Németország: Nagelsmann, Tuchel, Klopp – ki lesz Flick utódja?

Vágólapra másolva!
2023.09.11. 14:19
null
Balról jobbra a legesélyesebbek: Nagelsmann, Tuchel, Klopp (Fotó: NSO-montázs)
Mint arról beszámoltunk, vasárnap délután a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) a Japántól Wolfsburgban elszenvedett 4–1-es vereség után menesztette Hans-Dieter Flick szövetségi kapitányt. Utódját egyelőre nem nevezték meg, ám a nemzetközi sajtóban máris megindult a találgatás.

A 90min. portál például előásta Jürgen Klopp egy nyári nyilatkozatát, amit a német SkyGermanynak adott, amiben arról beszélt, mit jelentene neki az esetleges szövetségi kapitányi munkalehetőség.

„Nem is kérdés, hogy egy nemzeti csapatot irányítani nagy megtiszteltetés és számomra is az lenne. A probléma, ami a megvalósulásának az útjában áll, az nem más, mint a lojalitásom. Nem mondhatom azt, hogy most egy rövid időre elhagyom a Liverpoolt és átveszem a német válogatottat. Ez nem így működik, ráadásul még csak nem is kerestek a szövetségből. ha később valamikor átveszem a német válogatottat, annak alapfeltételének kell lennie, hogy elérhető legyek, most pedig nem vagyok az. Felelősséggel tartozom a klubnak” – fogalmazott Klopp még a nyáron és a helyzete azóta sem változott.

A DFB Flick menesztése óta közölte, a Franciaország elleni keddi meccsen a szövetség sportigazgatója, Rüdi Völler, Hannes Wolf, a DFB utánpótlás-igazgatója és Sandro Wagner, az U20-as válogatott edzője irányítja a csapatot. A trióval kapcsolatban egyébként a témával foglalkozó írásában a Forbes megjegyzi, utóbbi – nyolcszoros válogatott csatár, aki öt gólt szerzett a nemzeti csapatban – később megfelelő jelölt lehet a kapitányi posztra, ám ez még túl korai a 35 éves tréner számára.

A játékosok átigazolási ügyeivel kapcsolatban mindig jól értesültnek számító Fabrizio Romano ezúttal edzőkérdésben nyilvánult meg, ő speciel úgy véli,a jelenleg éppen munka nélküli Julian Nagelsmannál nem is kell jobb jelöltet keresni Flick helyére.

„A DFB mindig szerette volna őt megnyerni a válogatott élére, most rá is ér, kérdés, hogy ő mit szeretne csinálni. Ugyanakkor más jelöltek is vannak a szövetség listáján, szóval néhány napot biztosan várni kell a végleges döntésig” – közölte a transzferguru. Tegyük hozzá, a Bild szerint Nagelsmann még mindig szerződésben áll a Bayernnel, így a szövetségnek elsősorban a rekordbajnokkal kell egyezkednie a szakember alkalmazásával kapcsolatban.

A harmadik legesélyesebb jelölt a Bayern kispadjára éppen Nagelsmann helyére a tavasszal kinevezett Thomas Tuchel lehet, de az ő esetében a tavaszi munkakezdési időpont adja a bizonytalansági tényezőt. A már idézett 90min szerint nem elképzelhetetlen egy olyan forgatókönyv, hogy most kineveznének valakit ideiglenes jelleggel a válogatott élére, majd a nyári Európa-bajnokság után jöhetne Tuchel a kispadra. Más kérdés, hogy ez azért valószínűtlen megoldásnak tűnik egy hazai rendezésű kontinenstorna előtt…

A külföldi jelöltek közül a legutóbb a holland válogatottat irányító, 72 éves Louis van Gaal neve szerepel a sajtó listáján előkelő helyen, arra alapozva, hogy az igencsak tapasztalt szakember korábban úgy nyilatkozott, klubcsapatnál már nem akar dolgozni, ám egy arra érdemes válogatottnál el tudja magát képzelni kapitányként.

A Kicker szerint nem elképzelhetetlen az sem, hogy a Frankfurttal Európa-ligát nyerő 49 éves osztrák Oliver Glasner lesz a befutó, aki jelenleg szintén klub nélküli, ráadásul az Eintracht előtt már a Wolfsburggal is bizonyított. Szintén az outsiderek körét gyarapítja a lap által a köztudatba dobott Benfica-edző, Roger Schmidt, akit – véli a szaklap – már a nyáron több európai topcsapat szeretett volna megszerezni. Nála nemcsak az a probléma, hogy jelenleg van együttese, hanem az is, hogy tavasszal 2026-ig szóló új szerződést írt alá Lisszabonban, ráadásul a Benfica egy 30 millió eurós kivásárlási záradékot is hozzácsapott a megállapodáshoz.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik