Ismét Lionel Messié az Aranylabda!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.01.07. 18:55
null
Lionel Messi negyedszer emelhette magasba az Aranylabdát (Fotó: Action Images)
Zürichben átadták a 2012-es FIFA-Aranylabdát, az év legjobb labdarúgójának kiosztandó címet sorozatban negyedszer ítélték Lionel Messinek. A Barcelona argentin klasszisa Andrés Iniestát és Cristiano Ronaldót előzte meg a szavazáson.

SZAVAZÁS

Lionel Messi nyerte el az Aranylabdát: ön szerint megérdemelt az argentin klasszis sikere?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A GÁLA ELŐTT

Bár Lionel Messi 2012-ben sem a Bajnokok Ligájában, sem a bajnokságban nem ért a csúcsra – az Európa-bajnokság pedig alapból kiesett az argentinnál –, így klubcsapatával „csupán" egy Király-kupa-sikert tudott felmutatni, parádés teljesítménye után így is első számú esélyesnek számított.

Messi a 2012-es naptári évben 91 alkalommal talált be, ezzel pedig lekörözte az 1972-ben 85-ig jutó Gerd Müller zseniális esztendejét is.

Két ellenlábasa, a szavazatok alapján szintén dobogós Andrés Iniesta és Cristiano Ronaldo előbbi szempontból sikeresebb évet zárt, a Barcelona spanyol középpályása a Spanyol Kupa mellett a válogatottal Európa-bajnokságot, a Real Madrid portugál szélsője pedig klubjával spanyol bajnokságot és spanyol Szuperkupát nyert.

Ugyan a FIFA-Aranylabda-gálán a legjobb férfi játékos díját övezi a legnagyobb érdeklődés, emellett több más elismerést is kiosztanak.

A PUSKÁS-DÍJ ODAÍTÉLÉSÉNEK FELTÉTELEI:
- gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy fej fölüli lövésből született gól)
- a mérkőzés fontossága (felnőtt válogatott találkozón, konföderációk által kiírt sorozatokon és élvonalbeli nemzeti bajnoki találkozókon elért gólok számítanak, a fontosabb gól a jobb)
- a gól nem a másik csapat hibájából, vagy szerencsével született
- a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott

Számunkra nyilvánvalóan a Puskás Ferencről elnevezett, az év legszebb gólját szerző futballistának kiosztandó díj a legkedvesebb.

Az első nyertes Cristiano Ronaldo lett 2009-ben, aztán Hamit Altintop és Neymar is megkapta. A brazil sztár a 2012-es díjat is elnyerhette volna, amelyért a szlovák Miroslav Stochhal és a kolumbiai Radamel Falcaóval versengett.

A hétfői gálán többek között a legjobb női játékost is díjazzák, a brazil Marta mellett két amerikai, Alex Morgan és Abby Wambach esélyes.

A legjobb férfi edző a spanyol válogatottat Eb-címig repítő Vicente del Bosque, a Barcelona korábbi trénere, Pep Guardiola és a Real Madrid szakvezetője, José Mourinho lehet. Utóbbi nem utazott el a díjátadóra, mert szerdán csapata kupameccset játszik a Celta Vigóval, és inkább dolgozik.

Az esemény legjobb képeit ide kattintva tekinthetik meg!

A DÍJKIOSZTÓ

Elsőként az év csapatát hirdették ki, különösebb meglepetés nélkül. 2012-ben az Iker Casillas (Real Madrid) – Daniel Alves (Barcelona), Gerard Piqué (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Marcelo (Real Madrid) – Xabi Alonso (Real Madrid), Xavi (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona) – Lionel Messi (Barcelona), Radamel Falcao (Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) felállású tizenegy volt a legjobb az ítészek szerint.

Másodjára a női csapatok legjobb edzőit rangsorolták. Idén Luis Felipe Scolari brazil szövetségi kapitány jelentette be, hogyaz amerikai női válogatottat olimpiai sikerig vezető női mestert, Pia Sundhagét választották meg a legjobbnak. A svéd szakember ősztől már hazája női válogatottjának szakvezetőjeként ténykedik tovább. Sundhage a francia válogatottat két egymást követő nagy tornán (2011-es vb, 2012-es olimpia) negyedik helyig irányító Bruno Binit és a japán együttest londoni ezüstéremig vezető Szaszaki Noriót előzte meg a szavazáson.

Ezt a férfi csapatok legjobb edzője díjátadása követte – José Mourinho jelenléte nélkül. Scolari nem meglepő módon a spanyol válogatottal Európa-bajnoki címet nyerő Vicente Del Bosque nevét jelentette be a nagyérdemű előtt.

„Először is gratulálnék a másik két jelöltnek. Mindhárman a spanyol futballban tevékenykedtünk az előző évben, ez is a spanyol labdarúgás nagyságát jelzi. Olyan csapatom van, olyan kapitánnyal, amelyik nagyon sokat dolgozik azért, hogy jó legyen. Hálás vagyok a segítőimnek, játékoskoromból nagy hálával tartozom a mindenkori edzőimnek, hiszen rengeteget tanultam edzői tudásban, filozófiában. Nagyon köszönöm a FIFA-nak, amit a labdarúgásért tesz” – nyilatkozta Del Bosque.

A spanyol válogatottal 2012-ben Európa-bajnoki címet szerző Del Bosque a Barcelonától 2012 nyarán távozó Josep Guardiolát és José Mourinhót, a Real Madrid trénerét előzte meg.

EGERVÁRI SÁNDOR IS MESSIRE SZAVAZOTT
Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is a végső győztes Lionel Messire adta le a voksát a FIFA-Aranylabda szavazáson.
A szakember az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatában elmondta, nem csak azért voksolt a 25 éves argentin játékosra, mert a 2012-es évben fantasztikus rekordot ért el 91 góljával.
„Ő a világ legjobb csapatának legjobb játékosa, a sok szupersztár között a legnagyobb – fogalmazott az MTI érdeklődésére Egervári, aki tavaly is Messit jelölte meg győztesnek. – A világ futballjának zászlóvivője. Szimpatikus hozzáállással, jókedvével és a játék mindenek felett való szeretetével képes megfertőzni a világ minden gyermekét ennek a sportágnak a szépségével.”

Az elnöki különdíjat, amely egyfajta életműdíjként funkcionál, Franz Beckenbauer kapta meg, aki 1974-ben játékosként, 1990-ben szövetségi kapitányként szerzett világbajnoki címet. A Bayern München 67 esztendős korábbi legendás német játékosa rengeteg elismerése között két Aranylabdát (1972, 1976) is magáénak tudhat.

A Császár becenevű Beckenbauer játékosként a Bayernnel négy (nyugat)német bajnoki címet és négy Német Kupát nyert, háromszor a BEK-, egyszer a KEK-serleget emelhette magasba, és egyszer az Interkontinentális-kupában is diadalmaskodott. A Bundesligában a Hamburg játékosaként is aranyérmes lett, míg a New York Cosmos tagjaként amerikai bajnoki címet szerzett.

A nyugatnémet válogatott játékosaként egyszer (1972) az Európa-bajnoki címet is megszerezte; összesen 103-szor lépett pályára a Nationalelfben.

Edzőként világbajnoki ezüsttel (1986), valamint francia (Marseille) és német (Bayern) bajnoki címmel, továbbá az UEFA-kupával (1996, Bayern) is gyarapította gyönyörű kollekcióját.

Az év fair play díját az Üzbegisztáni Labdarúgó-szövetség kapta, nemcsak a csapatok és a válogatott kevés szabálytalansága, hanem a játékosok és a szurkolók játékvezetőkkel szembeni viselkedése miatt is. A Guatemalai Labdarúgó-szövetség és az Eskisehirspor volt ebben a kategóriában még döntős.

Carlos Valderrama jelentette be a Puskás-díjast, 2012-ben a szlovák Miroslav Stoché lett a legszebb találat. A Fenerbahce játékosa a címvédő Neymart és Radamel Falcaót utasította maga mögé.

„Családomnak és barátaimnak szeretnék köszönetet mondani” – fogta rövidre beszédét Stoch. A díjátadáson Puskás Ferenc özvegye és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is megjelent.



Az év női játékosa címért két olimpiai bajnok játékos (Abby Wambach és Alex Morgan) mellett a brazil Marta volt versenyben, végül a tornán öt gólig jutó Abby Wambach sikerét hirdethette ki Hope Solo, az amerikai csapat kapusa.

„Nem számítottam a díjra, nagyon köszönöm Martának és Morgannek, hogy mindennap versenyhelyzet elé állítottak. Az egyéni díjak megnyerése a csapat nélkül nem létezhetne” – mondta a 198 válogatott fellépésen 152-szer eredményes Wambach, aki mindenkinek köszönetét fejezte ki, akik segítették a díj elnyerésében.

GERÁNÁL RONALDO VOLT A LEGJOBB
A magyar válogatott csapatkapitánya, Gera Zoltán Cristiano Ronaldót tette az első helyre az Aranylabda-szavazáson. A FIFA honlapján közzétett lista szerint Gera Zoltán az elismerést sorozatban negyedik alkalommal begyűjtő Lionel Messit a második helyre írta be jelölőlapján, a harmadik helyen pedig a holland Robin van Persie-t jelölte meg. További magyar érdekeltségű szavazatok ITT!
Végül, de nem utolsó sorban az év férfi játékosa címet osztották ki, nem meglepetésre Lionel Messit, a Barcelona gólvágóját választották a legjobbnak, így neki adhatta át Fabio Cannavaro a 2012-es Aranylabdát. Az argentin klasszis 91 gólt szerzett a 2012-es naptári évben, ezzel pedig elhomályosította Gerd Müller 1972-es, 85 találatos esztendőjét.


Lionel Messi sorozatban negyedszer (2009, 2010, 2011, 2012) lett a világ legjobb labdarúgója – ilyen trófeahalmozásra a France Football által 1956-ban alapított díj történetében még sohasem volt példa.

Messi eddig négyes holtversenyben állt a holland Johan Cruyff-fal, a francia Michel Platinivel és a holland Marco van Basten az élen, három elsőséggel.

Az argentin játékos a portugál Cristiano Ronaldót (Real Madrid) és a spanyol Andrés Iniestát (Barcelona) előzte meg a nemzeti válogatottak szövetségi kapitányainak, csapatkapitányainak, illetve szakújságíróknak kiírt szavazás során.

„Az igazat megvallva hihetetlen érzés negyedszer is megkapni a díjat. Nagy benyomással van ez rám. Örülök, hogy itt láthatom a csapattársaimat – mondta Messi majd a díjra szintén jelölt Andrés Iniestához fordult. – Andrés, óriási megtiszteltetés, hogy hétről hétre veled játszhatok. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segíti a munkámat.”

Az immáron négyszeres aranylabdás játékos hozzátette, külön köszöni a támogatást nemrégiben született gyermekének és gyermeke édesanyjának is.

Messi a voksok 41.6 százalékát gyűjtötte be, ezzel több szavazatot kapott, mint a második, illetve a harmadik helyen záró Cristiano Ronaldo és Andrés Iniesta összesen.

A Real Madrid klasszisa a szavazatok 23.68, míg a spanyol válogatottat Európa-bajnoki címig vezető középpályás a voksok 10.91 százalékát gyűjtötte be. A további szavazatokat kapott játékosok sorrendjét később közli a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség.

Az immáron négyszeres aranylabdás Lionel Messi barcelonai klubtársát, Andrés Iniestát vélte az év legjobb futballistájának, mellette Xavi és Sergio Agüero kapott még az argentin támadótól szavazatot.

Az ismertebb játékosok és szövetségi kapitányok voksait, közte Joachim Löw Mesut Özil- és Iker Casillas Sergio Ramos-jelölésével ide kattintva böngészheti!

A GYŐZTES NÉVJEGYE
Neve: Lionel Andrés Messi
Született: 1987. június 24., Rosario (Argentína)
Magasság/testsúly: 169 cm/67 kg
Klubjai: FC Barcelona (2004-)
Posztja: támadó, támadó középpályás
Válogatottság/gól: 76/31
Első mérkőzés a válogatottban: 2005. augusztus 17. (Magyarország ellen, 2–1)
Első gól a válogatottban: 2006. március 1. (Horvátország ellen, 2–3)
Eredményei: Aranylabda (2009), FIFA Év játékosa (2009), FIFA-Aranylabda (2010, 2011, 2012), klubvilágbajnok (2009, 2011), Bajnokok Ligája-győztes (2006, 2009, 2011), Európai Szuperkupa-győztes (2009, 2011), spanyol bajnok (2005, 2006, 2009, 2010, 2011), spanyol Király Kupa-győztes (2009, 2012), spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006, 2009, 2010, 2011), olimpiai bajnok (2008), U20-as világbajnok (2005)

AZ ARANYLABDA GYŐZTESEI
A szavazások végeredménye

1956: 1. Stanley Matthews (angol, FC Blackpool), 2. Alfredo di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 3. Raymond Kopa (francia, Stade Reims), 4. PUSKÁS FERENC (BUDAPESTI HONVÉD)

1957: 1. Alfredo di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 2. Billy Wright (angol, Wolverhampton Wanderers), 3. Raymond Kopa (francia, Real Madrid), …5. KUBALA LÁSZLÓ (BARCELONA)

1958: 1. Raymond Kopa (francia, Real Madrid), 2. Helmut Rahn (nyugatnémet, Rot-Weiss Essen), 3. Just Fontaine (francia, Stade Reims)

1959: 1. Alfredo di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 2. Raymond Kopa (francia, Real Madrid), 3. John Charles (walesi, Juventus)

1960: 1. Luiz Suárez (spanyol, Barcelona), 2. PUSKÁS FERENC (REAL MADRID), 3. Uwe Seeler (nyugatnémet, Hamburg)

1961: 1. Enrico Omar Sivori (olasz, Juventus), 2. Luis Suárez (spanyol, Real Madrid), 3. Johnny Haynes (angol, Fulham), ...5. PUSKÁS FERENC (REAL MADRID)

1962: 1. Josef Masopust (csehszlovák, Dukla Praha), 2. Eusébio (portugál, Benfica), 3. Karl-Heinz Schnellinger (nyugatnémet, 1. FC Köln)

1963: 1. Lev Jasin (szovjet, Dinamo Moszkva), 2. Gianni Rivera (olasz, Milan), 3. Jimmy Greaves (angol, Tottenham)

1964: 1. Denis Law (skót, Manchester United), 2. Luis Suárez (spanyol, Internazionale), 3. Amancio (spanyol, Real Madrid)

1965: 1. Eusébio (portugál, Benfica), 2. Giacinto Facchetti (olasz, Internazionale), 3. Luis Suárez (spanyol, Internazionale)

1966: 1. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 2. Eusébio (portugál, Benfica), 3. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München)

1967: 1. ALBERT FLÓRIÁN (FERENCVÁROS), 2. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 3. Jimmy Johnstone (skót, Celtic)

1968: 1. George Best (északír, Manchester United), 2. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 3. Dragan Dzsajics (jugoszláv, Crvena zvezda)

1969: 1. Gianni Rivera (olasz, Milan), 2. Luigi Riva (olasz, Cagliari), 3. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München)

1970: 1. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München), 2. Bobby Moore (angol, West Ham United), 3. Luigi Riva (olasz, Cagliari)

1971: 1. Johan Cruyff (holland, Ajax), 2. Sandro Mazzola (olasz, Internazionale), 3. George Best (északír, Manchester United)

1972: 1. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 2. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München) 3. Günter Netzer (nyugatnémet, Mönchengladbach)

1973: 1. Johan Cruyff (holland, Barcelona), 2. Dino Zoff (olasz, Juventus), 3. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München)

1974: 1. Johan Cruyff (holland, Barcelona), 2. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 3. Kazimierz Deyna (lengyel, Legia Warszawa)

1975: 1. Oleg Blohin (szovjet, Dinamo Kijev), 2. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 3. Johan Cruyff (holland, Barcelona)

1976: 1. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 2. Robby Rensenbrink (holland, Anderlecht), 3. Ivo Viktor (csehszlovák, Dukla Praha)

1977: 1. Allan Simonsen (dán, Mönchengladbach), 2. Kevin Keegan (angol, Hamburg), 3. Michel Platini (francia, Nancy)

1978: 1. Kevin Keegan (angol, Hamburg), 2. Hans Krankl (osztrák, Barcelona), 3. Robby Rensenbrink (holland, Anderlecht)

1979: 1. Kevin Keegan (angol, Hamburg), 2. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet, Bayern München), 3. Ruud Krol (holland, Ajax)

1980: 1. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet, Bayern München), 2. Bernd Schuster (nyugatnémet, Barcelona), 3. Michel Platini (francia, Saint-Étienne)

1981: 1. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet, Bayern München), 2. Paul Breitner (nyugatnémet, Bayern München), 3. Bernd Schuster (nyugatnémet, Barcelona)

1982: 1. Paolo Rossi (olasz, Juventus), 2. Alain Giresse (francia, Bordeaux), 3. Zbigniew Boniek (lengyel, Juventus)

1983: 1. Michel Platini (francia, Juventus), 2. Kenny Dalglish (skót, Liverpool), 3. Allan Simonsen (dán, Vejle)

1984: 1. Michel Platini (francia, Juventus), 2. Jean Tigana (francia, Bordeaux), 3. Preben Elkjaer-Larsen (dán, Verona)

1985: 1. Michel Platini (francia, Juventus), 2. Preben Elkjaer-Larsen (dán, Verona), 3. Bernd Schuster (nyugatnémet, Barcelona)

1986: 1. Igor Belanov (szovjet, Dinamo Kijev), 2. Gary Lineker (angol, Barcelona), 3. Emilio Butragueno (spanyol, Real Madrid)

1987: 1. Ruud Gullit (holland, Milan), 2. Paulo Futre (portugál, Atlético Madrid), 3. Emilio Butragueno (spanyol, Real Madrid)

1988: 1. Marco van Basten (holland, Milan), 2. Ruud Gullit (holland, Milan), 3. Frank Rijkaard (holland, Milan)

1989: 1. Marco van Basten (holland, Milan), 2. Franco Baresi (olasz, Milan), 3. Frank Rijkaard (holland, Milan)

1990: 1. Lothar Matthäus (német, Internazionale), 2. Salvatore Schillaci (olasz, Juventus), 3. Andreas Brehme (német, Internazionale)

1991: 1. Jean-Pierre Papin (francia, Marseille), 2. Lothar Matthäus (német, Internazionale), Darko Pancsev (jugoszláv, Crvena zvezda), Dejan Szavicsevics (jugoszláv, Crvena zvezda)

1992: 1. Marco van Basten (holland, Milan), 2. Hriszto Sztoicskov (bolgár, Barcelona), 3. Dennis Bergkamp (holland, Ajax)

1993: 1. Roberto Baggio (olasz, Juventus), 2. Dennis Bergkamp (holland, Internazionale), 3. Eric Cantona (francia, Manchester United)

1994: 1. Hriszto Sztoicskov (bolgár, Barcelona), 2. Roberto Baggio (olasz, Juventus), 3. Paolo Maldini (olasz, Milan)

1995: 1. George Weah (libériai, Milan), 2. Jürgen Klinsmann (német, Bayern München), 3. Jari Litmanen (finn, Ajax)

1996: 1. Matthias Sammer (német, Borussia Dortmund), 2. Ronaldo (brazil, Barcelona), 3. Alan Shearer (angol, Newcastle)

1997: 1. Ronaldo (brazil, Internazionale), 2. Predrag Mijatovics (jugoszláv, Real Madrid), 3. Zinedine Zidane (francia, Juventus)

1998: 1. Zinedine Zidane (francia, Juventus), 2. Davor Suker (horvát, Real Madrid), 3. Ronaldo (brazil, Internazionale)

1999: 1. Rivaldo (brazil, Barcelona), 2. David Beckham (angol, Machester United), 3. Andrij Sevcsenko (ukrán, Milan)

2000: 1. Luís Figo (portugál, Real Madrid), 2. Zinedine Zidane (francia, Juventus), 3. Andrij Sevcsenko (ukrán, Milan)

2001: 1. Michael Owen (angol, Liverpool FC), 2. Raúl (spanyol. Real Madrid), 3. Oliver Kahn (német, Bayern München)

2002: 1. Ronaldo (brazil, Real Madrid), 2. Roberto Carlos (brazil, Real Madrid), 3. Oliver Kahn (német, Bayern München)

2003: 1. Pavel Nedved (cseh, Juventus), 2. Thierry Henry (francia, Arsenal), 3. Paolo Maldini (olasz, AC Milan)

2004: 1. Andrij Sevcsenko (ukrán, AC Milan), 2. Deco (portugál, FC Barcelona), 3. Ronaldinho (brazil, FC Barcelona)

2005: 1. Ronaldinho (brazil, FC Barcelona), 2. Frank Lampard (angol, Chelsea), 3. Steven Gerrard (angol, FC Liverpool)

2006: 1. Fabio Cannavaro (olasz, Real Madrid), 2. Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), 3. Thierry Henry(francia, Arsenal)

2007: 1. Kaká (brazil, AC Milan), 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United), 3. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)

2008: 1. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United), 2. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 3. Fernando Torres (spanyol, Liverpool)

2009: 1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United/Real Madrid), 3. Xavi (spanyol, FC Barcelona)

2010: 1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 2. Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), 3. Xavi Hernández (spanyol, FC Barcelona)
2011: 1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), 3. Xavi Hernández (spanyol, FC Barcelona)
2012: 1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), 3. Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona)
Zürichben adták át a 2012-es Aranylabdát (Fotó: Barthos Zoltán)
Zürichben adták át a 2012-es Aranylabdát (Fotó: Barthos Zoltán)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik