DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely) 2021.03.06 08:41 Frissítve: 2021.03.06 08:54

Fortuna Liga: a listavezetőhöz utazik a Dunaszerdahely

Rangadó lesz a szlovák labdarúgó-élvonalban (Fortuna Liga): a tabella első helyén álló Slovan Bratislava a bajnoki címre törő DAC-ot fogadja.

Kalmár Zsolt (balra) a rangadón győztes csapat kapitánya lenne (Fotó: Török Attila)

 

A Fortuna Liga 22. fordulójának rangadóját a pozsonyi Nemzeti Stadionban rendezik: a listavezető Slovan a trónkövetelő DAC-ot fogadja. Az éllovast hétpontos távolságból követő dunaszerdahelyiek győzelmi kényszerben lépnek pályára szombat délután, ha életben akarják tartani az aranyéremről szőtt álmaikat, már a döntetlen is csalódást jelentene.

„Sok jó meccset játszottam a Slovan ellen, a kétezer-tizenhetes találkozót például sosem feledem – mondta lapunknak Kalmár Zsolt, a DAC 25 esztendős középpályása. – Azon a telt házas összecsapáson hátrányból fordítottunk, ráadásul győztes gólt szereztem. Fantasztikus érzés volt, bízom benne, hogy a szombati meccs után is elégedetten vonulhatunk az öltözőbe.”

Amíg a dunaszerdahelyi csapatkapitány tudja, milyen érzés legyőzni a nagy riválist, csapattársa, a válogatottban tavaly ősszel négy meccsen pályára lépő Schäfer András még nem.

„Eddig kétszer játszottam a Slovan ellen, egy vereség és egy döntetlen a mérlegem, itt az ideje az első győzelemnek – mondta lapunknak a 21 esztendős középpályás. – Rangadó vár ránk, és bár nagyon erős ellenféllel szemben kell bizonyítanunk, nincs mitől tartanunk. Minden együttesnek vannak gyenge pontjai, a Slovannak is, ezeket kell kihasználnunk, hogy csökkentsük a hétpontos hátrányt. A vetélytárs vélhetően átadja nekünk a területet, visszahúzódik a kapuja elé, vár a hibáinkra, elvégre neki nem létkérdés a győzelem. Ezzel szemben mi egy percre sem lazíthatunk, végig aktívan kell futballoznunk, és hatékonyan kihasználni a helyzeteinket. Ha két lehetőségünk lesz az egész meccsen, abból kell két gólt szereznünk.”

Bár az ifjú tehetség is fontos láncszeme Bernd Storck együttesének, a győzelem kulcsa elsősorban a Fortuna Liga egyik legjobb és legeredményesebb játékosaként futballozó Kalmár Zsolt teljesítménye lehet.

„Nagyon kemény, harcos meccset várok – vette vissza a szót a 24-szeres válogatott labdarúgó, aki a mostani idényben 20 bajnokin 12 gólig és öt gólpasszig jutott. – A két legjobb csapat találkozik, a szombati eredmény dönti el, mekkora hátrányból kezdjük a rájátszást. Az ellenfélnél minőségi játékosok szerepelnek, ám a múltban már többször megleptük a Slovant, s ha szombaton mindenki maximálisan odateszi magát, most is nyerhetünk. Nekünk ez egyfajta döntővel ér fel a bajnoki címért folytatott harcban, elvégre tízpontos hátrányból már rendkívül nehéz lenne megelőzni őket. A győzelemmel viszont nemcsak négy pontra közelítenénk meg a Slovant, hanem a következő hónapokban rendezendő két egymás elleni meccs előtt lélektani előnybe is kerülnénk.”

A jelenlegi idény alapszakaszának utolsó fordulójában a DAC újabb mérföldkőhöz érkezik, a Slovan elleni bajnoki a nyolcszázadik élvonalbeli meccset jelenti a sárga-kékek történelmében. A harmincadik pozsonyi vendégjátékán a harmadik győzelmére hajt a sérülés után lábadozó Vida Mátét továbbra is nélkülöző DAC, csakhogy a pozsonyiak is nagy erőkkel készülnek az összecsapásra. A kedélyeket ugyanakkor egy átigazolási pletyka borzolta, a pozsonyi klubvezetőknek nem tetszett a hét elején felröppent hír, mely szerint Marek Hamsík közel került a klubhoz. A Slovannál elhárítottak minden ezzel kapcsolatos kérdést, kijelentették, kizárólag a DAC elleni mérkőzésre összpontosítanak – amelyen Kalmár Zsolt mellett Holman Dávid is főszereplő lehet.

A pozsonyi csapat magyar légiósát két hete vádlisérülés miatt le kellett cserélni, az első hírek szerint a hosszabb kényszerpihenő sem volt elképzelhetetlen. Bár a 27 esztendős középpályás kihagyta a múlt heti aranyosmaróti összecsapást, a Nemzeti Sport információja szerint ezen a héten már társaival készült, és minden bizonnyal pályára lép a hétvégi rangadón. A Slovan–Dunaszerdahelyi AC mérkőzés szombaton 14.30 órakor kezdődik, az M4 Sport+ közvetíti.

SZLOVÁKIA, FORTUNA LIGA
22. FORDULÓ
14.30: Slovan Bratislava (Pozsony)–DAC (Dunaszerdahely) (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!

Az élcsoport: 1. Slovan 51 pont, 2. DAC 44, 3. Spartak Trnava 35

2021.07.26 17:28:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nyerni akartak a szentgyörgyiek Bodzavásáron, vezettek is, de a végén az egy pontnak is örülhettek.

2021.07.26 14:57:47

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Gianfelice Facchetti: „Ha nem ismered Puskást, nem tudsz semmit a futballról.”

2021.07.25 19:56:34

Minden más foci KRASZNAI BENCE

Kleinheisler László csapata izgalmas mérkőzésen 2–1-re nyert a Poljud Stadionban.

2021.07.25 18:26:06

Minden más foci T. J.

Hamar hátrányba került a TSC, de őrült első húsz perc után átvette a vezetést, amit meg is tartott.

2021.07.25 16:13:55

Minden más foci CSELŐTEI MÁRK

A félidőben már 3–0-ra vezettek a nagymihályiak, akik 4–1-re nyertek.