BACSKAI JÁNOS
Szöllősi György (Metz)
2023.06.02 20:45 Frissítve: 2023.06.03 13:58

Minden bizonnyal feljutott az élvonalba Bölöni László csapata

A francia Ligue 2 utolsó, 38. fordulójában a Metz 3–2-re megverte a Bastiát, és ezzel szinte biztosan feljutott az élvonalba – a nagy rivális Bordeaux mérkőzése ugyanis a csapat szurkolóinak rendbontása miatt félbeszakadt.  

Bölöni László nyilatkozik

FRANCIA LIGUE 2
38. FORDULÓ
Metz–Bastia 3–2 (1–0)
Metz,
Stade Saint-Symphorien, 25 636 néző. Vezette: Buquet
Metz:
Ukidzsa (O. Ba, a szünetben) – Kouao, Ismaël Traoré, Candé, Udol – K. N'Doram, Jean-Jacques – A. Jallow (L. Camara, 70.), Maziz (Maiga, 87.), Ch. Sabaly – Mikautadze (Joseph, 82.). Vezetőedző: Bölöni Lászó
Bastia:
Boucher – Palun, Guidi (Janneh, a szünetben), Kaiboué – Fan Den Kerkhof (Bohnert, 61.), Ducrocq, Salles-Lamonge (Tomi, 80.), D. Tavares – Alfarela (Robic, 61.), Magri, Santelli (Schur, 61.). Vezetőedző: Régis Brouard
Gólszerző:
Ch. Sabaly (31.), Maziz (55., 75.), ill. Bohnert (65.), Schur (86.)


Azzal a tudattal vágott neki az idényzárónak a Metz, Bölöni László csapata, hogy feljuthat a francia élvonalba, ha hazai pályán megveri a Bastiát, és a nagy rivális Bordeaux nem tömi ki otthonában a kiesés ellen harcoló Rodezt.

Nos, a Bölöni-csapat, ha nem is könnyen, de hozta a győzelmet: az első félidőben remekelt a Matthieu Udol, Cheikh Sabaly balszárny, a másik félidőben két gólt vágott a karmester Youssef Maziz, így hiába szállt be kiválóan a mérkőzésbe a vendégek két cserejátékosa, Florian Bohnert és Kévin Schur is, 3–2-re a Metz diadalmaskodott.

De nincs még hivatalos végeredménye a Ligue 2-nek, ugyanis a Rodez gólszerzőjét, Lucas Buadest megtámadta egy bordeaux-i szurkoló, és a futballista agyrázkódást szenvedett, a mérkőzés félbeszakadt, és később sem folytatták.

A Bordeaux mérkőzésének sorsáról hétfőn dönt a liga Fegyelmi Bizottsága, francia újságírók szerint egészen biztosan a vendégcsapatnak adják a három pontot.

A hazai pályán egy góllal nyerő Le Havre megnyerte a bajnokságot is, ott a szurkolók néhány másodperccel a vége előtt kezdték meg az ünneplést, de azt a mérkőzést folytatták, és be is fejezték annak rendje és módja szerint.

BÖLÖNI LÁSZLÓ: MESSZIRŐL JÖVÜNK

„Elértük a céljainkat és ez a legfontosabb – idézte a meccs után a Metz vezetőedzőjét, Bölöni Lászlót a L'Équipe. – Messziről jövünk, rögös úton, de itt vagyunk, mindnyájan, együtt, a játékosok, a családok, a stáb. A legnagyobb öröm számomra, hogy egy olyan közösséget találtunk, amely elvállalta ezt a kolosszális munkát, amit végeztünk. Örömömre szolgált ez a munka, még ha nem is mondhatom, hogy könnyű volt. Büszke vagyok, az eredmény a játékunk jutalma. Néhány játékost visszahoztunk, akik korábban kicsit háttérbe szorultak és bizonyítani tudtak, igazi magot alkottunk ma. Az egyetlen negatívum az a szégyen, ami a Bordeaux-val történt, de az az ő problémájuk. A mi oldalunkról ez egy csodálatos este. A jövőt pedig még meglátjuk, kivel és hogyan folytatjuk.”

 

 

 

 

 

 

PERCRŐL PERCRE


Már több ezer ember a pályán, békésen ünneplik a Ligue 1-et.

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, ÓRIÁSI ÖRÖM, EGYÜTT ÜNNEPLIK A PÁLYÁN A SZINTE BIZTOS FELJUTÁST.

Három perc a ráadás.

A Le Havre szurkolói a lefújás előtt elözönlötték a gyepet, azt hitték, már vége a meccsnek. De nem... Folytatják még.87. perc Habib Maiga váltja Mazizt.

86. PERC KEVIN SCHUR jobbal a bal alsóba lő középről, 11 méterről, Tomi passza után. 3–2!

80. per Félix Tomi be, Salles-Lamonge le. Lenny Joseph be, Mikautadzének nem ment ma. Ettől függetlenül 23 góljával a Ligue 2 gólkirálya lesz.

78. perc
Ba-bravúr! Bohnert jobbról jobbal laposan középre passzol, jobbal kapura lő ötről Schur, de balra elvetődve véd a hazai kapus!

77. perc Mikutadze megindul, de a 16-oson szereli őt Janneh.

75. PERC YOUSSE MAZIZ újabb fontos gólt szerez, kissé balról, 10-ről jobbal a bal, azaz a túlsó sarokba nyes egy szabadrúgás után elé csorgó labdát. 3–1!

72. perc Az ötös jobb sarkáról egy csel után beadás helyett egy védőbe lő a Traoré indításával meginduló Camara.

70. perc Lamine Camara be, Jallow le.

68. perc Derült égből szépítő gól, középről, hét méterről a bal alsóba fejel FLORIAN BOHNERT. Magri keresztpassza után: 2–1!

61. perc Antony Robic Alfarelát,  Kévin Schur Benjamin Santellit váltja a vendégeknél.Florian Bohnert Van den Kerhhoffal pacsizhat.

A Metz előző 8, Bastia elleni meccséből 6-ot elveszített.

61. perc A jobbhátvéd emelése után jobbal a léc fölé lő a 16-os elől Alfarela.

Maziz: 30 meccs az idényben, 13 kanadai ponttal.

A Rodez gólszerzője agyrázkódást szenvedett, nem folytatják ma a Bordeaux meccsét...


Hosszasan élteti a közönség a gólszerzőt.

55. PERC ÚJABB HAZAI GÓL, remek, sokpasszos támadás, Jallow YOUSSEF MAZIZ elé passzol, visszafelé, laposan, a karmester jobbal a bal alsóba lő, kissé balról, 17 méterről. 2–0!

52. perc Ez sem 11-es! A 16-oson belül, középen szerelik keményen a meginduló Jallow-t.

49. perc Udol passzával megindul Maziz, majd ütközik Kaibouével... kirúgás. És ápolni kell a hazai játékost.

A téli vb óta a Metz (48) és a Bastia (42) szerezte a legtöbb pontot a ligában. Sorozatban a 25. meccsén marahat veretlen a Metz, ez máris rekordjuk!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Ousmane Ba váltja Ukidzsát, Jocelyn Janneh pedig a vendégek csapatkapitányát, Dominique Guidit.

Pályára lép Miralem Pjanic is, nagy közönségkedvenc itt még mindig. 2006 és 2008 között játszott itt, majd 7.5 millióért eladták a Lyonnak.A Bordeaux meccse félbeszakadt, mert a vendégek gólszerzőjét megtámadták a szurkolók. Kicsit bonyolítja ez a helyzetet, nem tudni, hogy folytatják-e azt a mérkőzést... A Le Havre egy nullára vezet a Dijon ellen.45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+3. perc FÖLÉ! Ukidzsa elméri Salles-Lamonge bal oldali szögletét, de megússza, mert öt méterről a léc fölé fejeli a labdát Guidi.

44. perc Mikautadze az ötös bal sarka elől ballal középre ad, ez a balra elvetődő kapusé.

42. perc Vendégkontra, Magri három csel után ballal métekkel lő a jobb felső sarok mellé az ötös bal sarkáról.

Fotó: AFP

42. perc Jallow, majd Maziz lő az ötös elől kapura, Sabaly, illetve Kouao beadása után, de mindkét próbálkozást blokkolják a védők.

A Bastia az előző 12 meccséből csak 2-t bukott el, és ez történelmének 2. legtöbb pontot hozó Ligue 2-es idénye.

40. perc N'Doram emel Mikautadze elé, de kivetődik a vendégkapus, Boucher.

35. perc Hatalmasat esik a hazaiak algériai kapusa, Ukidzsa, de elöklözi a csatárok elől honfitársa, Fan Den Kerkhof bal oldali beadását.Ápolás, de folytatja.

33. perc Maziz ballal a jobb alsó melé lő kissé balról, hétről, Udol kiváló csele és beadása után.

A 24 éves gólszerző szenegáli, hat éve került a Metzhez, a Génération Foot neveltje.


31. PERC VEZETNEK A HAZAIAK! Az Udol indította CHEIKH SABALY jobbal a túlsó alsóba emel jobbal, a kapus és a védők is a nagyot ugró, de a labdát az ötös előtt fejjel el nem érő Mazizra koncentráltak. 1–0!

30. perc A 250. Ligue 2-es meccsén szereplő Traoré elől elfejeli a labdát az ötösön egy bal oldali szöglet után Guidi.

25. perc Jallow jobb oldali beadása rossz a bal szélen felfutó Sabalynak, kirúgás.

23. perc Sébastien Salles-Lamonge kap sárga lapot, kegyetlenül odacsúszott Kouaónak.

21. perc MELLÉ! Sabaly balról zseniálisan passzol laposan Jallow elé, aki középről, 11 méterről jobbal a jobb alsó mellé lő.

18. perc Kaiboué odarúg Jallownak a felezőnél, de nincs sárga lap.

16. perc Az előbbi "losztásból" ismét helyzet, Traoré most középre fejeli a labdát, de ballal nem tud lőni estében az ötös elől Jallow, majd bevetődtek a gólra éhes N'doram elé is.

Kévin N'Doramot 4.5 millió euróért vették három éve a Monacótó, 2-szeres francia U21-es válogatott, apja a csádi Japhet N'Doram, a Nantes és a Monaco egykori ásza.

13. perc Egy jobb oldali, jobblábas Udol-beadást az ötös bal sarkáról jobbal a rövid sarok mellé pattogtat Traoré.

Óriási ünneplés kezdődött, majd szakadt félbe. Az ötödik percben hanggránátok robbantak, hatalmas füst volt, mi lesz itt, ha hazai gól születik?

 

 

Ilyen volt a hangulat a stadion előtt a mérkőzést megelőzően

 

10. perc Vezetnek a hazaiak? Nem, Sabaly lesről indulva adott gólpasszt balról az ötösre Mikautadzének. Aztán a grúz távoli lövése kapuscsemege.

6. perc Jallow cselezget a jobb szélen, a beadása azonban a védőké.

3. perc A 16-os jobb sarka elől jobbal a léc fölé ível Ducrocq.

2. perc Sabaly passzát Jean Jacques 18-ról jobbal a jobb alsóba rúgná, de vetődve fogja a labdát a vendégkapus.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta bordóban, a vendégek tiszta fehérben. A nézőtérem kiváló a hangulat.

Egy kis örökmérleg: 74 találkozó, 33 Metz- és 28 Bastia-sikerrel, 82, ill. 71 rúgott góllal.

Az 1−2. helyezett feljut az élvonalba, pontegyenlőség esetén a gólkülönbség, majd a több szerzett gól rangsorol.

Az élcsoport: 1. Le Havre 72 pont, 2. Metz 69 (58−31), 3. Bordeaux 69 (51−27)

„Tudjuk, milyen nagy a nyomás, a futballban és az életben semmi sem biztos, és mindig az utolsó lépést a legnehezebb megtenni – idézte Bölöni Lászlót a republicain-lorrain.fr. – Nyilván folyamatosan figyeljük a másik két mérkőzés alakulását, s biztos vagyok benne, ők is nézik, hogy áll a mi összecsapásunk. Ugyanakkor elsősorban azzal kell foglalkoznunk, hogy mi minden tőlünk telhetőt megtegyünk a sikerért. Nagyszerű idénye végén megérdemli csapatunk, hogy kedvező helyzetből várja az utolsó mérkőzést.”

 

 

Ha a Metz nyer a Bastia ellen, még aranyérmes is lehet, de jó eséllyel a második, feljutást érő helyen végez. Ebben az esetben a következő évadban minden bizonnyal Bölöni László lesz az egyetlen magyar vezetőedző az európai topligákban. A 70 éves szakember tavaly nyáron írt alá a klubhoz, az eddigi negyven mérkőzésen 21 győzelem, 12 döntetlen és hét vereség a mérlege. És természetesen ő is tudja, mekkora a tét, és milyen hatalmas várakozás előzi meg a péntek este 20.45-kor kezdődő utolsó fordulót. A stadionban telt ház lesz – 25 636 néző –, a városban pedig óriáskivetítőn lehet követni a Bastia elleni találkozót.

 

Feljuthat, sőt bajnok lehet péntek este Bölöni László vezetőedző irányításával a francia másodosztályban szereplő Metz. Az együttes egy fordulóval a bajnokság vége előtt a második helyen áll, ugyanúgy 69 pontja van, mint a harmadik Bordeaux-nak, és hárommal van lemaradva a Le Havre-tól. A Ligue 2-ben pontegyenlőség esetén először a gólkülönbség rangsorol, és ebből a szempontból a Metz áll a legjobban (+27), a Le Havre (+26) követi, majd a Bordeaux (+24). Izgalmasnak ígérkezik tehát az utolsó kör.

Nagy lehetőség előtt a Bölöni László vezette Metz: ha pénteken legyőzi a Bastiát, szinte biztosan feljut a francia élvonalba.

 

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A METZ–BASTIA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN! 

2023.10.02 00:13:08

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A minap egyszer az jutott eszembe, milyen csodálatos lenne, ha egyszer csak betoppannál a »mackós«-ra, hogy újra itt vagy, csak egy félreértés volt ez az egész. Elképzeltem, hogy odaszaladok, és újra megölellek és megölelsz. Micsoda boldogság lenne. Aztán arra gondoltam, hogy de hiszen éppen ez vár ránk egyszer.

2023.10.01 15:42:42

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak egyetlen gólt láthattak a nézők, a hazai támadásokban nem volt elég veszély.

2023.09.30 20:10:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Kevés volt Stefanescu bombagólja Hagiék ellen, csereként állt be a kis Rivaldo, illetve Kecskés Ákos és Varga Roland is.

2023.09.30 14:44:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Az észak-bácskaiak csütörtökön a görög Olympiakoszt fogadják a TSC Arénában.