Szoboszlai duplázott, a Lipcse jutott be a Német Kupa döntőjébe

Vágólapra másolva!
2023.05.02. 20:31
null
Szoboszlai duplázott, a Lipcse besétált a döntőbe (Fotó: AFP)
A Német Kupa keddi elődöntőjében a Freiburg és a Leipzig találkozott egymással, és utóbbi 5–1-re nyert idegenben. A győztes csapatban Szoboszlai két gólt szerzett, a Freiburgban pedig Sallai gólpasszt adott.

 

NÉMET KUPA
ELŐDÖNTŐ
Freiburg–RB Leipzig 1–5 (0–4)

Freiburg,
Europa Park Stadion.Vezette: Jablonski
FREIBURG:Flekken – Kübler, Ginter, Lienhart – Sildillia (Grifo, 20.), Günter (Weisshaupt, 79.), Höfler, M. Eggestein (Keitel, a szünetben), Dóan (Sallai, a szünetben), Höler (Petersen, 76.) – Gregoritsch. Vezetőedző: Christian Streich
LEIPZIG:Blaswich – Henrichs, Orbán, Gvardiol, Halstenberg (Klostermann, 61.) – Laimer (Diallo, 87.), A. Haidara, Olmo (Simakan, 61.), Szoboszlai, Werner (Poulsen, 78.) – Nkunku (Raum, 61.). Vezetőedző: Marco Rose
Gólszerző:Gregoritsch (75.), ill. Olmo (13.), Henrichs (14.), Szoboszlai (37., 90+7. – a másodikat 11-esből), Nkunku (45+1.)
Kiállítva:Gvardiol (58.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A német bajnokságban késhegyre menő küzdelmet vív egymással a Freiburg és a Lipcse a BL-szereplésért, a felek most a Német Kupa elődöntőjében találkoztak. Mivel a legutóbbi kiírásban éppen ez a két csapat vívta a döntőt (lipcsei sikerrel), nagy küzdelemre volt kilátás. Ez a küzdelem azonban elmaradt, mert a Leipzig idegenben egy félidő alatt lerendezte a lényegi dolgokat.

A nagy kedvvel játszó Dani Olmo kiosztott három gólpasszt, de előtte az ő fejesével szerzett vezetést a 13. percben a vendégcsapat. Egy percre rá jött a passza – és Henrichs gólja. 0–2

A negyedóra alatt beszedett dupla megroggyantotta a Freiburgot, csak kóvályogtak a pályán a hazaiak, nem találtak el a lipcsei kapuig. És amikor kicsit magukhoz térhettek volna, kaptak egy újabb gólt, a 37. percben ugyanis Szoboszlai lőtt szépen a kapuba Olmo átadásából. 0–3

A freiburgiak a lelkük mélyén már ekkor érezték, hogy ez a meccs elment, de azért az első félidő hosszabbításában kaptak még egyet, csak, hogy érezzék a törődést. Ezúttal is Olmo volt az előkészítő, Nkunku pedig olyan tisztán állt a tizenhatoson belül, hogy tíz méterről az ilyen helyzetet ő nem hibázza el. 0–4

A második félidőre feltüzelt Freiburg jött ki a pályára, ami azt jelentette, hogy a keménység és a durvaság határán játszottak olykor játékosai, akik ráadásul igencsak idegesek voltak. Ehhez képest a Lipcse fogyatkozott tíz emberre, mert Gvardiol lerántotta a gólhelyzetben kilépő Sallait, így mehetett a többiek előtt zuhanyozni. Nem sokkal később felpaprikázódott a hangulat, ment a rugdosódás, a szurkolók dobálózni kezdtek, a játékosok sem fogták vissza magukat.

A 75. percben Sallai beadásából Gregoritsch fejelt szép gólt (1–4), a szépítés viszont nem hozott további hazai zárkózást, csak meddő mezőnyfölényt. Továbbra is domináltak az indulatok, de innen már nem jött vissza a Freiburg, sőt a végére még jutott egy újabb lipcsei gól, Szoboszlai talált be a Simakan elleni szabálytalanságért megítélt tizenegyesből. 1–5

Így a Leipzig lesz ott a Német Kupa döntőjében (öt éven belül negyedszer), vagyis Berlinben megvédheti a címét. Az ellenfele a szerdai Stuttgart–Eintracht Frankfurt mérkőzés győztese lesz.

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+8. perc: Vége a meccsnek, a Lipcse jutott a döntőbe. 1–5

90+7. perc: GÓÓÓL! ÖT! Szoboszlai állt a labda mögé, és magabiztosan lőtt a jobb alsóba. 1–5

90+7. perc: Na, a végére jutott még egy tizenegyes a Lipcsének! Simakant lökte fel Kübler.

90+3. perc: Sallai nagy rössel megrúgta Diallót egy sárgáért, Szoboszlainak kellett őt átkarolva lenyugtatnia.

90. perc: Hét perc a hosszabbítás.

87. perc: Laimer lement, Diallo bejött.

85. perc: Laimer kapott még egy sárgát.

82. perc: Próbálkozik, nyom a Freiburg, de vészesen fogy az ideje.

78. perc: Lipcsei csere, Werner helyére jött Poulsen.

75. perc: GÓÓÓL! SZÉPÍTETT A FREIBURG! Sallai adott be jobbról, Gregoritschról megfeledkeztek a védők, ő pedig 7 méterről a jobb alsóba fejelt. 1–4

70. perc: Egy kéteuróssal dobták fejen André Silvát, aki a cserejátékosok között melegített.

68. perc: A szurkolók dobálózni kezdtek, a hazai játékosok mentek ki csitítani a fanatikusokat.

68. perc: Felpaprikázódott a hangulat, Orbán kapott nagy rúgást a bokájára, lent is maradt, azonnal kakaskodás kezdődött, Kübler ellökte a lipcsei kapust, amiért sárgát kapott, akárcsak Blaswich kapus, aki nem maradt adósa.

61. perc: Lipcsei cserék: Lejött Olmo, Nkunku és Halstenberg, bejött Raum, Klostermann, Simakan.

60. perc: A szabadrúgást Grifo lőtte rá, Blaswich remekül védett, a kipattanóból már nem lett semmi.

60. perc: Gregoritsch piszkálta a sorfalban álló Nkunkut, akinél elszakadt a cérna, ezért kapott egy sárgát.

58. perc: Igen, a videózás után jött a kiállítás, Gvardiol mehetett zuhanyozni.

57. perc: A videobíró azonban szólt, hogy nézze meg a játékvezető az esetet a videón. Piros lap lesz?

56. perc: Sallai kapott jó labdát a lipcsei tizenhatos előterében, majd Gvardiol két kézzel visszarántotta. A bíró továbbot intett.

56. perc: A hazaiak edzője, Christian Streich nagyon dühös a kispad mellett.

48. perc: Laimer lövését Flekken csak kiütni tudta, éppen Szoboszlai elé, aki azonnal tette volna át a másik oldalra, ha nem rontja el.

46. perc: A szünetben kettőt cserélt a Freiburg, Sallai és Keitel jött be, lement Dóan és Eggestein.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. perc: Vége az első félidőnek, ez a párharc minden bizonnyal eldőlt. 0–4

45+1. perc: GÓÓÓÓL! OLMO HARMADIK GÓLPASSZÁVAL! Kapuskirúgás után jött előre a vendégek támadása, Olmo meglátta, hogy Nkunku bemozdult a résbe, jött a lapos passz, a lipcsei csatár pedig 10 méterről a jobb alsóba lőtt. 0–4

41. perc: Orbán fejelte rá Szoboszlai szögletét, ez azonban nem volt veszélyes.

40. perc: Szoboszlai rúgta rá 17 méterről, a labda a léc felett ment el, és bár nem látszott, hogy bárki is hozzáért volna, szögletet rúghatott a Lipcse.

37. perc:A gólt ide kattintva lehet megtekinteni.

37. perc: GÓÓÓÓL! MÁR HÁROMMAL MEGY A LEIPZIG! Szoboszlai kényszerítőzött Olmóval a freiburgi tizenhatos előtt, majd a visszakapott labdát 13 méterről, állítgatás nélkül a jobb alsóba pörgette. Majd egy ronaldós gólörömmel ünnepelt. 0–3

33. perc: Rövid hazaadás után Blaswich próbált felszabadítani, éppen Hölert találta el, nagy szerencséje volt a lipcseieknek, hogy a labda nem pattant be a kapujukba.

26. perc: Próbálkozik a Freiburg, letámad, de eddig helyzetet nem tudott kialakítani.

24. perc: Orbán kapott óriási rúgást a sípcsontjára Gregoritschtól, de kemény fából faragták, folytatta a játékot.

20. perc: Máris cserélt a Freiburg, Sildillia helyére állt be Grifo.

Henrichs (fehérben) lábát már elhagyta a labda, mindjárt gól (fotó: AFP)
Henrichs (fehérben) lábát már elhagyta a labda, mindjárt gól (fotó: AFP)

 

14. perc: GÓÓÓL! BENT VAN A MÁSODIK! Még fel sem ocsúdtak a gól után a hazaiak, és máris kaptak egy újabbat... Szoboszlai, Werner, Olmo volt a labda útja, Olmo vette észre, hogy felfutott a támadással Henrichs, aki a tizenhatosra berobbanva, 11 méterről a bal alsóba lőtt. 0–2

13. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A LIPCSE! Nkunku ment el a jobb oldalon, megállt egy kicsit az alapvonal közelében, beadott, majd rosszul szabadított fel a hazai védelem, Halstenberg azonnal balról középre ívelt, ahol Olmo fejjel a kapu bal alsó sarkába csúsztatott. 0–1

11. perc: Werner hozta fel a labdát középen, egyetlen védő ált vele szemben, le is lassult a lipcsei, majd rosszul passzolt a hazai tizenhatos előterében, pedig ketten is követték az akciót.

9. perc: Dóan hozta előre a labdát, majd 18 méterről, laposan nem sokkal lőtt a bal alsó mellé.

5. perc: Nkunku kapott jó indítást Olmótól, majd 8 méterre a kaputól, elgurított a jobb alsó mellett.

2. perc: Máris egy helyzet a lipcsei kapu előtt, Haidara mentett a kaputól 8 méterre az utolsó pillanatban Gregoritsch elől.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Freiburg tiszta pirosban, a Lipcse tiszta fehérben játszik.

 

 

ELŐZMÉNYEK

A találkozón a házigazdák revansot vehetnek ellenfelükön, a 2022-es fináléban ugyanis 1–0-s vezetésről 11-esekkel kikaptak.

„Esélyünk van arra, hogy öt éven belül negyedszer is bekerüljünk a fináléba. Óriási lenne, ha ismét bejutnánk a döntőbe. A tavalyi kupagyőzelem az első lépés volt a címek tekintetében, de még éhesek vagyunk a sikerre”– fogalmazott Willi Orbán a Kickernek adott interjúban.

Willi Orbánszerint a címvédő nem számít favoritnak az elődöntőben, 50-50 százalék esélyt ad mindkét csapatnak.

„Ha papíron összehasonlítjuk a két csapat piaci értékét, akkor előrébb tartunk, de amikor elkezdődik a mérkőzés, ez mit sem fog számítani. Az lesz a döntő, hogy ki akarja jobban a továbbjutást és ki akar ezért jobban megküzdeni”– mondta.

A tavalyi kupagyőzelmet még Domenico Tedesco irányításával érte el Szoboszlai Dominik, Willi Orbán és a jelenleg sérüléséből lábadozó Gulácsi Péter lipcsei csapata, most már Marco Rose irányítja a gárdát.

„Nem szabad többet vagy kevesebbet belegondolni ebbe a mérkőzésbe, mint ami. Ez egy kupaelődöntő, és mindkét fél szeretne bejutni a döntőbe. Szerintem a tavalyi finálé miatt nem kell fokozni a hangulatot”– fogalmazott a német szakember, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a sorozatnak nagy a presztízse.

Rose dicsérte az aktuális riválist, amely éppen előttük áll a negyedik helyen a bajnoki tabellán.

„A Freiburg játéka nagyon hatékony. Szenvedélyesen védekezik és nagyon jól működik csapatként. Intenzív futballt játszik a labdával és a labda ellen is” –fogalmazott a 46 éves tréner, aki szombaton, a Bundesligában is a Freiburg vendége lesz csapatával.

A keddi csata továbbjutója a június 3-ai, berlini döntőben favorit lesz, miután a másik ágon – szerdán – a bajnokságban kiesés ellen küzdő VfB Stuttgart és a kilencedik helyen álló Eintracht Frankfurt csap össze egymással.

Az elődöntő után a szombati Bundesliga-játéknapon a Leipzig ismét Freiburgba látogat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik