Zambia és Kamerun is negyeddöntős

Vágólapra másolva!
2010.01.21. 19:10
null
A kameruni játékosok az égieknek is hálát adtak (Fotó: Reuters)
A harmadik forduló előtt még mind a négy csapatnak volt esélye a továbbjutásra az Afrikai Nemzetek Kupája D-csoportjából, végül Zambia és Kamerun biztosította helyét a torna negyeddöntőjében.

Mintha kicsit bóbiskolva kezdte volna a Tunézia elleni, továbbjutásról döntő mérkőzését a kameruni válogatott: a „szelídíthetetlen oroszlánokat" talán az a tudat nyugtatta meg túlságosan, hogy számukra már a döntetlen is negyeddöntős szereplést ért volna.

Ehhez képest már az első percben hátrányba kerültek: Khaled Souissi jobb oldalról beadott labdájára a rövid saroknál érkezett Amine Chermiti, és az ötös vonaláról a hosszú sarokba csúsztatta a labdát. A korai gól szemmel láthatóan megfogta a kameruniakat, akik csak a félidő második felében veszélyeztették komolyabban Tunézia kapuját.

Sőt, a játékrész utolsó percében megduplázhatta volna előnyét Faouzi Benzarti együttese, azonban Yassin Mikari önzőnek bizonyult – és ez a szünet után megbosszulta magát. A 47. percben Samuel Eto'o egy szépen visszagurított labdát lőtt a hosszú sarokba.

A folytatásban még egy gyors gólváltást feljegyezhettünk (Aurélien Chedjou öngóljára Landry N'Guémo egy percen belül válaszolt), de ez érdemben nem befolyásolta a végkimenetelt. A hajrára Tunézia tíz emberre fogyatkozott Ammar Jemal kiállítása miatt, és ezzel gyakorlatilag el is szálltak továbbjutási esélyei, végül maradt a Kamerunnak kedvező 2–2.

KAMERUN-TUNÉZIA 2-2
  
  

 

A csoport másik mérkőzésén a forduló előtt első helyen álló Gabon találkozott a negyedik Zambiával – de az eredményen nem mutatkozott meg a tabella mutatta különbség. Zambia mindkét játékrészben betalált egyszer ellenfele kapujába, így a gaboniak szépítő gólja csak szépségtapasznak volt jó: Zambia csoportelsőként jutott tovább. A gaboni válogatottban nem kapott szerepet a Győri ETO idegenlégiósa, Arsene Copa.

 GABON-ZAMBIA 1-2
  
  

 

A folytatásban, a legjobb nyolc között Kamerun Egyiptommal, Zambia Nigériával találkozik.

 AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Kamerun–Tunézia 2–2 (Eto’o 47., N’Guémo 64., ill. Chermiti 1., Chedjou 63. – öngól)
Gabon–Zambia 1–2 (Do Marcolino 83., ill. Kalaba 28., Chamanga 62.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Zambia 3 1 1 1 5–5 4
2. Kamerun 3 1 1 1 5–5 4
3. Gabon 3 1 1 1 2–2 4
4. Tunézia 3 3 3–3 3
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
I. Január 24. 17.00 Angola−Ghána Luanda
II. Január 24. 20.30 Elefántcsontpart−Algéria Cabinda
III. Január 25. 17.00 Egyiptom−Kamerun Benguela
IV. Január 25. 20.30 Zambia−Nigéria Lubango

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik