NL: CR-ék kiütötték Svájcot, a spanyolok a végén egyenlítettek

Vágólapra másolva!
2022.06.05. 22:39
null
Cristiano Ronaldo három góljából kettő találtatott érvényesnek (Fotó: Getty Images)
A spanyol labdarúgó-válogatott 2–2-es döntetlent játszott Csehországban, míg a portugálok a két gólt szerző Cristiano Ronaldo vezérletével 4–0-ra nyertek otthon Svájc ellen a Nemzetek Ligája A-divíziójában.

 

PORTUGÁLIA–SVÁJC

A portugál válogatott összeállítása: Rui Patrício – Cancelo, Pepe, Danilo Pereira, Nuno Mendes – Otávio (Rafael Leao, 77.), William Carvalho (Matheus Nunes, 84.), Rúben Neves (Palhinha, 77.) – Cristiano Ronaldo, Diogo Jota (Ricardo Horta, 67.), Bruno Fernandes (Bernardo Silva, 67.)

A svájciak a meccs elején ráijesztettek a portugálokra, Xherdan Shaqiri szöglete után Haris Seferovic a hazai kapuba lőtte a lecsorgó labdát, de a találatot a VAR-rendszer kezezés miatt érvénytelenítette.

Aztán beindultak a portugálok...

A házigazdák az első negyedóra végén a Real Betis középpályása, William Carvalho góljával kerültek előnybe, majd a játékrész hajrájában Cristiano Ronaldo pillanatai következtek, aki kevesebb mint öt perc leforgása alatt duplázott, így Portugália a szünetben már 3–0-ra vezetett.

A fordulás után CR harmadszor is betalált, de a harmadik gólját nem adták meg, mert a támadás során két portugál futballista is lesen tartózkodott. A játékrész közepén Bernardo Silva előkészítését követően manchesteri csapattársa, Joao Cancelo állította be a végeredményt (4–0). A hajrában a portugáloknak az izraeli bíró még megítélt volna egy tizenegyest, de a visszajátszásokból kiderült, hogy Nuno Mendessel szemben a tizenhatoson kívül szabálytalankodott ellenfele, így Cristiano Ronaldo csak szabadrúgást lőhetett büntető helyett, és próbálkozását Gregor Kobel oldalra tenyerelte.

Portugália két forduló után vezeti a csoportját az A-ligában.

Gavi (9) megdöntötte Ansu Fati csúcsát (Fotó: AFP)
Gavi (9) megdöntötte Ansu Fati csúcsát (Fotó: AFP)

CSEHORSZÁG–SPANYOLORSZÁG

A spanyol válogatott összeállítása: Unai Simón – Carvajal, Eric García, Inigo Martínez, Marcos Alonso – Gavi, Rodri (Busquets, 61.), Koke (M. Llorente, 72.) – Sarabia (Ferran Torres, a szünetben), De Tomás (Morata, 61.), Dani Olmo (Asensio, 61.)

Nem indult jól a meccs a spanyoloknak – akiknek a kezdőcsapata nyolc helyen változott a Portugália elleni mérkőzéshez képest, csak Unai Simón, Gavi és Pablo Sarabia nem került ki az együttesből –, a csehek ugyanis Jakub Pesek találatával már a negyedik percben előnybe kerültek.

Ha a partjelzőn múlt volna, akkor a gól nem érvényes, de a VAR közbenjárásával kiderült, hogy a gólpasszt kiosztó Jan Kuchta nem indult lesről, mert Dani Carvajal későn lépett ki.

A spanyolok az első félidőben sokat birtokolták a labdát (73 százalékban), a kapura azonban kevés veszélyt jelentettek, ám a Barcelona fiatalja, Gavi révén a játékrész hosszabbításában így is sikerült egyenlíteniük.

A katalán klub játékosa 17 évesen és 304 naposan minden idők legfiatalabb gólszerzőjévé avanzsált a spanyol válogatottban tétmeccsen, hét nappal megdöntve Ansu Fati 2020-as rekordját.

A szünet után is a spanyolok irányítottak, de Jan Kuchta találatával újra a csehek szereztek vezetést. A válaszra a rendes játékidő utolsó percéig kellett várni, Inigo Martínez fejese után a labda a gólvonal mögött pattant le, amit a partjelző is kiszúrt, így a spanyolok ponttal távozhattak Prágából – bár a meccs előtt ennél alighanem többen reménykedtek…

A spanyolok Svájcban, a portugálok otthon Csehország ellen folytatják a Nemzetek Ligáját június 9-én.

NEMZETEK LIGÁJA
2. FORDULÓ
A-LIGA
2. CSOPORT

Portugália–Svájc 4–0 (William Carvalho 15., C. Ronaldo 35., 39., Cancelo 68.)
Csehország–Spanyolország 2–2 (Pesek 4., Kuchta 66., ill. Gavi 45+3., Inigo Martínez 90.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 2 1 1 5–1 +4 4
2. Csehország 2 1 1 4–3 +1 4
3. Spanyolország 2 2 3–3 0 2
4. Svájc 2 2 1–6 –5 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik