Tűnőben a varázs – merre viszi az útja a BL-szereplésre vágyó Cristiano Ronaldót?

Vágólapra másolva!
2022.07.30. 15:42
null
Minden az arcára van írva. Még a portugál válogatott edzőtáborában is frusztrált volt (Fotók: Imago Images, Instagram)
Cristiano Ronaldóra nehéz idők járnak. Az ötszörös aranylabdás portugál klasszist az elmúlt hónapokban családi tragédia sújtotta, és hiába próbál távozni a nyáron a Manchester Unitedtől, egyetlen Bajnokok Ligájában érdekelt topklub sem érdeklődik iránta.
NÉVJEGY: CRISTIANO RONALDO
Született: 1985. február 5., Funchal
Nemzetisége: portugál
Sportága: futball
Posztja: támadó
Válogatottsága/góljai: 189/117
Klubjai: Sporting (2002–2003), Manchester United (2003–2009), Real Madrid (2009–2018), Juventus (2018–2021), Manchester United (2021–)
Kiemelkedő eredményei: 5x Bajnokok Ligája-győztes (2008, 2014, 2016, 2017, 2018), Európa-bajnok (2016), Nemzetek Ligája-győztes (2019), 5x aranylabdás (2008, 2013, 2014, 2016, 2017), 4x klubvilágbajnok (2008, 2014, 2016, 2017), 3x európai Szuperkupa-győztes (2015, 2017, 2018), 3x angol bajnok (2007, 2008, 2009), 2x spanyol bajnok (2012, 2017), 2x olasz bajnok (2019, 2020), 2x angol Ligakupa-győztes (2006, 2009), 2x angol Szuperkupa-győztes (2007, 2008), 2x spanyol Szuperkupa-győztes (2013, 2018), 2x olasz Szuperkupa-győztes (2019,2021), portugál Szuperkupa-győztes (2002), FA-kupa-győztes (2004)

Beborult az ég Cristiano Ronaldo fölött.

A 37 éves portugál klasszis jó másfél évtizedig uralta az európai topfutballt, nehezen lehetett volna találni olyan klubot, amely ne látta volna szívesen a soraiban, most viszont kis túlzással senkinek sem kell. Ügynöke, Jorge Mendes hiába próbálja kimenekíteni a Bajnokok Ligája-indulásról lecsúszó Manchester Unitedből, az első számú európai kupasorozatban érdekelt topklubok még attól a lehetőségtől is elzárkóznak, hogy kölcsönvegyék. Hogyan változott vissza a labdarúgás ötszörös aranylabdás félistene egyszerű földi halandóvá?

A legkézenfekvőbb válasz a kérdésre, hogy kiöregedett. Habár Cristiano Ronaldo életvitele példamutató, és fizikailag a nála 10-15 évvel fiatalabbakkal is felveszi a versenyt, a pályán már nem képes arra a futballra, amelyet az Európa közvetlen élvonalába tartozó klubok megkövetelnek. Az állandó letámadáson alapuló védekezés nem illik a stílusához, mérsékelt lelkesedéssel segíti a labdaszerzést, egyre többször érezni, hogy edzői csak azért jelölik a kezdőcsapatba, mert múltja és hírneve miatt hatalmas rajtuk a nyomás.

Kritikusai előszeretettel vetik a szemére azt is, hogy amíg a Manchester United a 2020–2021-es idényben nélküle 77–34-es gólkülönbséggel, 21 megnyert mérkőzéssel a Premier League második helyén végzett, a 2021–2022-es évadban, már vele 57–57-es gólkülönbséggel és 16 győzelemmel csak hatodik lett. A hússzal kevesebb rúgott és 23-mal több kapott gól persze nem róható fel egy az egyben a portugálnak, aki 38 tétmérkőzésen 24 góllal járult hozzá a manchesteriek idénybeli teljesítményéhez, és szép pillanatokat is bőven szerzett a szurkolóknak, a legmagasabb szinten viszont az eredményességet trófeákban mérik, és abból egyet sem sikerült vele elhódítani. Persze akadnak sokan, akik a védelmére kelnek.



„Harminchét évesen is igazi klasszisként teljesít – jelentette ki korábbi csapattársa, Ben Foster a Mirrornak, miután Cristiano Ronaldo lett az első futballista, aki a spanyol és az angol bajnokságban is 100 gólig jutott. – Nálam a Lionel Messivel való összehasonlításban még mindig egyértelműen ő vezet. Sokan hiszik, hogy a karrierje véget ért, és legszívesebben visszavonultatnák, mert nem szerez negyven-ötven gólt, mint korábban, de szerintem bámulatos, hogy mire képes. Egy-két kiemelkedő idény még biztosan van benne.”

Talán a családja sem érzi jól magát Manchesterben, s Georgina visszavágyik Madridba
Talán a családja sem érzi jól magát Manchesterben, s Georgina visszavágyik Madridba


Legyünk őszinték, Cristiano Ronaldo maximalizmusa sem könnyíti meg a helyzetét. Amikor ifjú titánként a Manchester Unitedhez került, Sir Alex Ferguson személyében karakteres edző segítette a fejlődését, a közös munka eredménye pályafutása első Bajnokok Ligája- és Aranylabda-trófeája lett. A Real Madridnál töltött kilenc év alatt elért sikerei és a Messivel folytatott versenyfutása révén minden idők legnagyobb futballistái közé emelkedett, és ha büszkeségét félretéve rendezi a nézeteltérését Florentino Pérez klubelnökkel, mostanra Francisco Gento mellett jó eséllyel ő is hatszoros BEK/BL-győztesnek mondhatná magát. Nem így lett, 2018 nyarán úgy döntött, inkább a Juventushoz igazol, és ezzel lejtőre állította pályafutását. A 2020-as években mindössze egy olasz bajnoki cím és Szuperkupa-győzelem van a neve mellett, az Aranylabda-átadókra már el sem megy. A visszaesésben persze szerepet játszik, hogy a legutóbbi két idényben borzalmas edzők irányításával készült. A Juventusszal kilenc év egyeduralma után az olasz bajnoki címet elveszítő Andrea Pirlo azóta Törökországban dolgozik, a Manchester Unitednél Ole Gunnar Solskjaert néhány hónappal az érkezése után kirúgták, a helyére kinevezett Ralf Rangnickkal pedig még a BL-indulásról is lecsúszott a csapat.

Nem csoda, ha Cristiano Ronaldo besokallt. Hiába mutatkozik rá jó esély, hogy az Ajaxtól érkező új menedzser, Erik ten Hag keze alatt ismét komolyan vehető csapat álljon össze, a portugál képtelen elviselni, hogy az őt éltető Bajnokok Ligájáról 19 év után lemondjon, és a neve a másodrangú, topklubok által lesajnált Európa-ligával forrjon össze. Ezért bízta meg ügynökét, Jorge Mendest a feladattal, hogy keressen neki új egyesületet a nyáron, a Manchester Uniteddel pedig családi okokra hivatkozva nem utazott el az ázsiai túrára, nem vett részt az alapozáson és a felkészülési mérkőzéseken. Hozzáállása miatt a klubbal kezd fagyos lenni a viszonya, a szurkolóktól egyre több kritikát kap, bár aki jól ismeri, teljesen megérti a viselkedését.

„Álljunk meg egy szóra! Cristiano Ronaldóról beszélünk, mi a francért kellene boldognak lennie a jelenlegi helyzetével?! – akadt ki Youtube-csatornáján korábbi csapattársa, Rio Ferdinand. – Egész életében éles mérkőzéseket játszott, bajnoki címért, trófeákért küzdött, és a Manchester Unitedhez visszatérve ez mind eltűnt. Neki nincs nagyobb kínzás annál, hogy lemaradt a Bajnokok Ligájáról. Az Európa-liga himnuszát sem ismeri, a sorozatban életében nem lépett pályára, miért éppen most akarná elkezdeni?! A körülötte keltett hisztériát ideje lenne abbahagyni! Nála profibb mentalitású futballistát sohasem láttam, ha nem edz, annak egyedül az lehet az oka, hogy az egyik családtagjával valami nincs rendben.”

Ügynökére, Jorge Mendesre (balra) minden eddiginél nehezebb feladat vár
Ügynökére, Jorge Mendesre (balra) minden eddiginél nehezebb feladat vár


Ha Rio Ferdinand sejtése helyes, és valóban egészségügyi problémák adódtak a futballista családjában, teljesen meg lehet érteni a viselkedését. A mai napig hatalmas trauma neki, hogy alkoholproblémával küzdő édesapját 20 évesen elvesztette, édesanyját mellrák miatt többször műteni kellett, idén áprilisban pedig párja, Georgina Rodríguez ágya mellett átélte minden szülő rémálmát: ikergyerekei születésekor csak a kislánya maradt életben, kisfia elhunyt.

Cristiano Ronaldo kritikus időszak előtt áll. Angol sajtóhírek szerint a Manchester United vezetőségének már bejelentette, hogy távozni szeretne a nyáron, és bár a döntése sok szempontból érthető, ezzel mintha magának ártaná a legtöbbet. A nemzetközi sajtóban szinte minden napra jut egy hír, hogy melyik Bajnokok Ligájában induló sztárcsapat utasította vissza, a Bayern München vezérigazgatója, Oliver Kahn nyíltan kijelentette, hogy a portugál nem illene bele a klub filozófiájába. Erős a gyanú, hogy az Atlético Madrid, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City és a Paris-Saint Germain is hasonlóan gondolkodik, egyszerűen nem gazdaságos heti 480 ezer fontot áldozni egy, a modern futball követelményeinek korlátozottan megfelelni képes 37 éves futballistára, még akkor sem, ha öt Aranylabda van a tarsolyában, és mezeladásával klubtörténeti rekordot lehetne dönteni. A negatív reklám is reklám, szokták mondani, a futballtörténelem egyik legjobbjának viszont érdemes vigyáznia, mert ha sorozatban rossz döntéseket hoz pályafutása végéhez közeledve, könnyen maga alá temetheti a saját szobra.

Könnyen maga alá temetheti a saját szobra…
Könnyen maga alá temetheti a saját szobra…


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. július 30-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik