B. A. B. 2021.09.05 11:25 Frissítve: 2021.09.05 11:37

Játékossors: „A szurkolók kivételes hozzáállása miatt imádták”

A 2017-es Bajnokok Ligája-, majd a 2018-as világbajnoki döntőben egyaránt gólt szerző horvát támadó, Mario Mandzukic örökre beírta nevét hazája futballtörténelmébe.

Mario Mandzukic (jobbra) sok emlékezetes gólt szerzett, a 2018-as, franciák elleni vb-döntőben is betalált (Fotó: AFP)

 

Saját közösségi oldalán, fiatalkori önmagához írt levélben jelentette be visszavonulását Mario Mandzukic. A Dinamo Zagreb, a Bayern München, az Atlético Madrid, a Juventus és a Milan Bajnokok Ligája-győztes és világbajnoki ezüstérmes támadója 35 évesen, a horvát labdarúgás egyik legnagyobb alakjaként akasztotta szögre cipőjét, s búcsúportréja minél hitelesebb megrajzolásához Dean Bauer, a horvát Sportske novosti újságírójának segítéségét kértük.

„Az első szó, amelyik eszembe jut róla, az a harcos – mondta lapunknak horvát kollégánk. – Ha öt nullára vezetett a csapata, a nyolcvannyolcadik percben ugyanúgy rohant előre, mintha vesztésre álltak volna a világbajnoki döntőben. A szurkolók kivételes hozzáállása miatt imádták, Horvátországban olyan klasszisokkal emlegetik egy lapon, mint Davor Suker, Zvonimir Boban és Luka Modric. A pályán kívüli jellemét talán a Lukához fűződő viszonya érzékelteti a legjobban. Egyszer Izland ellen játszott a válogatott, és győzelmi kényszerben lépett pályára. A két futballista a meccs előtt a szállodában, a liftnél találkozott reggelire menet, amikor Luka elkezdte biztatni Mariót, ő meg félbeszakította, és azt mondta: ne zavarj, csak játssz, ahogy tudsz, és én is futballozok, ahogy tudok!”

„Ezt követően nagyjából négy-öt évig nem beszéltek egymással, a kétezertizennyolcas vb-n tört meg a jég. Nem volt harag köztük, csak Mario ilyen természet volt. Slavonski Brodban született, a városban és környékén számos jótékonysági akció mögött ő állt, de akármennyit is adakozott, sohasem kreált belőle médiaeseményt, figyelt arra, hogy egyetlen kamera és riporter se legyen jelen. Csapattársai szűkszavú, csendes játékosként jellemezték, kívülről olyannak tűnt, mintha mindig egykedvű volna. Valójában csak arról volt szó, hogy ő a pályán szeretett beszélni, ott tudta leginkább kifejezni magát.”

„Az oroszországi vb-döntő után az egyik riporter megkérdezte tőle, tudja-e, hogy rajta kívül mindössze négy játékos, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán, Gerd Müller és Zinédine Zidane szerzett gólt vb- és BL-döntőben. Erre azt felelte, illusztris társaság, de ő mindegyiküknél jobb, elvégre ő a vb-döntőben mindkét kapuba betalált. Ezen kívül még nagyjából egy vicces választ adhatott egész pályafutása során.”          

2022.09.25 20:36:56

Minden más foci nemzetisport.hu

Van Dijk gólja döntötte el a holland–belga rangadót, az oranje jutott be az NL négyes döntőjébe.

2022.09.25 20:00:59

Minden más foci nemzetisport.hu

Dánia két gólja szomorította a tartalékos Franciaországot, de a horvátok jutottak be a négyes döntőbe.

2022.09.24 20:09:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Hat szögletből két gólt szereztek a vendégek, a csoportelsőségről a portugál–spanyol rangadó dönt majd.

2022.09.23 23:35:59

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A több klubot magában foglaló modell sikeres lehet, de mint minden máshoz ebben az üzletágban, ehhez is türelem, alázat és a kormánykeréknél igazán okos emberek csoportja kell.

2022.09.23 17:14:54

Minden más foci nemzetisport.hu

A hétfői Magyarország–Olaszország meccsen a tét a csoportelsőség lesz.