FFT: megjelent a FourFourTwo magazin májusi száma!

FFT/H. D.FFT/H. D.
Vágólapra másolva!
2021.04.16. 09:45
Már kapható az újságárusoknál a FourFourTwo magazin 134., avagy 2021. májusi száma!

A tartalomból A tartalomból

A címlapon Bruno Fernandes, a Manchester United legnagyobb reménysége Éric Cantona óta. Vajon képes lesz-e visszaterelni a Unitedot oda, ahol a helye van? Azt állítja, csak ez jár a fejében.

A Kérdezd meg pacekba! című rovatban ezúttal Alan Pardew válaszolt az olvasók kérdéseire. A Newcastle United vagy a West Ham United korábbi menedzsere arról is beszélt, miért nem örült annak, hogy Javier Mascherano és Carlos Tévez a West Hamhez került, amikor ő volt ott a főnök.

Az Ír-szigeten most is áll a bál, de ez nem új keletű jelenség. Három évtizeden át fegyveres konfliktusok pusztítottak Észak-Írországban, ami a labdarúgást is megviselte. Gyűlölködés, robbantások és fegyveres motorosok előli menekülés vetett árnyékot a sportra. Futball a polgárháború idején.

Ha helyzet kínálkozott, Gabriel Batistuta ritkán hagyta ki. Az FFT a labdarúgás történetének egyik legveszélyesebb góllövőjét ünnepli, aki éppen harminc éve érkezett meg Európába…

Amerikai Szamoa válogatottja 2001-ben a történelem egyik legcsúfosabb vereségét szenvedte el az ausztráloktól. Most azokat az egykori résztvevőket kérdezzük, akik tudják, mi történt húsz éve a színfalak mögött.

Dennis Tueart 1978-ban a Nagy Almára cserélte Manchestert, amikor beállt a New York Cosmos csapatába. Az NASL (Észak-amerikai Labdarúgóliga) legnagyobbat futó klubja nem sokáig állt az első osztály élén, de Tueart így sem bánta meg, hogy csatlakozott, hiszen találkozhatott Jaggerrel, játszhatott Beckenbauerrel, sőt együtt bulizott Pelével is.

A magyar származású Vic Halom FA-kupát nyert 1973-ban. Illovszky Rudolf szövetségi kapitánynak kellett volna, de az akkori hatalom hallani sem akart a Sunderland csatárának magyarításáról.

Újabb tíz történettel folytatódik a hetvenes-nyolcvanas évek kiváló csatárának, Kiss Lászlónak a nosztalgikus sorozata, a Vasas és a válogatott korábbi gólvágója ezúttal is jobbnál jobb sztorikat idézett fel gazdag pályafutásából.

A második világháború befejezése után is fellángoltak időnként fegyveres konfliktusok Európában, volt forradalom, felkelés, katonai bevonulás, terrorhullám, de ami harminc éve a déli határainkon túl elkezdődött, arra 1945 óta nem volt példa. Az események a sport ilyen-olyan szereplőit is magukkal sodorták… Vagy épp a felszínre dobták.

A Döglött akták rovat szerzőjét, Veszprémi Lindát ezúttal az a kérdés foglalkoztatta: vajon miért pont Hrutka Jánost és Mátyus Jánost küldte haza Amerikából Dunai Antal szövetségi edző az 1996-os atlantai olimpiai előtti utolsó keretszűkítéskor? Hiszen néhány nappal később igencsak súlyos védőhiány lépett fel a végül mindhárom meccsét elveszítő olimpiai csapatnál.

Folytatódik Vörös Csaba sorozata, amelyben elképesztő eseményeket dolgoz fel a szerző a levéltári titkosítás alól feloldozott dokumentumok segítségével. A legújabb részben arról ír: a hetvenes évekre addig nem látott mélységbe zuhant a magyar labdarúgás színvonala. Egyre élesebb kritikák érték a játékosokat, majd a humoristák is elővették a sportág romló helyzetét, mígnem Végh Antal Miért beteg a magyar futball? című könyve adta meg a kegyelemdöfést. A szerző bátorságát árnyalja, hogy könyvét az a Magvető Könyvkiadó gondozta, amelyet az ÁVH egykori vallató alezredese, Kardos György igazgatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik