FFT 2020.08.10 14:25

FFT: a futballtörténelem valaha volt legjobb vesztesei

Csaknem negyven éve, hogy Tele Santana brazil válogatottja dicstelenül zárta a vb-t, mégis a világ legjobb csapataként tartják számon. Utánajártunk, hogy vannak Zico és barátai.

Csaknem negyven éve, hogy Tele Santana brazil válogatottja dicstelenül zárta a vb-t, mégis a világ legjobb csapataként tartják számon (Fotó: AFP)

 

Harmincnyolc év elmúltával Zico, akit fehér Pelének neveztek, hangjából még mindig a büszkeség cseng, amikor arról beszél, milyen szerepet játszott a világbajnokságok történetének egyik leghíresebb csapatában.

„Bárhová is megyek a világon, és jártam már néhány helyen, mindig az 1982-es brazil csapatról kérdeznek – mondja a 67 éves sportember a FourFourTwo-nak. – Mindent megtettünk, de sajnos ez sem volt elég.”

Brazíliában az elmúlt hetekben arra az ikonikus nyárra emlékeztek. Mivel a pandémia miatt élő mérkőzések nem voltak, az egyik tévétársaság úgy döntött, megörvendezteti az otthoni ücsörgő nemzetet, és leadja a brazil válogatott összes spanyolországi vb-mérkőzését. „Minden 1982 nyári meccsünket újra műsorra tűzték, pedig nem is nyertünk világbajnokságot abban az évben” – folytatja Zico. Akár sikerült akár nem, az érzés megmaradt.

Telê Santana csapatát a mai napig úgy tartják számon, mint a legjobb, amelyik végül nem nyert vb-t. A tehetséges játékosok, a végtelen képzelőerő csodálatosnál csodálatosabb gólokat eredményeztek, és elkápráztatták a nézőket szerte a világon. Bár a történet vége szomorú, és a brazil válogatott még csak elődöntőbe sem jutott, ameddig tartott a történet, nagyon szép volt.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Magazinunkat olvassa digitálisan a digitalstand.hu/fourfourtwo oldalon! 

2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.

2021.09.16 16:09:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem tudta megverni a topolyai csapat a Napredakot, pedig a 93. percben nagyon közel állt az egyenlítéshez.

2021.09.15 23:58:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A bűnözőknél az a baj, ha nyomot hagynak maguk után, mert akkor elkapják őket a rendőrök, az emberiség igazán nagy alakjai viszont akaratlanul megteszik ezt.

2021.09.15 00:07:44

Minden más foci THURY GÁBOR

Ma lenne 80 éves a Császár – ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani.