MOHAI DOMINIK
2023.08.17 23:23 Frissítve: 2023.08.18 12:07

És ki lesz a második? – Mohai Dominik jegyzete

 

 
Rajtol a Bundesliga: öt magyar futballista is segíthet a bajor uralom megdöntésében

„ELÉRKEZIK AZ IDŐ, AMIKOR TI SÍRTOK” – mondta Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund ügyvezetője egy Bayern-szurkoló kisfiúnak, miután arról érdeklődött – utalva a 2023-as bajnoki cím tragikomédiába illő elbukására –, hogy miért nem akar bajnok lenni a Borussia Dortmund. Az elsőre meghökkentőnek tűnő párbeszéd a Bundesliga 2023–2024-es idényét felvezető rendezvényen hangzott el, ahol fiatal drukkerek kérdezhettek a fekete-sárgák ügyvezetőjétől. Mielőtt pálcát törnénk a 64 éves sportvezető feje fölött, érdemes kiemelni, a mondandó stílusát mindenki humorosan fogta fel. Amikor Watzke komolyra fordította a szót, elmondta, természetesen klubja kiemelt célja, hogy végre felülmúlja a Bayernt. Ezt a mondatot főleg a Mainz elleni, 34. fordulóban bemutatott „leolvadás” emlékét őrizve nehéz komolyan venni, hiszen az utóbbi tíz év leggyengébb Bayern Münchenjét sem sikerült felülmúlni nyerő helyzetből. Ráadásul a bajorokhoz megérkezett Harry Kane, míg a dortmundiak már az előző idény legjobbjának választott Jude Bellinghammel sem számolhatnak.

Így – ahogyan azt sajnos már régen megszokhattuk – a német bajnokság legfontosabb kérdése nem az, hogy ki lesz a bajnok, hanem hogy ki végez a dobogó második és harmadik fokán, illetve ki tudja kiharcolni a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyet. Legalább a Bayern München – Magyarországon is – népes szurkolótábora mellett a német labdarúgáshoz semleges érzelmekkel viszonyuló magyar futballszeretőknek is van kiért/kikért izgulniuk. Az öt, nagyrészt éppen ezekre a pozíciókra ácsingózó csapat közül négynek van magyar kötődése: a Dortmund mellett a Willi Orbánnal és Gulácsi Péterrel felálló, radikálisan átalakuló lipcseiek közelíthetik meg a Bayernt, stábjában a második Bundesliga-aranyára törő Lőw Zsoltot. A Sallai Rolandot is soraiban tudó Freiburg idén is versenyfutásban lehet Schäfer András Union Berlinjével a BL-helyekért, és ha három év után Szalai Attilával magára talál a Hoffenheim, még a sinsheimiek is beleszólhatnak az európai kupahelyezésekért zajló küzdelmekbe.

Az biztos, hogy egyszer majd tényleg a bajorok „sírnak” a végén, de hogy ez 2024-ben vagy 2030-ban lesz-e, arra nem érdemes tippelni. Mindenesetre a péntek esti Werder Bremen–Bayern München rangadó lefújásáig mindenki nulla ponttal áll a tabellán, aztán úgyis tudjuk, mi lesz a vége.

Ugye?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.12.02 00:01:17

Német labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Akadnak, akik ebben a kultúra változásának újabb fokát látják, és a kommentátorok, szakértők után a labdarúgás egy újabb szegmense halad a gendersemlegesség felé, így már csak egy női vezetőedző kinevezése, illetve a homoszexualitás bevallása hiányzik a XXI. századba megérkezéshez. A térkép másik oldalán meg azok állnak, akik úgy érzik, ez az egész csak PR-fogás.

2023.11.04 18:13:13

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Thomas Tuchel együttese már a 9. percben két góllal vezetett a Signal Iduna Parkban.

2023.09.30 18:21:16

Német labdarúgás nemzetisport.hu

A második félidőben Leroy Sané és Harry Kane volt eredményes Thomas Tuchel együttesében.

2023.09.24 22:30:23

Német labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lehet, a jelenlegi Nationalelfben valóban nincsenek jó hátvédek, nincs jó befejező csatár, nincsenek vezérlő klasszisok, s kizárólag ennyi a lényegi ok. De mi van, ha egy ország azt veszítette el időközben, amire ’54 táján rátalált? Mi van, ha nem is csak a 2014-ben még diadalittas német futball, hanem egy – önmagát vezető nemzetnek tudó – ország keresi egyre görcsösebben a helyét, s e tétovaságnak a gyarlóbb eredmények a visszfényei csupán?

2023.09.15 19:55:02

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Amikor már úgy látszott, hogy új csapat áll a Bundesliga élére, egy ráadásbeli büntető mindent megváltoztatott.