SZ. R. 2021.11.28 11:01 Frissítve: 2021.11.28 12:36

Libertadores-kupa: megvédte címét a brazil házidöntőben a Palmeiras

A Palmeiras kemény küzdelemben, végül hosszabbításban 2–1-re legyőzte a 2019-es Libertadores-kupa-győztes Flamengót a sorozat 2021-es kiírásának Uruguayban, Montevideóban rendezett döntőjében, így megvédte a címét.

A Palmeiras megvédte a címét a Libertadores-kupában (Fotó: AFP)

 

A legrangosabb dél-amerikai kupasorozat döntőjét a Palmeiras kezdte jobban, az ötödik percben egy nagyszerű indítást követően a partjelző nem látott lest, Mayke pedig a második hullámban érkező Raphael Veiga elé tálalt, aki lendületből, nagy erővel lőtte ki a kapu bal alsó sarkát, ezzel előnyhöz juttatva a címvédőt. A 29. percben aztán kis híján már kettő volt a különbség: a gólszerző húzott el a jobb szélen, középre ívelt, Rodrigo Caio majdnem a saját hálójába fejelt, de a labda végül keresztben elment a kapu előtt.

Az első nagyobb Flamengo-helyzetre egészen a 42. percig kellett várni: Gabriel Barbosa fejelt Giorgian De Arrascaeta elé, azonban az uruguayi támadó középpályás közeli lövését Weverton védeni tudta, így 1–0-s Palmeiras-vezetésnél vonulhattak szünetre a felek.

A fordulás után mindössze két perc kellett ahhoz, hogy nagy helyzetbe kerüljön a két évvel ezelőtti győztes: Mayke lépett ki rosszul a Palmeiras védelméből, a felszabadult helyen pedig Gabriel Barbosa tudott meglódulni, azonban túlságosan hosszan tolta meg a labdát, így már csak egy szögletet sikerült kiharcolni. A sarokrúgás után David Luiz tudott csúsztatni, amiről „Gabigol" éppen lemaradt a hosszú oldalon. Ez majdnem meg is bosszulta magát, hiszen az 53. percben Rony távoli lövését kellett nagy bravúrral védenie Diego Alvesnek.

A folytatásban mindkét oldalon záporoztak a nagyobbnál nagyobb helyzetek, de gólig csak a Flamengo jutott el: a 72. percben Gabriel Barbosa kényszerítőzött jól De Arrascaetával, betört a tizenhatoson belülre és a rövid sarokba lőtt, ezzel megszerezve az egyenlítő találatot. A rendes játékidőben végül nem született meg a döntés, így következhetett a hosszabbítás.

Akárcsak a mérkőzés, a kétszer 15 perces hosszabbítás is a címvédőnek indult jobban: egy óriási védelmi hibát követően – Andreas Pereira elveszítette az egyensúlyát, és nem tudott továbbpasszolni – a csereként beállt Deyverson elé került a labda, amit a kapuba lőtt (bár az a kapus lábán megpattant), ezzel ismét előnyhöz juttatta a Palmeirast.

A találkozó a hátralévő időben is jó iramban zajlott, azonban a Flamengo nem tudott újra egyenlíteni, az utolsó passzoknál, valamint a lövéseknél rendre hibázott, így a 2020-as döntő után ismét a Palmeiras nyerte a Libertadores-kupát. Legutóbb 2001-ben volt arra példa, hogy egy csapat megvédje a címét a dél-amerikai sorozatban: akkor a Boca Juniors hajtotta ezt végre.

A mérkőzés után Sao Paulo utcáin rengetegen gyűltek össze, a stadionban lévő szurkolók mellett az otthoniak is kitörő örömmel fogadták a Palmeiras sikerét.

A hazatérő csapatot aztán több százan várták az utcákon, az este pedig közös ünnepléssel zárult – derül ki a Palmeiras hivatalos Twitter-oldalán közzétett bejegyzésből.

 


 

Az öröm viszont nem csak Brazíliában volt nagy – a videón éppen az Egyesült Államokban élő Palmeiras-szurkolók boldogsága látható Raphael Veiga góljánál.

 

 

A torna gólkirályának öröme nem lehetett teljes, hiszen Gabriel Barbosa, aki 11 gólt szerzett, végül a vesztes riói oldalon hagyta el a pályát.

 LIBERTADORES-KUPA
DÖNTŐ
Palmeiras (brazil)–Flamengo (brazil) 2–1
(Veiga 5., Deyverson 95., ill. Gabriel Barbosa 72.) – hosszabbítás után

2023.03.19 16:03:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Továbbra is vezeti a szlovák első osztályt a DAC, a nagyszombatiak sem tudtak pontot szerezni a MOL Arénában.

2023.03.19 14:47:49

Minden más foci nemzetisport.hu

A Craiova elleni fölényes, elégtételt jelentő győzelem után vereséggel kezdte a felsőházi rájátszást a Sepsiszentgyörgy.

2023.03.18 17:58:39

Minden más foci nemzetisport.hu

Huszonhét forduló után a TSC 55 ponttal a második helyen áll.

2023.03.18 13:33:13

Minden más foci nemzetisport.hu

A horvát bajnokság 3. helyén álló eszékiek immár nyolc tétmérkőzés óta nyeretlenek.

2023.03.16 15:42:18

Minden más foci nemzetisport.hu

Az újrajátszott mérkőzésen egy percig sem volt kérdéses a sepsiszentgyörgyiek győzelme.