Égben köttetett frigy – mire mehet az RB Leipziggel a tősgyökeres lipcsei Marco Rose?

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.09.18. 11:00
null
Ahogyan az várható volt, Marco Rose és az RB Leipzig közös könyve egy újabb fejezettel bővült (Fotó: AFP)
Nem kezdte jól a 2022–2023-as idényt a három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipzig, aminek meg is lett az eredménye: a vezetőség menesztette vezetőedzői pozíciójából a tavaly decemberben kinevezett Domenico Tedescót. Utódja a Red Bull-projektet jól ismerő, lipcsei születésű Marco Rose lett, aki látszólag tökéletesen passzol a csapathoz. De vajon sikerre is vezeti Szoboszlaiékat?

 

NÉVJEGY: MARCO ROSE
Született: 1976. szeptember 11., Lipcse
Sportága: labdarúgás
Posztja: védő
Klubjai játékosként: Lokomotive Leipzig/VfB Leipzig (1987–2000), Hannover (2000–2002), Mainz (2002–2010), Mainz II (2010–2011)
Klubjai edzőként: Mainz II (másodedző, 2010–2012), Lokomotive Leipzig (2012–2013), Red Bull Salzburg (U16, 2013–2015; U18, 2015–2017; felnőttcsapat, 2017–2019), Borussia Mönchengladbach (2019–2021), Borussia Dortmund (2021–2022), RB Leipzig (2022–)
Kiemelkedő eredményei edzőként: 2x osztrák bajnok, Osztrák Kupa-győztes, UEFA Ifjúsági Liga-győztes

„Szoboszlai Dominikot mindig is kiemelkedő futballistának tartottam, de mostanra a fizikai felkészültsége is kivételes. A jó erőnlét az ő technikai tudásával párosulva igen ígéretes kombinációt alkot”  – áradozott a magyar válogatott kulcsemberéről az RB Leipzig újdonsült vezetőedzője, Marco Rose, miután a német tréner bemutatkozó meccsén Szoboszlai vezérletével a lipcseiek 3–0-ra legyőzték a Borussia Dortmundot a Bundesliga-rangadón. Nyilatkozatában persze nincs semmi meglepő, a magyar középpályást bármelyik edző dicsérte volna egy ilyen (gól+gólpassz) teljesítmény után, ám Rose és Szoboszlai korábbi kapcsolatát ismerve elmondhatjuk, a játékos rendkívül jól járt a lipcsei edzőváltással – de ne szaladjunk ennyire előre…

Rose és a Leipzig szerződéskötésére nyugodtan használhatjuk az „égben köttetett frigy” kifejezést, hiszen az elmúlt években rengeteg jel utalt arra, hogy a két fél útja előbb-utóbb keresztezi egymást. Először is, Rose Lipcsében született, ott nőtt fel, abban a városban kezdte el labdarúgó-karrierjét, majd vezetőedzőként is ott mutatkozott be (a Lokomotive Leipzignél) – pedig akkor még szó sem volt napjaink RB Leipzigjéről. Másrészt a „vérében van” a Red Bull-projekt, hiszen mainzi tanulóévei és a lipcsei edzői bemutatkozása után a Red Bull Salzburg utánpótlásában helyezkedett el. Rose irányította az osztrák sztárcsapat U16-os, U18-as és U19-es (ifjúsági ligás) utánpótlás-együttesét is, és mindegyikkel kiemelkedő eredményt ért el, sőt: az U19-es csapattal megnyerte az UEFA Ifjúsági Ligát (az ifi BL-t) a 2016–2017-es idényben. Ezt követően jöhetett a következő – igaz, jókora – lépcsőfok: felkérték a Salzburg felnőttcsapatának irányítására. Rose – a klubfilozófiához hűen – szemtelenül fiatal, de rendkívül tehetséges keretet kapott a kezébe, amellyel modern támadófutballt játszatott, rendkívül intenzív letámadással fűszerezve. Az ott töltött két idénye alatt a Bajnokok Ligája-főtábla ugyan nem jött össze az RB Salzburgnak, de az Európa-liga csoportkörében (sőt, egy alkalommal az egyenes kieséses szakaszban is) járt a csapattal – nem beszélve a két osztrák bajnoki címről és a kupagyőzelemről. 2019 nyarára egyértelművé vált, hogy Rose tehetséges, de ami ennél is fontosabb, újító és modern felfogású vezetőedző, akit akkor már jó néhány Bundesliga-klub kinézett magának (de még nem az RB Leipzig).

Szoboszlai Dominik és Marco Rose együtt dolgozott Salzburgban is, jól ismerik egymást (Fotó: Imago Images)
Szoboszlai Dominik és Marco Rose együtt dolgozott Salzburgban is, jól ismerik egymást (Fotó: Imago Images)


2019 júliusában aláírt a Borussia Mönchen­gladbachhoz, amelynél egy közepesen erős Bundesliga-keretből szinte azonnal kihozta a legtöbbet. A precízen kidolgozott támadójáték és az intenzív presszing megmaradt, és párosult hozzá a stabil védekezés is, emellett kiemelkedően felkészítette csapatát a pontrúgások elvégzésére és levédekezésére. Rose a Gladbachnál a legtöbbször ragaszkodott a 4–2–3–1-es hadrendhez, de amikor az ellenfél stílusa megkívánta, a három–öt védős felállást is gyakran alkalmazta – ez a szokása azóta sem változott. A német szakvezető munkája hamar beérett, s a Mönchengladbach 2019 őszén több héten keresztül az élen állt a Bundesligában, az idény végén pedig a negyedik helyre futott be, ami azt jelentette, hogy az együttes a klubtörténet során először kiharcolta a részvételt a Bajnokok Ligájában. Rose csapatát a sikerek ellenére sem kapkodták szét 2020 nyarán, de a kettős terhelésnek meglett az ára, s a 2020–2021-es Bundesliga-idényben már nem futott olyan jól a szekere, mint korábban. A sikertörténet azonban folytatódott, csak éppen a Bajnokok Ligájában: a Gladbach a Real Madrid mögött másodikként jutott tovább csoportjából, megelőzve a Sahtar Donecket és az Internazionalét! A bajnokságban az őszt követően sem ment a Borussiának, az elitsorozatban pedig végül a Manchester City elleni nyolcaddöntő (4–0-s összesítéssel) jelentette a végállomás, de akkor már tudni lehetett, hogy az egyre többfelől keresett német tréner az idény végén távozik, s csatlakozik a Borussia Dortmundhoz.

Egy év – mindössze ennyit töltött a BVB-nél Rose, pedig hatalmas várakozás előzte meg az érkezését Dortmundban. Erling Haaland, Jude Bellingham és Marco Reus személyében sztárokkal (előbbi kettő esetében világsztárjelöltekkel) dolgozhatott együtt, ami nagy váltás volt neki – persze közülük a norvég csatárzsenivel már Salzburgban is együtt töltött egy szűk fél évet –, de a problémát sokkal inkább az okozta, hogy az általa játszatott játékrendszer, játékfelfogás nem passzolt tökéletesen a kerethez. Sokan egyértelmű bukásként ítélik meg Rose dortmundi ténykedését (főleg a 2022 májusi menesztését követően), pedig a BVB a Leverkusent és a Lipcsét megelőzve második lett a Bundesligában. A hazai és a nemzetközi kupaporond már más kérdés: a Német Kupában a nyolcaddöntő, a Bajnokok Ligájában a csoportkör jelentette a végállomást a Dortmundnak, ráadásul a későbbi döntős skót Rangers már a nyolcaddöntőbe jutásért zajló rájátszáspárharcban kiejtette Roséékat az Európa-ligából. Így vagy úgy, de dortmundi távozása után sok szakértő leírta a német trénert, s úgy vélte, legközelebb már csak egy német középcsapatnál vetődhet fel a neve… Nem így lett, hiszen Domenico Tedesco menesztése után az RB Leipzig rögtön őt kérte fel következő vezetőedzőjének.


Rose másfél hete vette át a lipcseiek irányítását, s három meccsen van túl: csapata volt klubját, a Dortmundot 3–0-ra legyőzte, a Bajnokok Ligájában szervezett játékot bemutatva, a hajrában két gólt kapva bukott el a címvédő Real Madrid ellen, míg szombaton ugyancsak korábbi együttese, a Borussia Mönchengladbach otthonában szenvedett 3–0-s vereséget.

A kezdés tehát felemásan sikerült, de ami nekünk és a magyar szurkolóknak sokkal fontosabb, minden bizonnyal a három magyar válogatott játékos is jól járt az edzőváltással. Gulácsi Péter és Willi Orbán helye, mondjuk, eddig is megkérdőjelezhetetlen volt a Leipzig kezdőcsapatában, Szoboszlai Dominik karrierjében viszont áttörést hozhat Rose kinevezése. Ennek egyik oka, hogy a 21 éves válogatott középpályás régóta ismeri az edzőt, az ő irányítása alatt mutatkozott be 2018 januárjában a Salzburgban, s ebben az időszakban verekedte be magát a kezdőcsapatba. A másik pedig, hogy Szoboszlai játékstílusa tökéletesen illeszkedik Rose játékfelfogásához, 4–2–3–1-es hadrendre épülő rendszeréhez – ebből pedig az RB Leipzig, a magyar válogatott, Szoboszlai Dominik és bizony Marco Rose is rengeteget profitálhat.

Marco Rose (balra) Christopher Nkunku és Willi Orbán gyakorlását figyeli (Fotó: AFP)
Marco Rose (balra) Christopher Nkunku és Willi Orbán gyakorlását figyeli (Fotó: AFP)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. szeptember 17-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik