Németország: Löw elárulta, mi a szövetségi kapitány legnehezebb feladata

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2022.10.24. 19:00
null
Joachim Löw exkluzív interjút adott a Kickernek (Fotó: Getty Images)
Joachim Löw azóta nem nyilatkozott, hogy 2021 júniusában távozott a német labdarúgó-válogatott kispadjáról, de most megtette, mégpedig a Kickernek, és az írást az Európai Sportmédia (ESM) Magyarországon egyedüliként a Nemzeti Sportnak juttatta el.

 

A szakember pénteken elnyerte a German Academy for Football-Culture (Német Futballkultúra Akadémia) Walther Bensemann-díját, amellyel olyan embereket tüntetnek ki, akik kiemelkedőt alkottak a labdarúgásban. A korábbi díjazottak között volt Sir Alex Ferguson, Alfredo di Stefano, Franz Beckenbauer, Marcello Lippi és Clarence Seedorf is. Az elismerés kapcsán Löw a Kickernek adott interjút a válogatott élén töltött időszakról, a futball szerepéről és a sportág átalakulásáról.

JoachimLöwanalógiájában a futballedző olyan, mint a tanár az iskolában: tudást és értéket közvetít. A német edző szerint sokat változott a szakma az elmúlt években, már nemcsak sportszakmai, hanem pszichológiai kvalitásokra is szükség van, kiváltképp a fiatal játékosok esetében. A gazdasági tényezők, a digitalizáció, a nagyobb fizetés és a növekvő nyomás mind hatással van a játékosok és az edzők életére, emiatt fontos a megfelelő szakmai stáb.„A nyitottság, az őszinteség, a hitelesség, az empátia és a megbízhatóság”– sorolta Löw az edzői szerepkör legfontosabb ismérveit.

A német szakember úgy véli, fontos, hogy az edző a profizmus mellett empatikus maradjon, ezzel is példát mutatva a szurkolók és a játékosok felé.„Azok a beszélgetések a legnehezebbek, amelyekben el kell mondanom a játékosnak, hogy nem lesz ott a tornán. Sok álmatlan éjszakám volt emiatt”– emlékezett vissza a nehéz pillanatokra Löw.

A 62 éves korábbi szövetségi kapitány szerint a klubedző a játékosokat, míg a válogatott edző a csapatot edzi. Utóbbinak előny, hogy van ideje más játékstílusokat és futballkultúrákat figyelni. Az edzőtáborokban pedig nem egyéni képességeket kell fejlesztenie, hanem lehetőség van az automatizmusok, valamint a taktikai elemek gyakorlására.

Lothar Matthäustaz indulatosság és a robbanékonyság, mígOliver Kahnta személyes párharcok sarkallták csúcsteljesítményre, azonban Löw szerint az edzőnek nem az a fő feladata, hogy az összes játékost motiválja az edzés és a mérkőzés minden percében. Ezen a szinten a játékosnak magas szintű önmotivációt kell kifejlesztenie, amihez az edző is hozzájárul.

Löw a 2014-es világbajnokságon a brazilok elleni elődöntő során 5–0-s előny birtokában is kiabált játékosaival a szünetben csak azért, hogy ne engedjenek ki (mint ismert, a német válogatott végül 7–1-re nyert a házigazda ellen). A döntőben, mielőtt pályára küldte a győztes gólt szerzőMario Götzét,ezt mondta neki:„Mutasd meg a világnak, hogy jobb vagy Messinél!”

Löw szerint a 2014-es vb-győzelem kulcsa a védekezés és támadás között megtalált jó egyensúly volt. Több kulcsjátékos is karrierje csúcsán volt, emellett a szerencse is mellettük állt.„A jól működő csapatban alapvetőnek kell lennie a kompromisszumkészségnek és a tiszteletnek. Napjainkban és hazánkban rendkívül fontos, hogy elősegítsük más kultúrák tiszteletét a mindennapi életben és a sportban egyaránt”– zárta gondolatmenetét Löw.

A mester örül annak, hogy a Bundesligában is egyre fontosabb a labdarúgó-identitás és a -kultúra meghonosítása.„A Bundesligában is figyelnünk kell arra, hogy a védekezés erősítése ne menjen a játékosság rovására”– fogalmaz a német válogatott korábbi edzője. A németekre a fizikum, az elkötelezettség és a jó mentalitás volt jellemző, mára azonban mindez kevés lenne, emiatt más futballkultúráktól tanultak megoldásokat. Löw amondó, nagy inspiráció és segítség volt ebbenPep Guardiola,hiszen a csapatai által bemutatott labdavesztés és labdaszerzés közti gyors átmenetek hatására nőtt a játék sebessége.

A német edző szerint a futball hozzájárul a globális közjóhoz, ezért is fontos a világbajnokságok kapcsán felmerülő problémákról beszélni. A Bajnokok Ligája megreformálását kétkedve fogadja, ugyanis a több mérkőzés könnyen túlterhelheti a játékosokat, ami sérülésekhez és rosszabb játékminőséghez vezethet. Fontos, hogy a labdarúgás megmaradjon szórakozásnak, főleg az elmúlt években tapasztalt koronavírus-járvány, a jelenlegi háborús helyzet és energiaválság közepette.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik