Női Eb: döntetlenre végződött a két korábbi bajnok csatája

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.07.09. 23:11
null
Munkában a svéd kapus, Hedvig Lindahl (Fotó: AFP)
Döntetlennel kezdett a címvédő az Angliában zajló női labdarúgó Európa-bajnokságon: a hollandok 1–1-re végeztek a kontinensbajnokságok történetének első aranyérmese, Svédország elleni szombat esti presztízsmeccsen. A C-csoport másik mérkőzése is döntetlennel zárult: Svájc hiába szerzett gyorsan kétgólos előnyt Portugália ellen, a szombat kora esti meccs 2–2-es végeredményt hozott.

 

HOLLANDIA–SVÉDORSZÁG 1–1

Jól kezdtek a hollandok, de a svédek szép lassan átvették az irányítást, ráadásul a csapattársaival ütköző Sari van Veenendaal kényszerű cseréje is zavart okozott a címvédő soraiban. Gyors jobb oldali akció végén meg is szerezte a vezetést a svéd csapat: Kosovare Asllani egy kötény kiosztása után középre lőtte a labdát, és a hosszú oldalon érkező Jonna Andersson kihasználta, hogy őrizetlenül hagyták – le is vehette a labdát, mielőtt a hálóba lőtt.

Még egy holland, Aniek Nouwen megsérült, le kellett cserélni az első félidő hajrájában, ennek ellenére a fordulás után gyorsan jött az egyenlítő gól: a válogatott gólrekordere, Vivianne Miedema nagyszerű testcselével és bal oldali elfutásával indult az akció, és Jill Roord végül egy ellenfélről elé pattanó labdát varrt be a jobb alsóba.

A menet közben átszervezett holland védelem állta a sarat, a második félidőben inkább a címvédő állt közelebb a győztes gólhoz, de maradt az 1–1.

Jessica Silva, a portugálok egyenlítő góljának szerzője ünnepel (Fotó: AFP)
Jessica Silva, a portugálok egyenlítő góljának szerzője ünnepel (Fotó: AFP)

 

PORTUGÁLIA–SVÁJC 2–2

A svájciak tökéletesen kezdtek: Coumba Sow jobblábas bombát küldött a jobb alsóba, majd Rahel Kiwic fejelt a léc alá egy szabadrúgást követően – és még csak az ötödik percben jártunk…

Az első félidő folytatásában a portugálok birtokolták többet a labdát, ám kapura tartó lövésig nem jutottak el. Nem úgy a második félidőben! Az 58. percben a hatodik portugál szöglet gólt hozott – Diana Gomes fejesét még kivédte Gaelle Thalmann, de a kipattanót Gomes begyötörte.

A 66. percben az egyenlítés is megtörtént: Tatiana Pinto remek labdájából Jessica Silva lőtt a svájciak kapujába.

Az utolsó percekre becserélt Telma Encarnacao akár a győztes gólt is megszerezhette volna a nagyszerű második félidőt produkáló portugáloknak, de lövésekor a kapufa megmentette a svájciakat.

NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
1. FORDULÓ
C-CSOPORT

Portugália–Svájc 2–2 (Gomes 58., J. Silva 66., ill. Sow 2., Kiwic 5.)
Leigh
Hollandia–Svédország 1–1 (Roord 52., ill. J. Andersson 36.)
Sheffield

A CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA
Július 13.
18.00, Sheffield:
Svédország–Svájc
21.00, Leigh: Hollandia–Portugália
Július 17.
18.00, Sheffield:
Svájc–Hollandia
18.00, Leigh: Svédország–Portugália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik