Csomagban jöttek a gólok, hatig meg sem állt a DAC

DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), B. Á. (percről percre)DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), B. Á. (percről percre)
2020.08.09. 17:51
null
Kalmár Zsolt (középen) alaposan kivette a részét a kiütéses sikerből (Fotó: Lelkes Ernő)
A Sered elleni hazai mérkőzéssel kezdte meg a 2020–2021-es bajnoki idényt a bronzérmes DAC, amely 6–0-ra kiütötte a szeredi együttest, amivel rögtön a tabella élére ugrott.

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
1. FORDULÓ
Dunaszerdahely (DAC)–Sered 6–0
(E. Ramírez 8., Balic 12., 91., Divkovic 13., E. Davis 60., Kalmár 63.)
DAC: a hazaiaknál a gólpasszt adó, majd betaláló Kalmár Zsolt a 85. percig volt a pályán, Schäfer András végigjátszotta a meccset, Vida Máté sérült.

ÖSSZEFOGLALÓ

Új idény, új mez, amely egy százéves hagyomány nyomában halad (1920 óta hívják adunaszerdahelyi klubot DAC-nak), de ameccs előtti rituálék megmaradtak. Névsorolvasási show, Nélküled-éneklés, majd amagyar himnusz is felcsendült.

Bern Storck mester akezdőcsapatba nevezte az újonnan igazolt német játékosokat, Jannik Müllert és Sidney Friedet, de természetesen ott volt mindkét magyar focista is, Schäfer András és Kalmár Zsolt.

Az első pillanattól teljes gázzal játszott ahazai csapat, amelyet űzött-hajtott aDAC-közönség. Pontosan 5450-en látogattak ki Mol Arénába (Szlovákiában még mindig érvényben van, hogy astadionok csak félig telhetnek meg), ez természetesen ebben akörben is legmagasabb szám volt aFortuna Ligában.

Az első lehetőség Kalmár Zsolt előtt adódott, de fejese kapu fölé szállt. Az első találatra azonban nem kellett sokáig várni, adunaszerdahelyi csapatkapitány kezdte az akciót, pár labdaváltás után visszakerült hozzá a labda, majd mértani pontossággal tálalt Ramírezhez, aki afelső pipába fejelt (1–0). Nemsokára jött amásodik, Kalmár beadása után egy védőről Andrija Balic elé pattant alabda, aki bevarrta (2–0). ADAC legendás bemondója Bíró Tomi, aki már lassan negyven éve áll afelvidéki klub szolgálatában, még nem közölte magyarul agólszerzőt, de már ismét örömtáncot járt aMol Aréna. Davis hosszú labdát küldött avendégvédők mögé, Marko Divkovic csak finoman belepiszkált alabdába, amely akapuban kötött ki (3–0). Már negyedóra után zengett a „Játszik aDAC”, amely öt perc alatt három gólt szerzett. Arekkenő hőségben ezután kicsit szusszant ahazai csapat, feljöttek avendégek, veszélyesebbek azonban ahazaiak voltak, de hiányzott apontos befejezés. Storck mesternek ez nagyon nem tetszett...

A vendégek, akiknél két felvidéki játékos szerepelt (Mészáros András és Iván Alex), és Léránt Péter személyében magyar az edzőjük, próbálkoztak ugyan, de a hazaiak kapusa, Martin Jedlicka mindig a helyén volt.

Egy óra játék után ismét jött aDAC-villámcsapás. Előbb egy gyönyörű egyérintéses akció végén Eric Davis talált akapuba, majd három perc múlva egy villámgyors ellentámadás után Kalmár Zsolt célzott közelről pontosan (5–0). És ezután jöhetett acsapatkapitány szokásos szalutálása aB-közép előtt.

Tíz perccel a befejezés előtt felhangzott az „Az éjjel soha nem érhet véget” című sláger, a DAC pedig további szemet gyönyörködtető akciókat vezetett, és megérdemelten szerezte meg a hatodik gólt is – Balic révén –, aminek köszönhetően már az első fordulóban élre állt. 6–0

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

Volt mit ünnepelnie a DAC-nak és a szurkolóknak (Fotó: Duducz Tibor)

Véget ért a mérkőzés, Bernd Storck csapata 6–0-ra kiütötte a Seredet, és ezzel a tabella élére ugrott!

91. perc: OTT AZ ELSŐ HELYET JELENTŐ HATODIK GÓL! A bal szélen megiramodó Mendez nagyon szépen húzta vissza a labdát, a középre passza után Balic belsőzött a bal alsóba (6–0).
Kettő perc a ráadás.
88. perc: MI MARADT KI!
Sharani mindenkit elküldött gyufáért, ám hiába állt szemben a kapussal,a kapu mellé gurított.

Kalmár Zsolt vastaps közepette hagyta el a pályát (Fotó: Duducz Tibor)

86. perc: A gólt és gólpasszt jegyző Kalmár Zsoltot is lehozza Bernd Storck, szól a vastaps a csapatkapitány teljesítményének. Bednár váltja.
85. perc:
Mendez lendületből hozta magát lövőhelyzetbe, balos kísérletét kitolta Kanuris, majd Michalík eltakarította a labdát.
78. perc:
Mendez ügyetlenkedte el a ziccert, az ellentámadásnál Iván lőtt kapura, Jedlicka védett.
73. perc:
Jedlicka nagyot védett, Duranksi lövésénél repült egyet, és ért oda a bal sarokhoz.
69. perc:
Hármas csere a DAC-nál, Davis, Divkovic és Friede ment le, Mendez, Fábry és Andzouana a helyükön.
66. perc: Balic beadása után Kalmár estében próbálta kapura húzni a labdát, de nincs meg (egyelőre?) a duplázás.

A mérkőzést 5450 néző tekinti meg a helyszínen.

A gólt szerző Kalmárt köszöntik a társak (Fotó: Duducz Tibor)

63. perc: KALMÁR IS BETALÁL! Ramírez adta vissza a kölcsönt, az első gólnál asszisztot jegyző Kalmár elé passzolta be a labdát, aki – csakúgy mint Davis három perccel korábban – a jobb alsóba lőtt (5–0).
60. perc: MEGVAN A NEGYEDIK!
Szemre is tetszetős egyérintős passzolgatás végén Eric Davis a tizenhatosról higgadtan a jobb alsóba lőtt (4–0).
55. perc:
Schäfer kapáslövése jócskán elkerülte a kaput.
50. perc: Kalmár szabadrúgása után kontráztak a vendégek, Iván szerezhetett volna gólt, de Jedlicka tette a dolgát.
49. perc:
Ramírez támaszkodó lábára csúszott rá nagyon csúnyán, páros lábbal a szünetben beálló Michalík, megúszta sárga lappal...
47. perc: Kalmárt rúgták fel a tizenhatos előtt, a magyar válogatott középpályás végezte el a szabadrúgást, de pontosan Kanuric kezei közé lőtte a labdát.
46. perc: Elkezdődött a második félidő!
A vendégek trénere három helyen is változtatott a szünetben.

ELSŐ FÉLIDŐ

A szünetben (Fotó: Duducz Tibor)

A szenzációsan kezdő DAC szűk negyedóra alatt háromgólos előnyre tett szert, és ugyan ezután némileg visszavett a hazai csapat, a játékrész végén akár további gólokat is szerezhetett volna. Innen folytatjuk!

45. perc: Az első félidő Kanuric első védésével zárult.
40. perc: Ismét három a kettő elleni akció, ezúttal megvárták a támadáshoz később felzárkozó Schäfert, aki a tizenhatos vonaláról a kapu mellé tüzelt.
39. perc: Három a kettő ellen vezethettek támadást a dunaszerdahelyiek, Kalmár passza után azonban Divkovic lövésébe belevetődtek a védők.
35. perc: Egy újabb jel arra, hogy visszavett a DAC, a második hullámban érkező Iván lőtt, csak rajta múlott, hogy ebből nem alakult ki nagyobb veszély.
29. perc: Ezúttal egy erőtlen szeredi próbálkozás, Jedlickának most nem kellett megerőltetnie magát.

Frissítenek a játékosok (Fotó: Duducz Tibor)

23. perc: Az első vendéghelyzetek, nem is kicsik. Egy távoli lövésnél Jedlicka volt résen, az oldalra kitolt labdára a szerediek értek oda hamarabb, majd a beadás után Jarovic fejelni is tudott, Kruzliaknak a gólvonalról kellett mentenie.

13. perc: ELKÉPESZTŐ, EGY PERC SEM TELT EL, MÁR HÁROM KÖZTE! Davis saját térfélről ugratta ki a leshatárról kilépő Marko Divkovicot, aki elpöckölte a labdát a kapus mellett (3–0).
12. perc:
ÉS MÁRIS ITT A MÁSODIK! Kalmár beadását éppen Andrija Balic elé fejelték a védők, a horvát egy igazítás után ballal a kapu jobb oldalába tekert (2–0).

Dunaszerdahelyi gólöröm (Fotó Duducz Tibor)
Dunaszerdahelyi gólöröm (Fotó Duducz Tibor)

8. perc: OTT AZ ELSŐ GÓL, VEZET A DAC! Kalmár rázta le magáról a védőjét, majd ívelt jobbról középre, Eric Ramírez pedig nyolc méterről a bal sarokba fejelt (1–0).
5. perc: Itt az első helyzet, ismét Blackman a jobb szélen, középre ívelése után Kalmár felhőfejese szállt el jócskán a kapu felett.
2. perc: Blackman cselezte át magát két vendégjátékoson az oldalvonal mellett, csak szabálytalanul tudták szerelni. A középre ívelt szabadrúgást könnyedén kifejelte a szerediek egyik játékosa.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

A DAC szokásos sárga-kék szerelésében, míg a vendégek tiszta fehérben lépnek pályára.

A DAC új idényre való felkészülése július 19-én, vasárnap vette kezdetét és tartalmazott egy 9 napos összpontosítást is a tiroli Alpokban. Ott teljesítette az együttes a két felkészülési mérkőzését is, méghozzá mindkettőt francia élcsapat ellen. A Marseille ellen 2–1-es sikert arattak, a Nice-től viszont 6–0-ra kikapott dunaszerdahelyi csapat.

„Ausztriában kiváló körülmények között készülhettünk, kemény erőnléti edzéseket csináltunk végig, ami a Nizza ellen ki is ütközött. Most azonban már a bajnokságra és a Szeredre vagyunk ráhangolódva, amely ellen legutóbb 0:0-s döntetlenre végeztünk odahaza. Tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz összecsapás vár ránk egy remekül védekező gárda ellen, azonban a mi célunk az összes hazai mérkőzés megnyerése” – mondta Bernd Storck vezetőedző.

A szerediek az előző idényben csak két körrel a vége előtt biztosították be az élvonalbeli tagságukat, ám a kiesés szele addig sem igazán érintette meg őket. A felkészülést július 20-án kezdték, és négy felkészülési mérkőzésen is pályára léptek, legutóbb az MTK Budapest ellen (0–2). A csapatot továbbra is a 43 esztendős Lérant Péter irányítja, aki a DAC színeiben kóstolt bele a professzionális labdarúgásba.

Már melegítenek a csapatok (Fotó: Duducz Tibor)
Már melegítenek a csapatok (Fotó: Duducz Tibor)

A hazaiaknál a csapatkapitány Kalmár Zsolt és Schäfer András is a kezdőcsapatban kapott helyet.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a DAC–Sered mérkőzés online tudósításában! Tartsanak velünk, hamarosan kezdünk!

ELŐZMÉNYEK

A hétvégén megkezdődik a Fortuna Liga 2020–2021-es idénye, a legutóbbi kiírást a harmadik helyen záró DAC vasárnap a szeredi együttest fogadja az első fordulóban.

„Továbbra is érvényesek a megszorítások, a stadionok csak félig telhetnek meg. Mi vagyunk talán az egyetlen klub, amelyre kedvezőtlen hatással van ez az előírás, több százezer euró veszteségünk van – mondta a pénteki sajtótájékoztatón Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa. – Idényről idényre erősödünk, és nagyon várjuk már az Európa-liga-kalandot, érdekes lesz, hogy egy meccsen dől majd el a továbbjutás a selejtezőben. A költségvetésünk? Jelenleg öt egész hat tized millió euró körül mozog. Ez természetesen változhat annak függvényében, hogy igazolunk-e vagy eladunk játékost, illetve hogy sikeresek leszünk-e a nemzetközi porondon. Köszönettel tartozunk szurkolóinknak, akik már négyezerkétszáz bérletet vásároltak – majdnem annyit, mint a legutóbbi idényben.”

Jan Van Daele sportigazgató elárulta, azon dolgoznak, hogy senki se igazoljon el a dunaszerdahelyi együttestől – mint ismert, Németh Krisztián napokban lejáró szerződését nem hosszabbította meg az egyesület, ő már nincs a keretben.

„A DAC-nál mindenki boldog, jó futballt játszunk, remek a hangulat a csapatnál, és mindent elkövetünk, hogy eredményesek legyünk az Európa-ligában – hangsúlyozta a sportvezető. – Hogy mi lesz Schäfer András sorsa, egyelőre nem tudjuk. Augusztus harmincegyedikéig az olasz élvonalbeli Genoa kölcsönjátékosaként szerepel nálunk, szeretnénk megtalálni a megoldást, hogy azt követően is nálunk futballozzon. Mindeközben azon dolgozunk, hogy egy-egy jó kapussal, szélső hátvéddel és támadóval erősödjön meg a keretünk.”

A sárga-kékek irányítását május végén átvevő Bernd Storck elmondta, hasznos volt számukra az egyaránt francia élvonalbeli Olympique Marseille (2–1) és Nice (0–6) elleni felkészülési mérkőzés, mert felmérhettek, hol tartanak a csapatépítésben, illetve mely területeken kell javulniuk. A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya hangsúlyozta, valamennyi hazai bajnoki meccset meg kell nyerniük céljuk elérése érdekében.

„Nem lesz egyszerű vasárnap a Sered elleni nyitány, mert riválisunk kifejezetten védekező felfogásban lép pályára, de muszáj feltörni a védelmét, mert kell a három pont a rajton” – fogalmazott Bernd Storck.

Kalmár Zsolt, a DAC csapatkapitánya jó formában várja az idényt, de tudja, meg kell küzdeni a pontokért vasárnap (is).

„Az előző évadban nem tudtuk legyőzni a szeredi együttest, mert elpuskáztuk a helyzeteinket. Ezen feltétlenül változtatnunk kell. Nincs jobb annál, mint győzelemmel kezdeni a bajnokságot” – adta ki a parancsot a 25 esztendős középpályás.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek