Bayern München: jelentés a nemzetközi bérpiramis csúcsának közeléből

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.01.13. 16:12
null
Nem bayernesek (Fotó: AFP)
Korunk millió és egy problémái között vagy talán éppen ezért is a futball népszerűbb, mint valaha, ha a helyszínen nem is mindig, de a televízióban, a sajtóban, a rádióban és az interneten milliárdok követik a kedvenceiket és az általuk nagyon nem szeretetteket. Mint 2008 óta mindig, most is megpróbálkozunk a lehetetlennel, utat vágunk az átigazolási hírek és pletykák között. Vagy legalábbis kísérletet teszünk rá.

 

A BAYERN MÜNCHEN ezen a télen nem a Bundesliga és nem a Bajnokok Ligája megnyerése miatt erősíthet, hanem már a jövőre gondolva. Nyilván a jövő aranyérmeit szem előtt tartva, de a hazai bajnokságból annyira kiemelkedik a bajorok kerete, hogy a Salátástálért nem sok értelme lenne erősíteni – a BL-ben is kiemelkedőt alkotni képes, azonnali erősítésként bevethető játékos pedig még napjainkban is ötvenmillió euróba kerül. És bizony éppen 50 millió euró az a legkisebb érték, amellyel a Transfermarkt adatai szerint be lehet kerülni a Bayern legértékesebb kezdőjébe mezőnyjátékosként, és meglepő módon éppen ennyit ér annak a játékjoga, aki a csapat legnagyobb ásza jelenleg: Robert Lewandowskié.

(Transfermarkt.de)
(Transfermarkt.de)

És a fenti tizenegybe be sem fér Niklas Süle, Benjamin Pavard, Marcel Sabitzer, Corentin Tolisso és Thomas Müller.

A koronavírus miatt mindenhol előtérbe kerülnek a kiegészítő emberek, itt Sven Ulreich, Tanguy Nianzou, Omar Richards, Josip Stanisic, Bouna Sarr, Marc Roca és Eric Maxim Choupo-Moting alkotja e sort még Sabitzerék mellett, kérdés, mire lesznek képesek a BL végjátékában és forró hazai helyzetekben.

A német, olasz és angol sajtó által megtudott vagy megsejtett kiszemeltek között kevés a világklasszis, és ők is inkább nyári célpontok. A védelembe négy játékos a kiszemelt: a Juventusban változatos teljesítményekkel előrukkoló Matthijs de Ligt, a Chelsea-vel az új szerződésén alkudozó Antonio Rüdiger, a kérőkkel már szintén szabadon tárgyaló Matthias Ginter és a Freiburg 22 éves, felnőtt válogatott kerettag bekkje, Nico Schlotterbeck.

Rüdiger évi 20 millió euró fölött kér bruttóban, ez ma a nemzetközi standard a jobb játékosoknál, a világbajnok Ginter beérné sokkal kevesebbel, és ő már bejelentette, hogy semmiképpen nem fog hosszabbítani a Borussiával. Süle szerződése is lejár, egy német lap szerint mostani évi nettó 2.9 milliós fizetését meg szeretné dupláztatni. Ginter utódját, Marvin Friedrichet már meg is vette a minap a Mönchengladbach, Ginter legnevesebb kérői egyébként az Inter, a Newcastle United, az Atlético Madrid, az FC Barcelona és a Lazio, és a sport.de szerint ő beéri évi tízmillió eurós bruttóval.

Ginter a védelem jobb oldalán is bevethető, ami nagy előny, mert Süle, Pavard és Kimmich szívesebben szerepel más poszton, Stanisic és Sarr pedig nem megnyugtató megoldás. A szakértők szerint egy a gond Ginterrel: nem elég gyors és nem elég technikás a Bayern villámgyors támadásokra épülő taktikájához.

 

Schlotterbeck szerződése jövő nyáron jár le, másik két kérője a Dortmund és a Newcastle United.

A védelem jobb szélére kiszemelt a barcelonai Sergino Dest is egyes lapok szerint, a védő ügynöke azonban szkeptikus a téli váltást illetően.

