Egy különös csapat elfeledett sikerei a senki földjén

CSERHÁTI ZOLTÁNCSERHÁTI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2015.12.26. 14:16
Melyik volt az az államformáció, amelynek csapata csak egyszer indulhatott a BEK-ben, de megverte az AC Milant? Miért mondott le Jules Rimet a Francia Labdarúgó-szövetség éléről? Tudta-e, hogy az NSZK-n és az NDK-n kívül is volt a német nemzethez köthető válogatott a labdarúgásban? Fenti mondatok kvízkérdésként is megállnák helyüket, ráadásul egy futballtörténeti fonalra is felfűzhetők...

EGY MAJDNEM CSODAEGY MAJDNEM CSODA

Épp hatvan esztendeje született meg Európa legrangosabb európai kupasorozata, a Bajnokok Ligája (korábban Bajnokcsapatok Európa-kupája), és épp hatvanesztendős a sorozat egyik különleges története, amikor egy szokatlan, a francia színekből képzett skandináv (északi) keresztes zászló alatt induló csapat – története során egyetlen alkalommal – megmérette magát, és meglepetést keltve idegenben 4:3-ra le is győzte a később elődöntőig jutó AC Milant.

Saar-vidék zászlaja 1947 és 1956 között
Saar-vidék zászlaja 1947 és 1956 között

Ez az együttes az 1. FC Saarbrücken, amelyet ma leginkább a német negyedosztály délnyugati csoportjából (Regionalliga Südwest) ismerhetnek az elvakultak, 1955–1956-ban viszont a francia protektorátusnak számító, ám akkor még önálló labdarúgó-szövetséggel bíró Saar-vidék reprezentánsaként (miközben a csapat az NSZK területi alapú bajnoki rendszerében is részt vett) egyike volt a BEK-ben induló első 16 csapatnak.

1955. november 1-jén mintegy 18 ezer néző volt kíváncsi a San Siróban arra, hogy a többek között Nils Liedholmmal, Cesare Maldinivel és az 1950-es világbajnok uruguayi Pepe Schiaffinóval kiálló rossoneri mire képes története első BEK-meccsén. Nos, a találkozó milánói szempontból több mint csalódás volt. A vendégek már az 5. percben vezetést szereztek, de az első félidő további részében a Milan akarata érvényesült – az olasz csapat háromszor is betalált és 3:2-es előnnyel vonulhatott pihenőre. Így még inkább sokkhatásként érte a vendéglátókat a folytatás: a Saarbrücken a második játékrészben szenzációsan játszott, Hans Tauchert fiai megfordították a meccset, és 4:3-as fórra tettek szert a visszavágó előtt.

A második meccset november 23-án rendezték a Saar-vidék fővárosában 15 ezer néző előtt, ám a csoda elmaradt, miután az utolsó negyedórában háromszor is kapitulált a hazai csapat. A már Gunnar Nordahlt is bevető vendégek a duplázó Valentino Valli vezetésével 4:1-re nyertek, hogy így 7:5-ös összesítéssel továbblépve csak a Real Madrid állítsa meg őket az elődöntőben (2:4, 2:1).

IDENTITÁSA: FUTBALLISTA

Werner Otto számára a politikának nem volt különösebb jelentősége, amikor megkérdezték tőle, Saar-vidékinek tartotta-e magát inkább vagy németnek, így felelt: „Elsősorban futballista voltam... Nem törődtünk mi sokat a politikával” – mondta a pályafutása során csak az 1. FC-ben szereplő, ma is a Ludwigsparkstadion közelében élő középpályás.

Arról viszont határozott a véleménye, miben különbözik a mai futball az akkoritól: „Nos, elsősorban és leginkább a maiak jóval többet keresnek. Mi annak idején százötven márkát (22500 forintot – a szerző) kaptunk havonta."

„Közalkalmazottként a nyugdíjakkal foglalkoztam. Abban az időszakban a kormány igazán nagylelkű volt, amikor labdarúgásról volt szó. Mindig elengedtek minket. Először a szabadságainkat kellett felhasználni, de a folytatásban is garantálták, hogy elmehetünk" – emlékezett vissza a második világháború utáni időkre az uefa.com-nak nyilatkozó Werner Otto, a Saarbrücken villámléptű szélsője.

„Talán a Milan alábecsült minket az első meccsen, és aztán itt emelték a tétet. De lehetett volna másként is. Számunkra nem lett volna akkora meglepetés, ha továbbmegyünk. Valóban nagy klub voltunk" – tette hozzá Otto, és nem fellengzősködött.

A Saarbrücken akkortájt többek között 4:0-ra legyőzte az aranykora előtt álló Real Madridot is...

Amikor Pelé a Santos színeiben 1968-ban pályára lépett a Saar-vidék elleni hírverő meccsen, a vendéglátók már túl voltak az aranykorszakon (Fotó: AFP)
Amikor Pelé a Santos színeiben 1968-ban pályára lépett a Saar-vidék elleni hírverő meccsen, a vendéglátók már túl voltak az aranykorszakon (Fotó: AFP)

CSAPAT A SENKI FÖLDJÉN

A történelem viharaiban hányattatott sorsú Saar-vidéket (németül Saarland) a második világháború után leválasztották Németországról, és 1947-ben önálló alkotmányt kapott. Ezt követően a térség labdarúgása is francia befolyás alá került, ami meghatározta a térség első számú csapata, a legszebb korszakát élő 1. FC Saarbrücken sorsát is. Az 1903-ban alapított egyesület először az úgynevezett „francia zóna ligájában” indult, majd 1948-ban FC Sarrebruck néven elindulhatott a francia másodosztályban. Az eredményei ugyan hivatalosan nem számítottak be a bajnokságba, ám a szezon meccsei alapján egyértelműen kiderült, hogy a két évaddal korábban még a német tartományi (Oberliga) bajnoki címet szerző, 1943-ban pedig „nagynémet” döntős (3:0-ra kapott ki a Dresdner SC-től) csapat nem egy ligában játszik a többiekkel, vagy legalábbis csak gyakorlatilag. A Valenciennes például 9:0-s, a Rouen 10:1-es verést kapott, a Sarrebruck pedig (nem hivatalosan) hat ponttal szerzett többet, mint a két követő, a Lens és a Bordeaux.

A klub ugyanakkor nem örvendett túl nagy népszerűségnek a francia környezetben. A résztvevők nagy részének már az sem tetszett, hogy az AS Angouleme az Saar-vidékiek miatt nem indulhatott el a második vonalban, de a csapat kimagasló játékereje ennél is nagyobb visszatetszést keltett. A háborús viszálykodás után a lehetőség is, hogy a francia elnök egy német alapokon nyugvó klub német játékosainak adjon át bármilyen trófeát, viszolygással töltötte el az érintetteket. Hiába volt támogatója a csatlakozásnak a Saar-vidékért felelő francia főbiztos, Gilbert Grandval és vele együtt a politikai irányítás, illetve Jules Rimet, a francia szövetség (nem mellesleg a FIFA) emblematikus vezetője, a Strasbourg – amely a világháború alatt arra volt kényszerítve, hogy a német ligarendszerben játsszon – vezette ellenállás sikere nem volt kérdéses, a liga döntő többséggel szavazta le a javaslatot, hogy a fekete-kékek felvételt nyerjenek a francia élvonalba. A döntés egyébként azt is eredményezte, hogy az FFF élén (másodjára) álló Rimet felháborodott és lemondott posztjáról. Az aranykorát élő Saarbrücken ezzel gyakorlatilag a senki földjére került.

Szívélyes „királyi” fogadtatás 
– hűvös búcsú
Szívélyes „királyi” fogadtatás – hűvös búcsú

Az ideiglenes jelleggel önállósodó – Németországhoz csak 1957-ben visszakerülő – Saar-vidék Ehrenligája nem képviselt különösebb játékerőt, a „kitaszítottak” így igyekeztek előre menekülni, ezért létrehozták a Nemzetközi Saar-vidéki Kupát (Internationaler Saarlandpokal), amelynek keretében az 1. FC barátságos meccsek sorát játszotta hazai pályán olyan csapatok ellen, mint a Rapid Wien, a Standard Liege, a Hajduk Split, illetve a Santiago de Chile. A rövid életű, mégis sikeres sorozat – amelyet több helyütt említenek az európai kupák közvetlen elődjének – első kiírását ráadásul a hazaiak meg is nyerték, a döntőben 4:0-ra felülmúlva a Stade Rennes-t, és a zsebre téve a győztesnek meghirdetett kétmillió Saar-vidéki frankot.

A csapat korabeli erejéről azonban ennél is többet elárulnak az idegenben megvívott fellépések, melyek következtében a csapat legjobbjai – Herbert Binkert, Herbert Martin, később Gerhard Siedl – európai hírnévre tettek szert. A Saarbrücken legyőzte többek között a Liverpoolt, a Barcelona és az Espanyol játékosaiból álló katalán gárdát és 1951 februárjában a Real Madridot is. Utóbbit 4:0-ra a Santiago Bernabéuban, arra kárhoztatva a házigazdákat, hogy a hideg időjárást okolják a váratlanul súlyos csapásért.

RIVÁLISOK ÉS TESTVÉREK

DOLGOZÓK VÁLOGATOTTJA
Mint arra az ESPN cikke felhívja a figyelmet, nem a Saar-vidék az egyetlen, feledés homályába vesző német válogatott csapat. 1893 és 1933 között létezett az úgynevezett Dolgozók Torna- és Sportszövetsége (Arbeiter-Turn- und Sportbund, ATSB). Azonban ne egy kis, jelentéktelen szervezetre gondoljunk: a természetesen a baloldali mozgalmakhoz köthető – az „elitista, burzsoá és konzervatív” DFB-vel szembehelyezkedő – ATSB 1930-ban 1.2 millió tagot számlált és 8000 futballcsapatot tömörített magába. Saját bajnokságot és válogatottat – bár kifejezetten kerülte a nemzeti csapat elnevezést – szervezett, utóbbinak 77 nemzetközi meccsét jegyezték fel. Az utolsót az 1932-es karácsonyi ünnepi időszakban, a lengyelek elleni Dolgozók Európa-bajnoki selejtezőt, majd jöttek a nácik, és néhány héttel később szétzúzták a szövetséget.

Az 1948-ban alapított Saar-vidéki Labdarúgó-szövetség (SFV) ekkor már fél éve a FIFA tagja volt (három hónappal megelőzve az NSZK szövetségét, a DFB-t, három évvel az NDK-ét, a DFV-t!), ezzel mintegy egyidejűleg a francia hatóságok fel is hagytak az irányú törekvéseikkel, hogy a Saar-vidéket és futballcsapatait integrálják, pláne, hogy az SFV jókora többséggel leszavazta a betagozódást a francia szövetségbe.

A 950 ezer lakosú friss államalakulat futballszövetségének élére igen agilis személy, Hermann Neuberger került, és ugyan eleinte kevesen vették komolyan a Saar-vidéki labdarúgó-válogatottat – ennek jele, hogy 19 hivatalos meccsének többségét úgynevezett B-válogatottak ellen játszotta –, az 1954-es világbajnokság selejtezőiben elindulhatott. Az első meccsen Auguste Jordan irányításával 5:3-ra kikapott a svájci tartalékoktól a mezeként világoskék, illetve piros-fehér összeállítást használó új válogatott, az egy évvel későbbi 5:2-es „visszavágás” viszont története legnagyobb győzelmét jelenti. Nem sokkal később már az akkor még leginkább drezdai klublegenda, Helmut Schön kezébe került a szakmai munka, vele pedig javultak az eredmények is. A német futball jó ismerői minden bizonnyal felkapták a fejüket a bekezdésben szereplő nevekre: igen, Neuberger az a Neuberger, aki 1975 és 1992 között a DFB elnöke volt, Schön pedig természetesen az a Schön, aki 1972-ben Eb-, 1974-ben vb-címig vezette az NSZK-t.

Német feszült a németnek
Német feszült a németnek

Az 1956-ig létező Saar-vidéki válogatottról a legcsekélyebb túlzás nélkül is elmondható, hogy az 1. FC Saarbrückenre épült. Jellemző adat, hogy az 1. FC, amikor a legkevesebb labdarúgót adta a „nemzeti" csapatnak, akkor is legalább öten képviselték az klubot, de inkább az 7-8 volt az általános.

A nemzetit nem véletlenül tettük idézőjelbe: jellemző történet, hogy amikor eljött a Svájc B elleni első találkozó, a csapat a meccs előtt választott egy dalt („Ich weiß, wo ein liebliches, freundliches Tal..”), amely aztán később az egyesítésig a Saar-vidék himnusza lett. A Saar-vidék visszacsatolására irányuló politikai törekvést csak erősítették az államkezdemény sporteseményei: nem elég, hogy a Saar-vidékiekre úgy tekintettek, mint egy „kicsi, gyengébb német válogatottra”, a helsinki olimpián például az NSZK sportolói közvetlenül a „kis testvér” atlétái után vonultak be a megnyitón, de ennél is többet mondanak a visszaemlékezések az NSZK és Saar-vidék közötti vb-selejtezőkről.


Tudniillik a Saar-vidéket – afféle politikai, diplomáciai rémálomként – Norvégia mellett épp az NSZK mellé sorolták be az '54-es kvalifikációk során. S azt követően, hogy az első fordulóban a Saar-vidék 3:2-re nyert Oslóban, gyakorlatilag borítékolni is lehetett, hogy ez a két csapat dönt a továbbjutásról.

Max Morlock kétszer is bevette Stuttgartban a „kistesó” kapuját (Fotó: AFP)
Max Morlock kétszer is bevette Stuttgartban a „kistesó” kapuját (Fotó: AFP)
OBERLIGA, BEK, ÖTÖDOSZTÁLY

Az 1. FC története kiválóan előrevetítette a Saar-vidéki reintegrációt, hiszen a csapat már az 1956-os francia–német kiegyezést (ún. luxemburgi Saar-szerződés) megelőzően öt évvel, 1951–1952-ben került vissza az Oberligába (a németországi klubfutball akkor még területi alapon szerveződött, a győztesek rájátszásban döntöttek a bajnoki címről). A csapat első nekifutásra meg is nyerte a délnyugati csoportot, és a nyolccsapatos országos döntőben 3:2-re maradt alul a fináléban a Stuttgarttal szemben, a különleges 1955-ös év és a BEK-szezon után azonban esélye sem volt a nemzetközi kupaszereplésre.


A folytatásban az 1961-es Oberliga-győzelmet leszámítva elmaradtak a sikerek. A Bundesliga megalakulásakor az egyik legvitatottabb döntést épp a Saarbrücken beválogatása jelentette, mert abban az időszakban több regionális rivális (Neunkirchen, FK Pirmasens, Wormatia Worms) jobb eredményeket tudott felmutatni. Az 1. FC ki is zúgott az első szezon végén, a folytatásban pedig igazi liftező csapat lett, legutóbb 1993-ban járt az élvonalban, de mélypontján megjárta az ötödosztályt is, jelenleg a feljutásért küzd a Regionalligában.

1953. október 11-én Stuttgartban találkoztak először a felek. A korban ilyenkor szokásos zászlófelvonás – elkerülendő a nyilvános a provokációt – a telt ház előtt elmaradt, pontosabban csak a holland lobogó szállingózott a levegőben a játékvezető tiszteletére. A meccs ugyanakkor a vártnál simábban alakult, 3:0-ra győztek a hazaiak.

A csoport utolsó selejtezőjére viszont így is maradt némi reménye a Saar-vidéknek, 1954. március 28-án pedig ennek következtében a futballtörténelem egyik legambivalensebb hangulatú meccsét játszották a saarbrückeni Ludwigsparkstadionban: 51 ezer szurkoló gyűlt össze azért, hogy szurkoljon (?) az övéinek a német testvérek ellen, miközben a túlnyomó többség a lelke mélyén alighanem a vereséget sem bánta.

A bizarr lelátói hangulat mintha a pályán történtekre is rányomta volna a bélyegét, a korabeli tudósítások szerint a hazaiakat hibásan visszavont gól, egyértelmű kezezés miatt meg nem adott büntető és egy észre nem vett szabálytalanság (a kapussal szemben) után született nyugatnémet találat is sújtotta. Az NSZK végül 3:1-re nyert, és utazhatott a vb-re, amit aztán az Aranycsapattal szembeni berni 3:2 után meg is nyert – a Saar-vidéken mégsem lett úrrá a csalódottság.

Josef Röhrig ugyan csúnyán orra bukott, a saarbrückeni meccs után mégis ünnepelhetett (Fotók: AFP, DFB)
Josef Röhrig ugyan csúnyán orra bukott, a saarbrückeni meccs után mégis ünnepelhetett (Fotók: AFP, DFB)

Hermann Neuberger (balra) Helmut Schönnel
Hermann Neuberger (balra) Helmut Schönnel

„Ma is emlékszem rá, hogy egyik vereség után sem voltam igazán boldogtalan. Úgy éreztem, hogy német vagyok, és nem szerettem volna megakadályozni a csapatot, amelynek gyerekkorom óta szurkolója voltam, hogy eljusson Svájcba – mesélte utóbb a World Soccernek a válogatott meghatározó tagja, Kurt Clemens, az idő tájt amúgy az egyetlen, aki nem Saar-vidéki klubban játszott, hanem a francia Nancyban. A válogatott németségét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a testvérek meghívták őket a vb-re, így ténylegesen is együtt ünnepelhették a vb-címet a világbajnokokkal.

A Saar-vidéknek már nem kellett sokáig a tudathasadással együtt élnie: 1957. január 1-jével politikai értelemben újra Németország (NSZK) része lett. Clemens társai közül Karl Ringel (1/0), Siedl (6/3) és Heinz Vollmar (12/3) az NSZK-ban is válogatott lett, és ugyan az 1. FC Saarbrücken soha többé nem vitézkedhetett a nemzetközi porondon, Schön és Neuberger révén a reformista szellem évtizedekig meghatározta a német labdarúgást.

A SAAR-VIDÉKI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT
Az első mérkőzés: 1950. november 22., Saarbrücken – Saar-vidék–Svájc B 5:3
Az utolsó mérkőzés: 1956. június 6., Amszterdam – Hollandia–Saar-vidék 3:2
A legnagyobb győzelem: 1951. szeptember 15., Bern – Svájc B–Saar-vidék 2:5
A legnagyobb vereség: 1954. június 5., Saarbrücken – Saar-vidék–Uruguay 1:7
Mérlege: 19 meccs, 6 győzelem, 3 döntetlen, 10 vereség, 35:54-es gólarány
A válogatott tétmeccsei (mind vb-selejtező): 1953. június 6., Oslo – Norvégia–Saar-vidék 2:3; 1953. október 11., Stuttgart – NSZK–Saar-vidék 3:0; 1953. november 8., Saarbrücken – Saar-vidék–Norvégia 0:0; 1954. március 28., Saarbrücken – Saar-vidék–NSZK 1:3 (A csoport végeredménye: 1. NSZK 7 pont, 2. Saar-vidék 3, 3. Norvégia 2)
A legtöbbször pályára lépők: Waldemar Philippi 18, Herbert Martin 17, Gerhard Siedl 16, Erwin Strempel 14, Herbert Binkert, Theodor Puff 12-12, Nikolaus Biewer 11, Kurt Clemens, Albert Keck, Peter Momber 10-10
A legtöbb gól: Herbert Binkel, Herbert Martin 6-6, Erich Leibenguth 5, Heinz Vollmar, Gerhard Siedl 4-4

A cikkhez felhasznált főbb források:uefa.com, dfb.de, ESPN, World Soccer,In Bed With Maradona, Pundit Arena

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik