Vb 2022: a norvég bizottság szerint nem célravezető a torna bojkottja

Vágólapra másolva!
2021.05.18. 16:02
A Norvég Labdarúgó-szövetség (NFF) által életre hívott Katar-bizottság megállapította, hogy a válogatottnak nem szabad bojkottálnia a 2022-es, katari rendezésű világbajnokságot.

A szövetség keddi tájékoztatása szerint a bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy a vb rendezési jogát nem lett volna szabad Katarnak ítélni, viszont a 14 személyből csak ketten támogatták azt a javaslatot, miszerint sikeres kvalifikáció esetén a nemzeti együttes mondja le a szereplését.

Kiemelték: egy ilyen jellegű bojkott nem kellően hatékony és célravezető eszköz arra, hogy az ázsiai országban javuljanak az emberek, illetve a munkavállalók jogai. Sven Mollekleiv, a bizottság vezetője szerint a követelésekkel folytatott párbeszéd lenne a legalkalmasabb módja annak, hogy megváltozzanak a katari stadionok építésén dolgozók körülményei.

Az NFF június 20-i ülésén tárgyalja meg a bojkott kérdését.

A vendégmunkások kizsákmányolása és rossz munkakörülményei miatt évek óta folyamatos kritika éri a vb-rendezőt. A The Guardian brit lap szerint az elmúlt tíz évben a különböző ázsiai országokból Katarba érkező vendégmunkások közül több mint 6500 hunyt el. Ennek hatására a márciusi vb-selejtezős mérkőzéseken a norvég válogatott játékosai az emberi jogok tiszteletben tartására hívták fel a közvélemény figyelmet. Például azzal, hogy ilyen jellegű feliratokkal ellátott pólókat vettek fel a kezdés előtt a bemelegítésnél, illetve himnuszuk alatt. A kezdeményezéshez csatlakoztak több európai nemzeti együttes futballistái is, illetve ausztrál és latin-amerikai játékosok.

A katari vb jövő november 21-én kezdődik és december 18-ig tart.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik