a vendégeket, a meccsdöntő momentumot Anthony Fera texasi rúgó 22 yardról kihagyott FG-kísérlete jelentette. Ezután a Longhorns puskapora már csak a másodpercekkel a vége előtti szépítésre volt elegendő.

A 48–45-ös West Virginia-siker életben tartotta Geno Smith Heisman- és a Mountaineers nagydöntős álmait, jelen állás szerint az SEC, a Big 12 és a Pac-12 konferencia végső versenyfutásába már csak a függetlenként veretlen Notre Dame és talán az alvó Big East konferencia néhány aspiránsa (Louisville, Rutgers, Cincinnati) szólhat bele.

TEXAS–WEST VIRGINIA

A TOP 25 6. FORDULÓS EREDMÉNYEI
Oregon Ducks (2.)–Washington Huskies 52–21
South Carolina Gamecocks (3.)–Georgia Bulldogs (14.) 35–7
Florida Gators (4.)–Louisiana State (LSU) Tigers (9.) 14–6
Texas Longhorns (15.)–West Virginia Mountaineers (5.) 45–48
Kansas State Wildcats (6.)–Kansas Jayhawks 56–16
Notre Dame Fighting Irish (7.)–Miami Hurricanes 41–3
Ohio State Buckeyes (8.)–Nebraska Cornhuskers 63–38
Oregon State Beavers (10.)–Washington State Cougars 19–6
Utah Utes–Southern California (USC) Trojans (11.) 28–38
Texas Tech Red Raiders–Oklahoma Sooners (13.) 20–41
Clemson Tigers (16.)–Georgia Tech Yellow Jackets 47–31
Stanford Cardinal (17.)–Arizona Wildcats 54–48 – h.u.
Kentucky Wildcats–Mississippi State Bulldogs (19.) 14–27
Rutgers Scarlet Knights (20.)–Connecticut (UConn) Huskies 19–3
Cincinnati Bearcats (21.)–Miami (Ohio) RedHawks 52–14
Mississippi (Ole Miss) Rebels–Texas A&M Aggies (22.) 27–30
Louisiana Tech Bulldogs (23.)–Nevada-Las Vegas (UNLV) Rebels 58–31
Southern Miss Golden Eagles–Boise State Broncos (24.) 14–40
Purdue Boilermakers–Michigan Wolverines (25.) 13–44
A hétvége televíziós meccsei:
Oklahoma Sooners–Texas Longhorns (ESPN America, szombat 18 óra élő)
Notre Dame Fighting Irish–Stanford Cardinal (Eurosport 2, szombat 21.30 óra élő)
Missouri Tigers–Alabama Crimson Tide (ESPN America, szombat 21.30 óra élő)
Colorado Buffaloes–Arizona State Sun Devils (ESPN America, vasárnap 5.30 felvételről)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik