Legyűrte a Sepsiszentgyörgy a Botosánt, jöhet a sokkal fontosabb meccs

Vágólapra másolva!
2021.05.27. 16:30
null
A szentgyörgyiek megragadták a lehetőséget (Fotó: Tókos Csaba)
A román élvonalbeli rájátszás utolsó fordulójában a Sepsi OSK 1–0-ra legyűrte odahaza a Botosán együttesét.

LIGA 1, FELSŐHÁZI RÁJÁTSZÁS
10. (UTOLSÓ) FORDULÓ

Sepsi–Botosán 1–0 (0–0)
Sepsiszentgyörgy,
Városi Stadion, 300 néző. V: Dima
Sepsi OSK: Jesús Fernandez – R. Dimitrov, Ninaj, Mitrea, Dumitrescu – B. Fofana (Paun, a szünetben), Eder G. – Tamás N., Fülöp L. (Achahbar, a szünetben), Petrila (Aganovic, a szünetben) – Dumiter (Safranko, 60.). Vezetőedző: Leo Grozavu
FC Botosani: E. Pap – C. Braun, Racovitan (Moescu, a szünetben), Meleke, Tiganasu – Florescu, Papa – Patache (Fili, a szünetben), Ongenda, Tircoveanu (S. Camara, 76.) – D. Croitoru (Roman, 18., Askovszki, 76.). Vezetőedző: Marius Croitoru
Gólszerző: Safranko (90.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Utolsó percben szerzett góllal nyerte meg utolsó mérkőzését a Liga 1 rájátszásban a Sepsi OSK, ám a Botosani legyőzésével még nem ért véget a szezon a negyedik helyen végző székelyföldi csapat számára, amely vasárnap osztályozót vív a Viitorul ellen az európai kupaszereplésért.

Az aprószemű eső és a tesztelési kötelezettség miatt az engedélyezett 1100 helyett csupán mintegy 300 szentgyörgyi szurkoló látta a 15 hónapos szünet után első, nézők előtt játszott Sepsi-mérkőzést – ők is tudják, hogy igazi tétje már csak a vasárnap este, az európai kupaszereplésért zajló osztályozónak van csapatuk számára.

A székelyföldi csapat azonban, bár Leo Grozavu edző kihagyta néhány alapemberét, pörgős, de helyenként túlzottan kemény meccset vívott bukovinai ellenfelével. Az első félidőben főleg távolról próbálkoztak a Sepsi játékosai, akik közül a lécet eltaláló Eder Gonzalez célzott a legpontosabban, igazi ziccerbe csak Ioan Andrei Dumiter került, aki hat méterről a vendégkapus kezébe fejelte a labdát.

Az ötödik helyre hajtó vendégek többször is próbára tették Jesús Fernandezt, gyakran letámadva a hazaiak spanyol kapusát. A Real Madridban is megforduló hálóőr azonban védte Andrei Patache erős lövését és Mihai Roman távoli átemelési kísérletét is, Hervin Ongenda közeli fejese pedig elment a kapuja fölött, miközben a szentgyörgyiek három támadó egy védő elleni kontrája Eder rossz passza miatt nem lett helyzet.

A szünetben kisütött a nap, de a gól csak nem akart jönni, hiába cserélt négyet is Leo Grozavu szentgyörgyi edző. Eduard Pap azonban védte Adnan Aganovic átlövését, majd Dumiter maradt ismét egyedül a túl hamar kifutó kapussal szembe, de a kapu mellé emelte a labdát. Az utolsó fél órára jött is helyette Pavol Safranko, de helyzetbe Catalin Golofca került, aki szintén csak Pappal állt szemben, de arasznyival mellé lőtt.

Botosani a Sepsi védőinek többszöri tétovázása ellenére sem akadt komoly helyzete a második félidőben, Bogdan Mitrea és Branislav Ninaj inkább a vendégek kapuját ostromolta, de előbbi fölé, majd a sorfalba lőtt, a szlovák játékos erősen megküldött labdáját pedig Pap ütötte ki.

A konokul támadó Sepsi végül csak összehozta a győztes gólt: Anass Achahbar jobbról beívelt szabadrúgása után Pavol Safranko fejelte a jobb sarokba a labdát. Két perc múlva a Botosani csereszélsője, Sékou Camara is betalált, de lesről tette, így a Sepsi győzelemmel melegített a vasárnapi osztályozóra.1–0

A felsőház végeredménye: 1. CFR 54 pont, 2. FCSB 45, 3. Universitatea Craiova 41, 4. Sepsi 40, 5. Clinceni 33, 6. Botosani 31

PERCRŐL PERCRE

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc Camara lő a kapu közepébe a lassan vetődő Fernández alatt kissé jobbról, jobbal, 14 méterről, DE LES!

90+1. perc Eduard Florescu odarúg Achahbarnak, sárga lap.

90. PERC ITT A GÓL, PAVOL SAFRANKO! Az ötösről a jobb felsőbe fejeli a bal oldali Achahbar-szabadrúgást, Moescu mellől. 1–0!

89. perc Alexandru Tiganasunak sárga lap, Edert rúgta fel a jobbon.

88. perc Radoszlav Dimitrov kap sárga lapot Braun megrúgásáért, Camara emel aztán Papa elé, aki jobbal az ötös jobb sarka elől feladja a labdát a kapusnak!

84. perc Ogenda bal oldali beadására jól ugrik fel a rövid sarok előtt Camara, de még jobb ütemben lép ki Fernández kapus.

80. perc Mitrea lő ballal tízről kapura, de blokkol szépen Papa, Dimitrov jobbal 24-ről nem sokkal talál a léc fölé!

Golofca marad a Sepsiben, jelentik a helyszínről, lemondott róla a CFR.

77. perc Papa és Mitrea összekap, előtte Safrankót kezezéssel szerelte a 16-oson belül Moescu, de tovább.

76. perc A háromszoros északmacedón válogatott Sztefan Askovszki be Roman le, Sekou Camara meg Tircoveanuval pacsizhat.

Golofcát 500 ezer euróért vette a Botosanitól a CFR, most kölcsönben van itt. A szélső a mai ellenfél színeiben 107 meccsen 22-szer volt eredményes, 19 gólpassz mellett.

A meccs különleges Leo Grozavu számára, aki négy szezonon át (2013–2017) edzette a Botosánt, és nem is rosszul, egyszer az El-be is eljutottak.

70. perc MELLÉ, Safranko fejeli tovább Dumitrescu ívelését, Moescu eledik, de Golofca nagy helyzetben, 14-ről, kissé balról ballal a jobb alsó sarok mellé lő. Ziccer volt, elkapkodta.

A Sepsi csak egyszer verte meg mai ellenfelét, idén márciusban, az első meccsüket öt egyre a Botosani nyerte. Roman és Fülöp L. is betalált.

67. perc Mitrea gondol egyet, és ballal 24-ről nem sokkal lő a léc fölé!

66. perc ... de a labda jó 6 méterrel a léc fölött hagyja el a várost.

66. perc Bizony, kissé balról, jobbal, 25 méterről... nagyon keményen... meglövi...

65. perc Ogenda ravaszul néz, szerintünk rálövi.

64. perc Romant ellöki a 16-os bal sarka előtt Braniszlav Ninaj, sárga lap. Szigorúan!

60. perc Dumiternek nagyon nem ment ma, Pavol Safranko váltja.

A román U21-es válogatott, de magyar állampolgársággal is bíró Fülöp Lóránd anno 54 meccsen anno 22 kanadai pontot szerzett a Botosánban.

Ő belőtte volna: Hadnagy Attila anno kerek 100 meccsen 29 gólt és 13 asszisztot szerzett a Botosánban.

54. perc Dimitrov ível remekül Dumiter elé, aki ballal a kifutó kapus fölött 14-ről jócskán a bal alsó mellé emel. Ezért nem dicsérték volna meg Papot...

53. perc Bogdan Mitrea kap sárga lapot, odalépett a jobb szélen Papának. Ogenda beadása Ninajé.

47. perc Dumiter lő balról a kapu elé, véd kivetődve Pap, majd Aganovic teker jobbal a bal alsó felé, 18-ról, kissé balról, de odaér erre is vetődve Pap!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. PERC Négyes hazai csere: Adnan Aganovic be, Petrila le, Nicolae Paun Fofanát, Anass Achahbar meg Fülöpöt váltja. Tamásnak nem ment ma, Catalin Golofca fut be a helyére.

46. perc Racovitan és Patache helyett Adrian Moescu és Realdo Fili a vendégeknél.

E párharc legjobb góllövői: Laurentiu Bus, Gabriel Vasvari, Mihai Roman 2-2

A román TV szerint 400-an vannak, a hazai klub szerint csak 300 belépő kelt el.

A Botosani elleni mérkőzés jelentőségét a szurkolók visszatérése adja, a Sepsi legutóbb tavaly február 28-án játszott nézők előtt hazai mérkőzést. Ezúttal a stadion helyeinek 25 százalékára engednek be nézőket, vagyis 1100 belépőt árul a klub.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Enrico Papa kap sárga lapot Fülöp megrúgásáért. Papa albán. Petrila szabadrúgása meg igen pontatlan.

Ogenda francia U21-es válogatott volt még pár éve, a PSG neveltje, játszott a Chievóban is.

42. perc Helyzet, Braun jobb oldali beadását hétről a bal felső mellé fejeli Ogenda, Mitrea megrúgja picit... tovább!

Egy kis örökmérleg: 11 találkozó, 1 sepsis és 6 botosáni sikerrel, 9, ill. 18 góllal.

38. perc Andrei Patache kap sárga lapot Lóránt letalpalásáért.

35. perc Roman távolija kapuscsemege, előtte Dumiter fejelt középre az ötös jobb sarka elé, de ment fejjel Florescu.

32. perc Boubacar Fofana kap sárga lapot a mellette elfutó Ogenda lerántásáért.

31. perc Fofana lő középről, 31-ről, jobbal a jobb sarok mellé.

29. perc LÉC, Eder lő jobbal középről kapura, a léc alá céloz, de középre, véd is Pap, ám a lécre tolja a labdát.

Tiganasu mellé el tudnánk képzelni Platinit a középpályára, Fernández már van. A Zöld-foki szigeteki Platini az Iasi légiósa. Giresse nincs egyelőre a Liga 1-ben, de ami késik...

24. perc Fofana megindul középen a labdával, amikor lőne, szereli őt a visszafutó Papa, kontra, Roman elesik Mitrea mellett, és csodálkozik, hogy szabadrúgást kap. Mi is. Mármint mi is csodálkozunk. Tiganasu ballal középre emel, kifejeli a labdát Mitrea.

21. perc NINCS BENT, Dimitrov jobbal parádésan ad középre, hat méterről Dumiter ölön fejeli a kapust a labdával!

20. perc Papa passzát Patache az ötös jobb sarka elől jobbal kapura vágja, Fernández jobbra vetődve véd.

18. perc Sokáig bírta a fiatal, Croitoru le, Mihai Roman be.

13. perc Fülöp eladja a labdát a 16-oson, de váratlanul elesik az őt szerelő Braun, Fülöp jobbal a léc fölé lő.

12. perc Dumitert éppen csak elkerüli Dimitrov jobb oldali, jobblábas beadása!

Edouard Pap sokszoros román U-válogatott.

11. perc Egy szép csel után jobbal 24-ről nem sokkal lő a léc fölé Petrila, Pap vetődött, de nem érte el a jobb felső alatt a labdát. Meleke csúnyán lemaradt az esetnél.

7. perc Kemény belépőkkel tarkított mezőnyharc.

1. perc Braun és Racovitan ütközött egy fejes párbajnál, mindkét vendégvédőt ápolni kell

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Piros-fehérben a Sepsi, kékben a Botosani.

Az élcsoport: 1. CFR 54 pont, 2. CSB 45, 3. Craiova 41, 4. Sepsi 7 (9 mérk.)

„Ha az eredmény nem is számít a Botosani ellen, a büszkeség igen. Szeretnénk utána megfelelő lelkiállapotban nekivágni az idény legfontosabb meccsének” – mondta online sajtótájékoztatóján Leo Grozavu.

Leo Grozavu, a Sepsi vezetőedzője furcsának is nevezte a Liga 1-ben az idén bevezetett selejtező rendszerét, úgy véli, nem igazságos, hogy csupán két jó mérkőzéssel a kilencedik mehet az Európa-konferencialigába egy egész évben jobban teljesítő csapat helyett. A Sepsi ugyanis a második legtöbb pontot szerezte a rájátszás felsőházában, és a tréner szerint az idényben kevés olyan meccs volt, amelyen rosszul teljesített a csapata.

A mindenképpen a negyedik helyen végző szentgyörgyiek ugyanis vasárnap – szintén hazai pályán – osztályozót játszanak az európai kupaszereplésért, ellenfelük az alsóház „döntőjének” győztese, a Chindia Targoviste vagy a Viitorul lesz. Bár utóbbi gárda csak a kilencedik helyen végzett, a nyolcadik UTA nem kért UEFA-licencet, ezért szerepelhet az osztályozón.

Tét nélküli mérkőzésre készül a román élvonalbeli rájátszás utolsó fordulójában a Sepsi OSK, ám a Botosani elleni csütörtöki találkozó még nem jelenti az idény végét a székelyföldi csapatnak.

Az Universitatea Craiova nyerte meg a Román Kupát, a döntőben hosszabbítás után legyőzve az Astra Giurgiut, ami egyben azt jelenti, hogy a bajnokságban negyedik helyen végző Sepsi OSK osztályozót játszhat az európai kupaszereplésért.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–BOTOSANI LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik