M. D.
2023.06.04 09:11 Frissítve: 2023.06.04 12:07

U17-es Eb: Felemelő érzés volt, hogy megtapsoltak – Dárdai Bence

A Németország−Franciaország U17-es Európa-bajnoki döntőt a kilencven perc alatt kialakított számos gólhelyzet dacára sem tudta megnyerni a francia csapat, és Dárdai Bence kapufája ide vagy oda, okkal érezhetik a németek, hogy a szerencse ezúttal melléjük állt.

Dárdai Bence számára felemelő érzés volt, hogy megtapsolták (Fotó: Szabó Miklós)

 

HIBÁTLAN! – így jellemezte Jean-Luc Vannuchi, a francia U17-es válogatott szövetségi edzője a Magyarországon rendezett utánpótlás Európa-bajnokságot, amelyen csapata drámai körülmények között csupán az ezüstérmet szerezte meg. A mérkőzés esélyese a szinte makulátlan mérleggel érkező Németország volt (a Svájc elleni negyeddöntőben szintén tizenegyesekkel jutott tovább), ám a játék képe és a végeredmény végül nem volt összhangban. Fodé Sylla és Saimon Bouabré is elhibázta tizenegyesét, Sylla ráadásul megnyerhette volna a döntőt a franciáknak, míg Bouabré olyan gólhelyzeteket készített elő társainak a mérkőzés hajrájában, hogy különösen fájó lehet neki, hogy ezen múlott az aranyérem sorsa.

 
U17-es Eb: Dárdaiék tizenegyesekkel nyerték meg a tornát

„Rengeteg lehetőségünk volt megnyerni a meccset, de sajnos a lutri tizenegyespárbajra maradt a döntés – értékelt csalódottan Jean-Luc Vannuchi, a franciák szövetségi edzője. − A játékosoknak nehéz elfogadniuk a vereséget, de edzőként óriási büszkeséggel tölt el, ahogyan a tornán játszottak, ráadásul a világbajnokságra is kvalifikáltak. A magyar rendezés hibátlan volt.”

Német kollégája, Christian Wück felszabadultan válaszolt lapunknak, és kitért a csereként beálló Dárdai Bencére is.

„Szerencsénk volt a döntőben, ezt tudjuk. Ugyanakkor az egész Eb-t tekintve megérdemeltük a győzelmet, nagyszerűen futballoztunk. Három éve dolgozom ennél a korosztálynál, ennyi időbe telt, mire visszahoztuk a német futballstílust, a szép játék mellett a győztes mentalitást. Boldog vagyok, imádom az összes játékosomat. Dárdai Bence intelligens és technikás, a Herthánál nagyszerű idénye volt, örülünk, hogy itt volt velünk Magyarországon. Sajnálom, hogy a szabadrúgása nem ment be, ám ha megnézik azt a lövést, el tudják képzelni, milyen ragyogó futballista.”

A 75. percben állt be, és a 81. percben lőtte Dárdai Bence a szabadrúgást, amelyet Christian Wück is említett. Bár nem lett a meccs hőse, fontos szerepe volt a tizenegyespárbajban, hiszen ha kihagyja a németek harmadik próbálkozását, már a következő lövéssel nyerhetett volna Franciaország.

„Jó érzés beállni egy ilyen nagy meccsen, az Eb-döntőn, és hogy meg is nyertük, arra szavakat sem találok. Felemelő volt, hogy amikor pályára léptem, mindenki megtapsolt. Büszke vagyok! – mondta lapunknak Dárdai Bence, a németek támadó középpályása, aki gondolkodás nélkül középre lőtte a tizenegyesét. – Mire odasétáltam, már tudtam, hová rúgom a labdát, nem figyeltem a kapus mozgását. Mindig előre el kell dönteni, hova rúgod a tizenegyest. Sajnos a szabadrúgásom nem ment be, pedig szinte tökéletesen úgy sikerült, ahogyan akartam. Ha úgy tűnt, hogy elindultam ünnepelni, az azért lehetett, mert bent láttam.”

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ
Németország–Franciaország 0–0 – tizenegyesekkel: 5–4

2023.09.27 23:23:44

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az angolok például az egyik világbajnokságon odáig mentek a tradicionális maori harci tánc, a haka »tompító célzatú megelőzésében«, hogy nyitott V-alakban sorakoztak fel – mintegy elnyelendő a fekete mezeseket –, vállalva a több ezer font sterlinges bírságot is, amelyet a félpálya átlépéséért rótt ki rájuk a nemzetközi szövetség.

2023.09.26 19:55:51

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az Illés együttes először az 1968-as táncdalfesztiválon hallott dalával – Amikor én még kissrác voltam – megidézem az ifjúságomat, már ami a labdarúgás szeretetét illeti. Ezt azért írom le, mert noha Lionel Messit és Cristiano Ronaldót kiváló futballistának tartom, mindig feszengtem, amikor gyerekek tucatjait láttam a mezükbe bújva. Miért nem lehet honi játékoshoz kötődni? A válasz korszakoktól függően más és más volt.

2023.09.24 23:48:36

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.09.24 16:02:14

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak igen rossz leosztásban, magabiztosan nyert az élvonal éllovasa Sepsiszentgyörgyön.