FFT/H. D. 2021.04.16 09:45 Frissítve: 2021.04.16 16:02

FFT: megjelent a FourFourTwo magazin májusi száma!

Már kapható az újságárusoknál a FourFourTwo magazin 134., avagy 2021. májusi száma!

 

A tartalomból

A címlapon Bruno Fernandes, a Manchester United legnagyobb reménysége Éric Cantona óta. Vajon képes lesz-e visszaterelni a Unitedot oda, ahol a helye van? Azt állítja, csak ez jár a fejében.

A Kérdezd meg pacekba! című rovatban ezúttal Alan Pardew válaszolt az olvasók kérdéseire. A Newcastle United vagy a West Ham United korábbi menedzsere arról is beszélt, miért nem örült annak, hogy Javier Mascherano és Carlos Tévez a West Hamhez került, amikor ő volt ott a főnök.

Az Ír-szigeten most is áll a bál, de ez nem új keletű jelenség. Három évtizeden át fegyveres konfliktusok pusztítottak Észak-Írországban, ami a labdarúgást is megviselte. Gyűlölködés, robbantások és fegyveres motorosok előli menekülés vetett árnyékot a sportra. Futball a polgárháború idején.

Ha helyzet kínálkozott, Gabriel Batistuta ritkán hagyta ki. Az FFT a labdarúgás történetének egyik legveszélyesebb góllövőjét ünnepli, aki éppen harminc éve érkezett meg Európába…

Amerikai Szamoa válogatottja 2001-ben a történelem egyik legcsúfosabb vereségét szenvedte el az ausztráloktól. Most azokat az egykori résztvevőket kérdezzük, akik tudják, mi történt húsz éve a színfalak mögött.

Dennis Tueart 1978-ban a Nagy Almára cserélte Manchestert, amikor beállt a New York Cosmos csapatába. Az NASL (Észak-amerikai Labdarúgóliga) legnagyobbat futó klubja nem sokáig állt az első osztály élén, de Tueart így sem bánta meg, hogy csatlakozott, hiszen találkozhatott Jaggerrel, játszhatott Beckenbauerrel, sőt együtt bulizott Pelével is.

A magyar származású Vic Halom FA-kupát nyert 1973-ban. Illovszky Rudolf szövetségi kapitánynak kellett volna, de az akkori hatalom hallani sem akart a Sunderland csatárának magyarításáról.

Újabb tíz történettel folytatódik a hetvenes-nyolcvanas évek kiváló csatárának, Kiss Lászlónak a nosztalgikus sorozata, a Vasas és a válogatott korábbi gólvágója ezúttal is jobbnál jobb sztorikat idézett fel gazdag pályafutásából.

A második világháború befejezése után is fellángoltak időnként fegyveres konfliktusok Európában, volt forradalom, felkelés, katonai bevonulás, terrorhullám, de ami harminc éve a déli határainkon túl elkezdődött, arra 1945 óta nem volt példa. Az események a sport ilyen-olyan szereplőit is magukkal sodorták… Vagy épp a felszínre dobták.

A Döglött akták rovat szerzőjét, Veszprémi Lindát ezúttal az a kérdés foglalkoztatta: vajon miért pont Hrutka Jánost és Mátyus Jánost küldte haza Amerikából Dunai Antal szövetségi edző az 1996-os atlantai olimpiai előtti utolsó keretszűkítéskor? Hiszen néhány nappal később igencsak súlyos védőhiány lépett fel a végül mindhárom meccsét elveszítő olimpiai csapatnál.

Folytatódik Vörös Csaba sorozata, amelyben elképesztő eseményeket dolgoz fel a szerző a levéltári titkosítás alól feloldozott dokumentumok segítségével. A legújabb részben arról ír: a hetvenes évekre addig nem látott mélységbe zuhant a magyar labdarúgás színvonala. Egyre élesebb kritikák érték a játékosokat, majd a humoristák is elővették a sportág romló helyzetét, mígnem Végh Antal Miért beteg a magyar futball? című könyve adta meg a kegyelemdöfést. A szerző bátorságát árnyalja, hogy könyvét az a Magvető Könyvkiadó gondozta, amelyet az ÁVH egykori vallató alezredese, Kardos György igazgatott.

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.

2021.05.11 12:44:37

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

Holland beteljesülés, spanyol duplázás és az Európa-bajnokságok legnagyobb stratégái.

2021.05.11 18:54:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheisler László remekbe szabott gólpasszal, Gyurcsó Ádám elegáns góllal vette ki a részét a győzelemből.

2021.05.10 22:33:43

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Több évtizedes ellentmondása az elitfutballnak, hogy a drukkerek érzelmileg, a vezérek pedig gazdaságilag közelítenek a játékhoz.

2021.05.10 13:05:51

Minden más foci BOROS MIKLÓS

A szentgyörgyiek a FCSB és a Craiova után a listavezető CFR-t is legyőzték.