S. Á.
2023.09.19 16:49 Frissítve: 2023.09.19 17:04

Labdarúgás: már a Marshall-szigeteknek is van csapata

Három évvel a szövetség megalapítása után megalakult a Marshall-szigetek férfi és női futballcsapata, ám az még kérdés, mikor játszhatnak először tétmérkőzést.

 

Hivatalosan is megalakult a Marshall-szigetek férfi és női labdarúgócsapata. A kicsi, Csendes-óceán északi részén található szigetország volt az utolsó olyan nemzet a világon, amelynek nem volt futballcsapata, ám már évek óta nyilvánvaló volt, hogy ezen változtatni szeretnének.


Az egész projekt abból indult ki, hogy egy helyi üzletember, Shem Livai, valamint a fia is imádott focizni, ám hiába a labda iránti szeretet, a szigeten nem volt semmiféle szervezett liga, bajnokság vagy edzési lehetőség, így esély sem volt arra, hogy a lelkes gyermek komolyabb szinten is megismerkedjen a sportággal.


Mígnem három évvel ezelőtt, 2020-ban megalakult a helyi labdarúgó-szövetség, tavaly decemberben pedig kinevezték a szövetség első technikai igazgatóját, az UEFA-licences brit Lloyd Owerst. Az ő feladata, hogy kialakítsa a megfelelő futballstruktúrát, amelynek fontos alapköve lenne a megfelelő utánpótlásképzés és az iskolai fejlesztés. A szövetség rövid távú célja, hogy tagja lehessen az Óceániai Labdarúgó-szövetségnek, illetve a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA). Ha utóbbi megvalósul, akkor az ország indulhat a világbajnoki selejtezőkön is, de egyelőre még az is kérdés, hogy mikor játszhat először tétmérkőzést a 60 ezres lélekszámú ország válogatottja.

Az eredeti terv az volt, hogy idén, a Mikronéziai Játékokon mutatkozhat be a válogatott, ez azonban meghiúsult, így várhatóan 2027-ben, a Csendes-óceáni Játékokon láthatják a szurkolók először a csapatot.


Mindenesetre nemrég egy toborzón összeállt a férfi és a női csapat is, és bemutatták a válogatott hivatalos, újrahasznosított műanyagból készült mezét. A lelkesedés és a törekvés mindenesetre dicséretreméltó, a futballrajongók pedig bizonyára szurkolnak majd a lelkes szigetországnak, ha egyszer majd valóban elindulhat a vb-selejtezőkön.

2023.09.24 23:48:36

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.09.24 16:02:14

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak igen rossz leosztásban, magabiztosan nyert az élvonal éllovasa Sepsiszentgyörgyön.

2023.09.19 17:39:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Ötvennégy ország verseng kilenc kvótáért és egy pótselejtezős helyért.

2023.09.19 16:59:12

Minden más foci nemzetisport.hu

Negyvenhat válogatott verseng nyolc vb-helyért és egy pótselejtezős kvótáért.

2023.09.21 00:15:06

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sport és megítélése azonban más világ, néha ilyen, néha olyan irányban. Az európai hivatalos futballfórumokon most épp hatalmas feketepontként kezelik a bukaresti megnyilvánulást, és borítékolható volt, hogy a szókimondó – és a román hivatalos politika szerint jogszerű – állásfoglalás sokba kerül a román labdarúgásnak.