Bajnokverés! A Topolya legyőzte Zentán a Crvena zvezdát

MICHELLER SZILVIA (fotó), CSILLAG PÉTER (összefoglaló),  BACSKAI JÁNOS (percről percre)MICHELLER SZILVIA (fotó), CSILLAG PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.06.14. 16:20
Meglepetés Szerbiában: a Topolya Zentán 2–1-re legyőzte a már bajnok Crvena zvezdát a Szerb Szuperliga 29. fordulójának rangadóján.
A kék mezes TSC az első félidőben két góllal sokkolta a bajnokot (Fotó: Micheller Szilvia) 
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
A kék mezes TSC az első félidőben két góllal sokkolta a bajnokot (Fotó: Micheller Szilvia) GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!


SZERB SZUPERLIGA
29. FORDULÓ
Topolya–Crvena zvezda 2–1
(2–0)
Zenta, Zenta-stadion, 2400 néző. Vezette: Minakovics
Topolya: N. Filipovics – Varga, F. Babics, Antonics, Djurics (Duronjics, 55.) – Zec (Ponjevics, 92.), Grabezs, Tomanovics, Tumbaszevics – Szilágyi (Galics, 91.), Lukics (Skopljak, 73.). Vezetőedző: Szabó Zoltán
Crvena zvezda: Borjan – Gajics (Szimics, 65.), S. Babics, Degenek (Milunovics, 55.), Pankov – Jovicsics, V. Nikolics (Radulovics, 71.) – Vukanovics, Ivanics (Vulics, 65.), Gavrics (Gobeljics, 65.) – Tomané. Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Gólszerző: Varga (12.), Lukics (17.), ill. Milunovics (78.)

Az élcsoport: 1. Crvena zvezda 75 pont (már bajnok), 2. Partizan Beograd 61, 3. Topolya 59

ÖSSZEFOGLALÓ

Aranyos búzaföldek, pirosan fodrozódó pipacsmezők, végtelen kukoricatáblák között vezet utunk a bácskai tájon. A röszkei kishatáron szinte zavaróan simán jutottunk túl, még lázméréssel vagy maszkellenőrzéssel sem akasztottak meg minket. Aztán amikor már úgy tűnt, a szerb első osztályú topolyai csapat, a TSC vasárnapi, Crvena zvezda elleni bajnoki rangadójára bársonyszőnyegen futhatnak be a budapesti vendégek, a mérkőzés helyszínéül szolgáló Zenta határában csak feltűnt egy bizalmatlanul sötétlő rendőrcsoport. A golyóálló mellénnyel és minden extrával felszerelt szerb zsandárok (ez a szó volt kivehető a rohamrendőrök hátán) annak rendje és módja szerint leintették magyarországi rendszámú autónkat, és az iratok ellenőrzése után közölték, a biztonság kedvéért rendőrautó mutatja majd nekünk a stadion felé vezető utat. Végül a felesleges óvintézkedésre nem került sor, ám már az abszurd ötlet is mutatta, a szerb bajnokság utolsó előtti fordulójában rendezett délvidéki mérkőzést kiemelt figyelem övezte, futballközegben éppúgy, mint az egyenruhások körében.

Ami a tarka ruhásokat illeti, szurkolók érkeztek Zomborból, Újvidékről, Belgrádból és Budapestről is, meg persze főként Topolyáról, hiszen a helyi stadion építése miatt a csapat még jó ideig a 2434 néző befogadására alkalmas zentai pályán rendezi mérkőzéseit (a szerbiai rendelkezések által előírt egyméteres távolságot a Szuperliga pályáin meglehetősen lazán kezelik). Kérdés persze, a következő idény nemzetközi mérkőzésein is maradhat-e a zentai kölcsönlakás – a héten ugyanis a kupaelődöntők alakulása úgy hozta, hogy az élvonalban újoncként szereplő TSC már biztosan Európa-liga-induló. És ha már szóba kerültek a Szerb Kupa küzdelmei, meg kell említenünk, hogy a Szuperligában már biztosan aranyérmes Crvena zvezda a szerdai elődöntőben 1–0-ra kikapott a Partizantól, ebben az évadban egyszer sem sikerült legyőznie fővárosi vetélytársát, így hiába az első hely a bajnokságban, Dejan Sztankovics vezetőedzőt finoman támadja a belgrádi sportsajtó.

MEGFELEL-E A KÍVÁNALMAKNAK?

Amikor legutóbb, 2017-ben Zentán jártam, a városban született 27-szeres magyar válogatott csatár, Nikolics Nemanja szüleihez tértem be. Beszélgettünk a szerb rendőr fiaként nevelkedő, az ősök hagyományát erősen tisztelő apával, Zoran Nikoliccsal egyebek között arról, mit szólt Nemanja piros-fehér-zöld szereléséhez.

„Örültem neki – hangzott a válasz. – Szerettem volna, ha a szerb válogatottba kerül, és ha kap esélyt, biztos vagyok benne, hogy élt volna vele. Itt azonban nem vették komolyan. A futballban annyi mindentől függ, miként alakul egy játékos pályafutása, és amikor meghívták a magyarokhoz, azt mondtam neki: »Maradj ott, fiam!« Ő tisztázta előre, ahonnan hívják, oda megy.”

A zentai apa három évvel ezelőtti felelete igen áthallásos most, hogy egy újabb Zentán futballozó játékos, a szerbiai liga góllövőlistájának élén álló Szilágyi Vladimir tett egy érdekes nyilatkozatot. Nemrégiben megkérdezte tőle helyi tudósító kollégánk, Tőke János: „Ha esetleg Magyarországra igazol, és magyar állampolgár lesz, elképzelhető, hogy a szerb származású Nikolics Nemanjához hasonlóan magára öltse a magyar címeres mezt?”

A válasz ugyanis így hangzott: „Ebben sincs kivetnivaló. Ha a magyar válogatottba hívnának, örömmel mennék.”

Bármily kecsegtető azonban az ötlet, hogy a magyar válogatott „leigazolja” a szerb bajnokság legerősebb góllövőjét, itt van még egy-két tisztázásra váró feltétel. Az első, hogy egyáltalán kaphat-e magyar állampolgárságot és beválogatható-e a FIFA-szabályok értelmében a magyar csapatba. Elmondása szerint a játékos egyik nagyapja magyar, ám egyelőre nem teljesen világos, hogy a Délvidék visszacsatolását követő években, az 1941 és 1944 közötti, magyarországi időszakban született-e, pedig a futballhonosítás területén ez alapvető szempont (esetleg elegendő lehet egy 1920 előtt született dédszülő is). A másik, legalább ennyire lényeges kérdés, hogy vajon a szerb válogatottnál nem szövegezik-e már a meghívóját. Itt érdemes szóba hozni, hogy még a meccs napján is lehetett hallani olyan híreket, hogy a TSC–Crvena zvezda találkozót személyesen nézi meg a helyszínen Ljubisa Tumbakovics, Szerbia szövetségi kapitánya (végül nem látták a VIP-szektorban). Megszólalásai alapján az egyelőre „válogatottszűz” Szilágyi döntése éles helyzetben aligha identitási vagy érzelmi alapon áll majd, a karrierjét tartja szem előtt, nem is csinált titkot abból, hogy a szerb és a magyar válogatott felé egyaránt nyitott lenne. Ám ott van még a harmadik, minden egyébnél fontosabb kérdés: elég jó-e a 27 éves csatár ahhoz, hogy ha a szerbek lemondanak róla, a magyar csapatnál felvetődjön a neve?

ALACSONY, ZÖMÖK ERŐCSATÁR, MINT NIKO

„Pócs Attilának hívnak, de szólíthattok XVII. Lajosnak is” – mutatkozott be zentai humorral a stadion mindent tudó hangosbemondója, és a második mondatnál persze már Szilágyi jellemzésénél jártunk. Az egykori futballistából lett hangulatfelelős elmondta, a TSC támadójának mozgását látva rendszerint Nikolics jut eszébe. Alacsony termetű, zömök erőcsatár, aki kivételesen „érzi a kaput”, hatékonyságának azonban az a kulcsa, hogy a társak támogassák. Ebből a szempontból pedig nem mindegy, hogy hasonlóan gólerős ékpárja, Nenad Lukics oldalán és az évek óta többé-kevésbé összeszokott topolyai csapatban kell-e boldogulnia, netán egy vadonatúj közösségben.