Csak 16 éves még a Hoffenheim középpályása, Tom Bischof, a sokszoros U-válogatott játékost vinné a Bayern, a szintén ennyi idős Bayern-középpályást, Paul Wannert meg Angliából csábítják: Klaus Wannernek, az Austria Lustenau egykori játékosának a fia negyedórát játszott a profik között (16 évesen és 15 naposan, ezzel rekorder) a Mönchengladbach ellen. Amikor is a kispadon Christian Früchtl, Bright Arrey-Mbi, Nicolas Feldhahn, Jamie Lawrence, Timo Kern, Arijon Ibrahimovic, Nemanja Motika és Lucas Copado ült mellette… Wanner szerződése hamarosan lejár, a Kicker szerint maradni szeretne, de egyben valamiféle garanciát is, hogy rendre a nagycsapattal edzhet.

Nagy megnyugvás sokaknak, hogy Mino Raiola bejelentette: Paul Pogba nem fog a Bundesligába igazolni, mert a német csapatok nem képesek állni védence bérét. „A német klubok mentalitása más, nem tudnak és nem akarnak nagy fizetéseket adni. Az egyetlen német csapat, amelyik képes erre, az a Bayern München, de még a bajor klub sem képes megfizetni Pault. A németek a nemzetközi bérpiramis alján vannak” – nyilatkozta a klubelnökök kedvenc Raiolája.

Az ügynök utolsó mondata alól kivétel a Bayern, de a csúcson sincs, lásd a fenti képünkön Pogba mellett lévő Antoine Griezmannt, akinek megszerzésével korábban kacérkodott a német klub. Egészen addig, amíg meg nem tudta a francia bérigényeit, mert a kivásárlási árra még csak-csak lett volna pénzük, de Griezmann évi 21 millió eurós nettó (bruttóban ez a duplája) fizetésére már nem. Igaz, a koronavírus felbukkanása óta csökkentek a bérek a futballban, a Madridba visszatérő támadó már csak bruttó 20 millió eurót kap…

A Foot Mercato szerint kiszemelte magának a Bayern a marseille-i szűrőt, Boubacar Kamarát, a 22 éves futballista 30 millió eurót hozna az OM konyhájára, ha nem járna le hamarosan a szerződése. A Manchester és a Newcastle United, a Milan, az Inter, az FC Barcelona és a Chelsea mellett tárgyalnak ügynökei az RB Leipziggel is, a The Athletic szerint Kamara csak a nyáron hagyná el a Ligue 1-et.

Sokat fejlődött ebben az idényben a Freiburgnak 2019 nyarán kétmillió euróért eladott dél-koreai szélső, Csong Vu Jong (Jeong Woo-yeong), őt a nyáron visszaveheti a Bayern tízmillió euróért. Tárgyalt a csapat az amerikai középcsatár-szélső, Ricardo Pepi ügyében az FC Dallasszal, de a 19 éves játékos az Augsburghoz írt alá. 16.36 millió euróért…

 

A Chelsea, a Manchester City, a Real Madrid, a Manchester United és az FC Barcelona által is csábított Kingsley Coman a L'Équipe szerint évi 17 millió eurós bérért hosszabbította meg négy évvel a 2023-ben lejáró szerződését, a Sky szerint egészen pontosan 15 milliós alapbérről és kétmilliós bónuszról van szó. Ennyit a bérpiramisról, amelynek áldásait a közeljövőben élvezni fogja Manuel Neuer is új szerződése kapcsán, jósolta meg a közeljövőt a híres német szakíró, Florian Plettenberg. Sokat segített egyébként Coman hosszabbításában, hogy a futballista szakított ügynökével, a Bayern vezetőivel nem túl jó viszonyt ápoló Pini Zahavival.

 

A Marca arról írt, Hasan Salihamidzicék szeretnék átigazolni a Leedstől Raphinhát, de az ötvenmilliós ár miatt nem tipikusan téli tevékenységnek tűnik ez a transzfer. Ousmane Dembélével is tárgyalhatott a bajorok küldöttsége, de a szélső bérigényét nem akarják állni, az El Nacional egy cikke szerint Julian Nagelsmann egyébként is inkább Ronald Araújo megszerzését kéri.

A sajtóban az alábbiakat olvashattuk még kiszemeltekként: Donny van de Beek, a francia U19-es válogatott Warren Bondo (Nancy), a 18 éves, háromszoros amerikai felnőttválogatott Justin Che (a védő szerepelt már kölcsönben a Bayern-ifiben), vaamint a West Bromwich Albion 17 esztendős éke, Reyes Cleary. A dán csodagyerek, a 16 éves középpályás, Jonathan Asp a Bayernben folytatja a hírek szerint.

Lejár a szerződése hamarosan Corentin Tolissónak, a Barca, Real páros mellett az AS Roma is figyelemmel kíséri az eseményeket, Mourinho vinné állítólag Marc Rocát is. Mivel Tolisso világbajnok, fiatal és ingyen megszerezhető, az Atético Madrid, a Tottenham, az Inter és a Liverpool érdeklődéséről is olvasni, a bajorok 2017-ben 41.5 millió euróért vették őt. Benjamin Pavard körül a két madridi gigász legyeskedik, ha igazak a német Sport1 értesülései, a legújabb kérője a Juventus, írja a Calcioline, de inkább a nyáron áll elő a húszmilliós ajánlattal a torinói csapat. Tolissót aligha adják el a télen, bár ez gazdaságilag indokolt lenne, de már távozott a középpályáról Michaël Cuisance – igaz, a Mönchengladbach védekező-mindenese, Denis Zakaria bejelentette, nem hosszabbítja meg a nyáron lejáró szerződését, a topcsapatok sorban állnak az ügynökénél, így őt sem lenne rossz ötlet eladni még a télen.

A 18 éves Armindo Siebnek is akad pár kérője, de a támadót a jelek szerint nem adják most kölcsön sehová a bajorok, a cserekapus Christian Früchtl ellenben távozhat a rendszeres pályára lépés érdekében.

 

 

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 TELE

ARMINIA BIELEFELD
Érkezett: Burak Ince (Altinordu, 500 000 euró), Gonzalo Castro (egyesület nélküli)
Távozott:

AUGSBURG
Érkezett: Ricardo Pepi (Dallas, 16 360 000 euró)
Távozott:

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Lennart Grill (Brann)
Távozott:

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Távozott: Michaël Cuisance (Venezia, 4 000 000 euró)

BOCHUM
Érkezett: Jürgen Locadia (Brighton, ingyen)
Távozott: Novothny Soma (Anorthoszisz)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:
Ansgar Knauff (Eintracht Frankfurt)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Marvin Friedrich (Union Berlin, 5 500 000 euró)
Távozott:
Kölcsönbe:
Hannes Wolf (Swansea)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Kölcsönbe:
Ansgar Knauff (Eintracht Frankfurt)
Távozott: Fabio Blanco (Barcelona B, 500 000)

FREIBURG
Érkezett: Hugo Siquet (Standard Liege, 4 500 000 euró)
Távozott: Dominique Heintz (Union Berlin, 150 000)

GREUTHER FÜRTH
Érkezett: Andreas Linde (Molde, ingyen), Afimico Pululu (Basel, 2 000 000)
Távozott: Nunoo Sarpei (Ingolstadt, 50 000)
Kölcsönbe: Nils Seufert (Sandhausen)
Kölcsönből vissza: Cedric Itten (Rangers)

HERTHA BSC
Érkezett: Fredrik André Björkan (Bodö/Glimt, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe:
Krzysztof Piatek (Fiorentina)

HOFFENHEIM
Érkezett: Fisnik Asllani (Hoffenheim II)
Kölcsönbe: Justin Che (Dallas)
Kölcsönből vissza: Lucas Ribeiro (Internacional), Bruno Nazário (América FC)
Távozott:

1. FC KÖLN
Érkezett:
Távozott: Rafael Czichos (Chicago Fire, 455 000), Robert Voloder (Maribor, kölcsön után végleg), Szava-Arangel Csestics (HNK Rijeka, ingyen)

MAINZ
Érkezett:
Távozott:

RB LEIPZIG
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Caden Clark (New York RB), Fabrice Hartmann (Paderborn)
Távozott: Luan Candido (RB Bragantino, kölcsön után végleg, 1 500 000), Marcelo Saracchi (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Brian Brobbey (Ajax), Joscha Wosz (Hallescher FC)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Philipp Klement (Paderborn)

UNION BERLIN
Érkezett:
Dominique Heintz (Freiburg, 150 000 euró), Schäfer András (DAC)
Távozott: Cedric Teuchert (Hannover), Marvin Friedrich (Mönchengladbach, 5 500 000)
Kölcsönbe: Tymoteusz Puchacz (Trabzonspor, 200 000)

WOLFSBURG
Érkezett:
Távozott:

A SOROZAT TOVÁBBI CIKKEI ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik