SMAHULYA ÁDÁM
2023.02.03 23:22

Gép az ember ellen – Smahulya Ádám jegyzete

 

A VILÁGBAJNOK ARGENTÍNA kikapott Brazíliától. No nem a valóságban, a virtuális térben. Más kérdés, hogy lassan a valódi futball is félig-meddig ott zajlik. Videóznak, méricskélnek, pontokat vonnak le, matekoznak, új sorozatokat találnak ki, a meglévőkön változtatnak – csak éppen ettől a sportág nem lesz vonzóbb. Sőt... Nagyjából egy évvel ezelőtt a Vitatott videó című publicisztikámban igyekeztem a hibái ellenére is megvédeni a sokat kritizált videóbírót, ám azóta jóval árnyaltabban látom a helyzetet. Szóval, az említett meccs... Bobory Balázs kollégámmal játszottunk a népszerű FIFA-játékkal, ő a brazilokkal volt, én az argentinokkal, 2–1-re vezetett, amikor Lionel Messivel nagy gólt lőttem – amelyet a VAR les miatt érvénytelenített. Még a visszajátszás alapján sem igen látszott a leshelyzet, de mit tehettem, a gép csak nem tévedhet, dühöngtem egy sort, majd 2–2 helyett kaptam két gyors gólt, és 4–1 lett a vége. Valamelyest tehát tapasztalhattam a VAR kegyetlenségét, és bele sem merek gondolni, mit érez a valóságban a játékos vagy az edző egy fontos összecsapáson, amelyen a rengeteg pénz mellett a presztízs forog kockán.

Érdekes és jópofa az ESPN cikke, amely azt vizsgálja, hogyan állna a Premier League tabellája a VAR használata nélkül. Csakhogy ilyen alapon lexikonokat lehetne megtölteni az ehhez hasonló teóriákkal. Világbajnok lenne-e Magyarország, ha az 1954-es döntőben van videóbíró? Egyáltalán, akkor is a nyugatnémetek jutottak volna a döntőbe? Mi lett volna, ha 1958 előtt is lehet cserélni? Mi lett volna, ha mindig a jelenlegi lesszabály lett volna érvényben? Ha 2012 előtt is van gólvonal-technológia? A válasz egyszerű: biztosan más lenne a sporttörténelem, talán igazságosabb eredmények születnek, de az biztos, hogy a szurkolók nem élvezték volna jobban a meccseket. És éppen ez a feloldhatatlan ellentét a videóbíróval kapcsolatban. Feláldozható-e az élvezeti faktor az igazságosság oltárán? A konklúzióm azonban ugyanaz, mint egy éve. VAR van és bizonyára lesz is, így meg kell tanulni együtt élni vele. Még akkor is, ha így, mondjuk, a Leeds kiesik, és a Tottenham helyett a Manchester United jut be a Bajnokok Ligájába. Aki pedig utálja a VAR-t, annak egyelőre ott vannak az alsóbb osztályú meccsek, FIFA-játék helyett meg a jó öreg csocsó, ahol nincs VAR és gólvonal-technológia sem, és talán az asztal is lejt.

Mégis emberibb és őszintébb a játék.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

2023.03.26 22:13:45

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Önmagában vöröskeresztes társaságnak minősíteni szigorúan tilos az ECA-t, hiszen részben a lázadók felvetéseire, részben pedig a tagok újabb források iránti éhségére alapozva elérte, hogy az UEFA-val együtt dolgozhasson a 2024 őszén életbe lépő kupareformokon. De hogy ezek jók lesznek-e vagy sem, most még megjósolhatatlan…

2023.03.25 22:59:25

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.03.21 10:25:28

Minden más foci nemzetisport.hu

The head of the Hungarian Football Federation (MLSZ) can remain FIFA vice president but not UEFA vice president.

2023.03.19 16:03:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Továbbra is vezeti a szlovák első osztályt a DAC, a nagyszombatiak sem tudtak pontot szerezni a MOL Arénában.

2023.03.19 14:47:49

Minden más foci nemzetisport.hu

A Craiova elleni fölényes, elégtételt jelentő győzelem után vereséggel kezdte a felsőházi rájátszást a Sepsiszentgyörgy.