A klub döntéshozói is tisztában vannak azzal, hogy a gólszerző csatárkettőst nehéz lesz a csapatnál tartani. Szabó Zoltán vezetőedző mondta róluk néhány hete Pietsch Tibor kollégánknak: „Élő szerződésük van, ennek ellenére bizonyára lesz olyan egyesület, amely kivásárolná őket. Nem bánnám, ha a kettőből csak egy távozna. Azt még inkább nem, ha egyikük sem.”

A felvetett Nikolics-párhuzamra egyébként halvány megerősítéssel szolgált zentai tapasztalatunk, Szilágyi a Crvena zvezda ellen is minden pillanatban ugrásra készen figyelt a leshatáron, ha játékba avatkozott – és sokszor lépett be –, biztosan és határozottan oldotta meg a feladatát. Az első negyedóra végén ugyan ígéretes helyzetben csúnyán eltörte a labdát, a félidő hajrájában szép kapáslövéssel, a második félidő végén éles szögből leadott, veszélyes kapura rúgással jelezte, mire képes jobb perceiben. A Nikolics-szálat azonban itt varrjuk is el, már csak a kétszeres magyar, kétszeres lengyel bajnok és egyebek mellett az amerikai MLS álomcsapatába is beválasztott magyar válogatott támadó iránti tiszteletből.

TOVÁBBRA IS VERETLENÜL

KELL AZ ERŐSÍTÉS
Szabó Zoltán, a Topolya vezetőedzője:
„A szerb bajnok, a legjobb szerb csapat ellen nagyon nehéz játszani, de a fiúk megmutatták, hogy felnőttek a feladathoz, és fényes győzelmet arattak. Kellett a sikerhez az önbizalom, amelyet a jó idény adott, s hogy higgyünk magunkban. Hogyan tovább? Még van egy mérkőzés a bajnokságból, aztán az Európa-liga-selejtezőre kell felkészülnünk, biztos szükség lesz majd egy-két erősítésre.”

Meg azért is, mert a zentai bajnoki az utolsó percben sérülés miatt lecserélt Szilágyi szereplésén kívül is szolgált hőstörténettel: a 12. percben Vaszilje Djurics bal oldali beadása nyomán a topolyai Borisz Varga fejelt hét méterről a kapu bal oldalába, a 17. percben pedig Nenad Lukics megpattanó szabadrúgása kötött ki a jobb sarokban (ezzel beérte a 16 gólos Szilágyit a góllövőlista élén), a TSC a szünetben 2–0-ra vezetett európai hírű vetélytársa ellen. És bár a második félidőben a belgrádi Nemanja Milunovics néhány méterről bekotorta a lábak között a labdát, a TSC megőrizte vezetését, és 2–1-es sikerével – egy fordulóval a zárás előtt – fellépett a dobogó harmadik fokára. A topolyaiak két éve őrzik veretlenségüket pályaválasztóként.

PERCRŐL PERCRE

Győzelmével a Topolya feljött a tabella harmadik helyére, ugyanis az eddigi dobogós, a Vojvodina kettő nullára kikapott az Indjija otthonában.

96. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

93. perc
Gobeljics jobb oldali beadására nincsa középen érkező.

92. perc Dajan Ponjevics be, Zec le a hazaiaknál.

91. perc Tüntet a hazai közönség, mert hat perc a ráadás.

91. perc Mladen Galics be, Szilágyi le. Nem ment ma a csatárnak, aki görcsöt kapott az imént, két társa a pályán próbálta meg kilazítani a lábizmait.

89. perc Tomanovics jobb oldali beadását kifejeli Tomané elől az ötösről Grabezs.

86. perc Zec jobb oldali szögletét Szilágyi hétről egy védőbe fejeli, majd Zec újabb beadását a kapu elé teszi jobbal laposan Varga, de Szilágyi nem éri el a passzt a jobb kapufa előtt.

85. perc Tumbaszevics a földön, Nemanja Milunovics kap sárgát a belemenésért. Ápolás.

82. perc Kis lökdösődés, Tumbaszeviccsel a középpontban.

80. perc
Megúszta a TSC, Szimics az ötös bal sarka és Varga mellől jobbal a kapu túlsó felső sarka mellé emel.

Szerencsés gólt lőtt a négyszeres szerb válogatott, a BATÉ-től érkező középső védő.

78. PERC SZÉPÍT A CRVENA ZVEZDA! NEMANJA MILUNOVICS lő egy jobb oldali szöglet után az ötös bal sarka elől jobbal a kapu közepébe, a labda a kapus és előtte Grabezs lába között is átsuhant! 2–1!

75. perc Szilágyi Vladimir kap sárga lapot egy elkésett belépőért.

75. perc Nem megy a portugál éknek, Tomané jobbal 21-ről Tumbaszevicsbe lő. Tomané volt portugál U21-es válogatott, 750 ezer euróért vették tavaly nyáron.

73. perc Tomanovics a földön, rutin. Ezzel is elmegy egy perc. Aztán persze folytatja.

71. perc Nebojsa Skopljak be, Lukics le a hazaiaknál. Ék helyett bekk.

71. perc
Ez már jobb, Vukanovics paszát Szimics jobbal a jobb alsó felé rúgja meg 12-ről, de jobbra elvetődve véd Filipovics!

71. perc A 17 éves Andrija Radulovics váltja Nikolicsot.

70. perc Nagyon ügyesen védekezik a TSC, Nikolics jobb híján távolról ível kapura, ez sem veszélyes.

66. perc Vukanovics megindul a jobbon, szereli Varga, kirúgás. Sántikál aztán visszafelé bánatosan a szélső.

Sztankovics mester nem viccel. Szerencsére ő már nem állhat be pár szabadrúgásra.

64. perc Négyet cserél a Cz: Gajics,Gavrics, Degenek, Ivanics jön le, Milos Vulics, Veljko Szimics, Marko Gobeljics és Nemanja Milunovics állt be.

Okosan tartja előnyét a Topolya (Fotó: Micheller Szilvia)
Okosan tartja előnyét a Topolya (Fotó: Micheller Szilvia)


Szilágyi Vladimir és Nenad Lukics az első a Szuperiga-mesterlövészek listáján 16-16 góllal.


58. perc
Jovicsics távolija kapuscsemege, majd Szilágyi passzát Zec jobbról beadja Lukicsnak, de közbelép az utolsó pillanatban Degenek.

58. perc És jobbal 16-ról majdnem a bal alsóba lő, de véd szép vetődéssel a Cz kapusa.

55. perc Borko Duronjics áll be Djurics helyére a TSC-be.

49. perc MICSODA JELENET! Már verve minden TSC-s Babics tízméteres lövésénél, a már a földön ülő Vukanovics feje megállítja a labdát a bal alsó sarok előtt!

47. perc Helyzetekkel: Gajics jobb oldali beadását Ivanics eltöri 10 méterre a kaputól, középen, majd egy bal oldali szögletet Nikolics három méterről nem tud a bal alsóba fejelni, mert eléri a labdát a vetődő hazai kapus.

46. PERC CSERE NINCS, CSAK HATALMAS FÜSTÖLÉS, FOLYTATJUK!

Topolyai öröm (Fotó: Micheller Sziliva)
Topolyai öröm (Fotó: Micheller Sziliva)

 

A 18 éves csatár Rotterdamban született, az Excelsiorban nevelkedett, majd az Ajax U19-es csapatához került két évvel ezelőtt. A jelenlegi idényben 18 mérkőzésen hat gólt szerzett, az amszterdamiakkal utánpótlásbajnok és kupagyőztes is lett, az UEFA Ifjúsági Ligában két meccsen kapott szerepet. A Transfermarkt szerint a kétszeres szerb U19-es válogatott támadó ingyen érkezik Topolyára.

Még nincs a kispadon.

Dosztanics képességei elvitathatatlanok, sokan Alekszandar Mitrovics utódját látják benne, aki eddigi pályafutása során játszott a belgrádi Partizanban, a belga Anderlechtben, az angol Newcastle-ban, jelenleg pedig az ugyancsak angol Fulham légiósa. A topolyai szakmai stáb reményei szerint az új igazolás a következő dény rajtjára beilleszkedik, s az Európa-liga-selejtezőben az együttes hasznos tagja lesz. Csütörtökön érkezett Szerbiába, pénteken már bekapcsolódott a topolyai sikercsapat edzéseibe.

„Szeretnék az egyesület további sikereinek részese lenni” – jelentette ki a fiatal labdarúgó, akinek bemutatásán Szabó Zoltán vezetőedző mellett ott volt Zsemberi János s Palágyi Szabolcs, az egyesület elnöke, illetve vezérigazgatója is. „Nagyszerű játékos, aki jelentős erősítés a TSC-nek – fogalmazott a csapatot irányító Szabó Zoltán. – Boldogok vagyunk, hogy ilyen tehetséges futballistát sikerült igazolnunk.”

A Szuperligában újonc egyesület ugyanis bemutatta új gazolását, a holland Ajaxtól érkező Damjan Dosztanicsot. Rotterdamban született 18 esztendős szerb csatár hétszer játszott a korosztályos válogatottban, és két gólt szerzett. Topolyán elmondta, biztos benne, hogy jó döntést hozott a TSC-hez igazolással, mert a klubnál minden adva van további fejlődéséhez.

„Büszkék vagyunk rá, hogy mindketten bizonyítottak az élvonalban, és ezáltal sokan megismerték a nevüket – folytatta Palágyi Szabolcs. – Ha olyan ajánlat érkezik, amelyet nem tudunk elutasítani, nem gördítünk akadályt a távozásuk elé, de nagyon jól érzik magukat a klubnál. Szilágyi Vladimir különösen jó formában van, jó korban lévő, érett játékos, aki képes mérkőzéseket eldönteni. A vasárnapi, Crvena zvezda elleni bajnoki remek alkalom, hogy ismét bizonyítson.”

A topolyaiak esetében megkerülhetetlen Szilágyi Vladimir és Nenad Lukics sorsa, akik a Szuperliga történetének legeredményesebb támadópárosát alkothatják, ha a hátralévő két fordulóban legalább két gólt szereznek. Nem csoda, ha sokan érdeklődnek irántuk, Szilágyi Vladimir esetében pedig a magyar és a szerb válogatottság kérdése is előtérbe került.

45+3. PERC EZZEL VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Ez sincs bent! Egy jobb oldali szöglet után Degenek a bal alsó felé sodorja a beadást az ötösről, de Filipovics vetődve megfogja a labdát!

A Vojvodina neveltje, volt szerb U21-es válogatott is pár alkalommal.

Ivanics 15-szörös montenegrói válogatott karmester, szélső.

45. perc Vukanovics jobb oldali beadását Ivanics ballal az égbe vágja az ötös bal csücskéről.

44. perc Két perc a ráadás.

44. perc Ez sem rossz, Ivanics lő jobbal 24-ről nem sokkal a jobb felső fölé, FIlipovics szép mozdulattal vetődött, de ezt nem érte volna el, ha picit pontosabb.

42. perc Szép, Tomanovics felívelését Lukics jobbal kapura teszi, kapásból, nyolcról, de blokkolnak az ötösön, majd Zec passzát Grabezs jobbal nem sokkal bombázza 19-ről a jobb alsó mellé.

A TSC az európai kupaindulás kivívásával még inkább magára irányította a figyelmet. A szurkolók okkal aggódhatnak, hogy a klub együtt tudja-e tartani a történelmi szerepléssel kirukkoló keretet. Palágyi Szabolcs optimista, mondván, a csapat gerincével már szerződést hosszabbítottak, s a szisztematikus munkából a folytatásban sem engednek.

„A nemzetközi szereplés a szakmai stábnak és a játékosoknak is hatalmas kihívás lesz, de nem szállunk el magunktól, ugyanúgy dolgozunk tovább, ahogyan eddig. Az utóbbi évek felkészülési mérkőzésein több külföldi csapattal játszottunk, nagyjából tudjuk, milyen erőt képviselünk, még ha élesben természetesen minden más lesz. A következő idénytől a Szuperligában bevezetik, hogy csapatonként legalább két 1999-es születésű vagy fiatalabb játékosnak kötelező a mérkőzések első félidejét végigjátszania. Ezt figyelembe véve elsősorban fiatal játékosokat keresünk a nyáron, illetve a saját utánpótlásunkra támaszkodunk. Magyar futballistát is szívesen látnánk sorainkban, de fizetések terén jelenleg nem tudjuk felvenni a versenyt a magyarországi klubokkal.”

41. perc Ivanics passzát nem lövi el balra kisodródva, hétről Gavrics, aztán Nikolics lő jobbal 24-ről nagyon a léc fölé.

37. perc Újabb vendéghelyzet, de Tomané jobblábas, 16 méteres lövését blokkolja a hazai Babics. Ivanics bal oldali beadása aztán Filipovicsé.

35. perc Babics odarúg a balon Szilágyinak, de tovább. Nem is, odakönyökölt a támadónak jobbal a védő. Ápolás. Sárga nincs, szerencsére komolyabb sérülés sincs.

30. perc Egy perc szünet, mondja a hangosbemondó.

A topolyaiak tavaly októberben 3–1-es vereséggel távoztak a Zvezda otthonából, ez volt az egyike annak a négy vesztes meccsnek, amelyet az idény 28 fordulója során elszenvedtek. A csapat az alapszakaszban 56 pontot szerzett, a negyedik hely már biztos, sőt, ha a hátralévő két fordulóban is jól szerepel, befoghatja a dobogó alsó fokán előtte hárompontos előnnyel álló Vojvodinát.

„Még nem lazíthatunk, mert harcban állunk a dobogóért – mondta lapunk érdeklődésére Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója. – Fontos mérkőzés vár ránk, annál is inkább, mert a bajnokságban a Csukaricski, a Partizan, a Vojvodina és a Crvena zvezda ellen tehetik igazán próbára tudásukat a futballisták.”

26. perc Újabb helyzet, a felfutó Degenek nem éri el középen Ivanics beadását, Gavrics igen, jobbal 13-ról kapura lő, Filipovics kapus mellett elmegy a labda, de blokkol a gólvonalon a visszafutó középső középpályás, Grabezs!

22. perc Ivanics meglép a balon, nem lő az ötös csücske elől, hosszan szökteti magát, közbelép így Tomanovics.

A csapatban több vajdasági játékos is van, többek között Varga Borisz és Sinkovits Dávid, míg Antal Barna például Csíkszeredáról érkezett.

Varga 26 éves, szélsőhátvéd és szűrő, volt szerb U19-es válogatott, a felnőttek között még nem szerepelt..

20. perc Varga Borisz kap sárga lapot Gavrics fellökéséért.

Szerdán a Csukaricski kiesett a Szerb Kupa elődöntőjében, ezzel biztossá vált, hogy az élvonal negyedik helyén álló Topolyai Sport Club indulhat az Európa-liga 2020–2021-es kiírásában. A délvidéki klub története első idényét tölti a Szuperligában, s újoncként minden idők legjobb rajtját vette: első tíz mérkőzésén hét győzelmet aratott, és három döntetlent játszott.

19. perc EZ MEG LÉC! A szerencse a TSC-vel van, Vukanovics jobb oldali, jobblábas beadása a lécen csattan, ezt bizony elnézte Filipovics kapus.

A jobb alsóból a labdát bánatosan kiszedő kapus a Cz csapatkapitánya, 49-szeres kanadai válogatott.

17. PERC KETTŐ NULLA! NENAD LUKICS BALLAL A JOBB SAROKBA LŐ A SZABADRÚGÁSBÓL. A sorfalon megpattanó labda nagyon becsapta a kapust, Borjant. 2–0!

16. perc Babics fellöki Lukicsot a 16-os jobb sarka előtt, szabadrúgás.

15. perc Gavrics bal oldali beadását Gajics kapura teszi jobbal az ötös jobb sarka elől, de véd a Topolya kapusa a léc alatt!

14. perc Most már komolyabban támad a Cz.

Grabezs szerzett labdát a bal oldalon, úgy indult a góllal végződő akció.Gajics pedig szerb válogatott kerettag, a felnőttek között.

12. perc ITT AZ ELSŐ GÓL, Djurics megy el a balon nagyon szépen, ballábas beadását a bal alsóba fejeli VARGA BORISZ az ötös jobb, azaz túlsó sarka elől, hét méterről, Gajicsot megelőzve. 1–0!

11. perc Lukics megindulna a balon, de szereli gyorsan Babics.

9. perc A vendég Babics felrúgja Tumbaszevicset, majd Ivanics nem tudja levenni az ötös jobb sarkán Gavrics remek passzát a hazai kapu előtt.

A Crvena zvezdát jelenleg Dejan Sztankovics irányítja, aki játékosként az Internazionaléval hódította el a Bajnokok Ligája serlegét, és az olasz klubnál tavaly beválasztották a Hírességesek Csarnokába.

A TSC vasárnap délután a Crvena zvezdát fogadja Zentán, amelynek neve különösen az idősebb futballszurkolóknak csenghet ismerősen. Az 1945-ben alapított belgrádi klub története során huszonkétszer nyerte meg a jugoszláv bajnokságot, hatszor – 2018 és 2020 között sorozatban háromszor – a szerb élvonalat, és nemzetközi szinten is remek eredményeket tud felmutatni. Legnagyobb sikere az 1991-es BEK-győzelem, az akkori csapatot olyan futballisták fémjelezték, mint Dejan Szavicsevics, Robert Prosinecki és Szinisa Mihajlovics.

6. perc Veszélyes támadás, Tomanét azonban lesen éri a bal szélen Gavrics passza. Tomanovics lő aztán Tumbaszevics passzából jobbal 22-ről a jobb alsó mellé, két méternyivel.

4. perc Felzúg azért a Harcoljatok! c. kórusmű.

3. perc Mezőnyjáték, jó idő, jó hangulat a stadionban, Keményen harcol a mezőnyben a TSC.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!


A hazaiak tiszta kékben, a vendégek piros-fehér mezben és fehér nadrágban.

Természetesen a Nélküleddel kezdünk, a vendégdrukkerek meg szolíd petárdázással. De nem zavaró a füst.

A Szabó Zoltán vezette együttes két fordulóval a bajnokság vége előtt a 4. helyen áll, s ha egy pontot sem szerez a hátralevő meccseken, akkor is megőrzi ezt a pozícióját. Szerbiából a bajnok Crvena zvezda indulhat a BL selejtezőjében, a belgrádi Partizan, a Vojvodina és a TSC az Európa-ligában próbálhat szerencsét.

A Szilágyi Vladimir, Nenad Lukics csatárduó 29 gólnál tart a Szuperligában, s utóbbi közölte, ha alkalma lesz rá, a Crvena zvezda ellen növelné találatainak számát.

„Zentán még sosem veszítettünk, igaz, a Crvena zvezda sem vendégszerepelt itt eddig. Bízom benne, hogy sikerül megőriznünk a hazai veretlenségünket, mert az ennek a remek idénynek a méltó lezárása lenne“ – nyilatkozta a 15 gólos Lukics.

A két együttes mérkőzése az őszi szezonban 3–1-es Crvena zvezda-győzelemmel ért véget.

„A vereséget leszámítva minden eredménnyel elégedettek lennénk, ezért a célunk most is a három pont megszerzése“ – mondta Szabó, aki hozzátette, reméli, csapata jó játékkal rukkol majd ki, s bizonyítja, hogy teljesen megérdemelten léphetnek pályára az európai kupaporondon.

A TSC – amíg épül az új topolyai stadion, addig – Zentán vívja a hazai meccseit, s a 2019–2020-as idényben nem veszített saját közönsége előtt. Ezt a sorozatot a gárda a Zvezda ellen is folytatná, és Szabó Zoltán elmondta, annak ellenére, hogy tisztelik ellenfelüket, amely a találkozó esélyese, ők a bajnok ellen is győzelemre játszanak.

A Crvena zvezda úgy lett bajnok, hogy az idény során egyetlenegyszer sem múlta felül örök riválisát, a Partizant. A piros-fehérek az ősi riválisuk elleni három mérkőzésen két vereséget és egy döntetlent jegyeztek, s nem sikerült gólt szerezniük. A két belgrádi együttes a hét közepén a Szerb Kupában találkozott, s a Partizan minimális különbséggel nyert (1–0), így a Zvezda a TSC elleni sikerrel feledtetné szurkolóival a kudarcot.

Bizonyára az idény kezdetekor, vagyis tavaly júliusban senki sem gondolta volna, hogy szerb bajnokság utolsó előtti fordulójában a TSC–Crvena zvezda találkozót a forduló rangadójának kiáltják majd ki, de a 4. helyen álló együttes és a bajnok összecsapása egyértelműen slágerütközetnek számít.

Néhány óra alatt elfogyott az összes belépő a Topolyai Sport Club és a Crvena zvezda mérkőzésére: a szerb élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 29. fordulójának meccsét vasárnap 16.30-kor rendezik meg Zentán.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A TSC–CZ SZERB LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik