Játékoslegendából edzővé váltak – Andrea Pirlo tőlük tanulhat

Vágólapra másolva!
2020.08.22. 17:14
null
Zidane és Guardiola sem töltötte még be az ötvenet, de ketten együtt már öt Bajnokok Ligája-győzelemnél tartanak (Fotó: AFP)
A 41 éves Andrea Pirlo edzői tapasztalat nélkül, a játékosmúltjának köszönhetően kapta meg a Juventus kispadját. Összegyűjtöttük azokat az 50 év alatti edzőket, akik szintén nagynevű futballisták voltak és ott vannak a legmagasabb szint közelében jelenleg is.

Zinedine Zidane 48 éves

Aranylabdás, világ- és Európa-bajnok volt már, amikor labdarúgóként a Real Madridba igazolt, mégis ott vált igazi legendává. 2002-ben a királyi gárdával nyert BL-aranyat, 227 meccsen játszott hófehérben, a legtöbbet egy klubban pályafutása során, és 2006-ban onnan vonult vissza, majd ott kezdett el dolgozni edzőként az utánpótlásban. Tíz évvel később, 2016-ban már edzőként nyert BL-t a csapattal, mindössze négy hónappal azután, hogy a kirúgott Rafa Beníteztől átvett egy morálisan szétesőben lévő csapatot. Ezt újabb két BL-arany követte, és közben egy La Liga-győzelem is összejött, majd 2018-ban önként távozott. Nem tudta sokáig nézni, hogy nélküle újra szétesik a Real, visszatért, és idén rögtön spanyol bajnok lett a csapattal újra.

Pep Guardiola 49

Az új edzőgeneráció első igazán nagyot dobó alakja volt Pep Guardiola, aki 2008 nyarán a Barcelona második csapatánál szerzett minimális edzői tapasztalattal kapta meg a sztárcsapat irányítását. Levezényelt egy generációváltást a klubon belül: Ronaldinhót Messire cserélte a vezérszerepben, beemelte a csapatba a fiatal Gerard Piquét és Sergio Busquetset, a középpályán nagyobb felelősséget osztott a Xavi, Iniesta kettősre, és már kész is volt a sikerrecept. A 2009-ben triplázó Barcelona a mai napig a mérce bármely együttes számára. Három bajnoki cím és két BL-győzelem után önként távozott, azóta megnyerte a Bundesligát a Bayern Münchennel (háromszor) és a Premier League-et is a Manchester Cityvel (kétszer).

Gennaro Gattuso 42

Ő volt a zongoracipelő a két BL-t nyerő Milanban az olyan művészek mellett, mint Andrea Pirlo vagy Kaká, illetve a 2006-ban világbajnok olasz válogatottban Francesco Totti és Alessandro Del Piero oldalán. Edzői karrierjét – Vanczák Vilmost is irányítva – a svájci Sionban kezdte, aztán ment a Palermóhoz, Krétára, Pisába... Úgy tűnt, nem lesz jelentős karrierje, aztán vállalta, hogy visszalép egy szintet, és 2017-ben a Milan második együttesének edzője lett. Még abban az évben megkapta a felnőttcsapatot, ami az első igazán számottevő kihívása volt. A hatodik helyig hozta fel a bajban lévő csapatot, majd az első teljes szezonjában ötödik lett, egyetlen ponttal lemaradva a BL-indulásról. Ezután elküldték, noha a Milan azóta sem lépett előrébb... Tavaly december óta a Napoli edzője.

Frank Lampard 42

Mindössze kilenc játékos van a Premier League történetében, aki legalább 150 gólt szerzett: a 177-ig jutó Frank Lampard az egyetlen középpályás közülük. Nem véletlen, hogy minden idők legjobb angol labdarúgói között tartják számon, a Chelsea-nél meg egyenesen a legnagyobb legenda. Edzőként 2018-ban a másodosztályú Derby Countynál kezdett, meggyőző teljesítménnyel. A Ligakupából kiejtette a Manchester Unitedet, és elérte a PL-feljutásért zajló rájátszást a csapattal. A feljutás végül nem jött össze, de a Maurizio Sarri távozása után edző nélkül maradó Chelsea megadta neki a lehetőséget. Bátran nyúlt a fiatalokhoz, a negyedik, BL-indulást érő helyre kormányozta a csapatot, amelyben Tammy Abraham vagy éppen Mason Mount is berobbant.

Steven Gerrard 40

Idén harminc év után lett angol bajnok a Liverpool, és a futballvilág egyik legnagyobb igazságtalansága, hogy Steven Gerrard kimaradt a sikerből. A klub utánpótlásából indult, és a 2015-ös amerikai levezetésig jóban-rosszban kitartott a Liverpool mellett. Ott lett a világ egyik legjobb középpályása, nyert Bajnokok Ligáját is, de a Premier League-arany nem jött össze neki, háromszor is második lett. Edzőként két évvel ezelőtt a nagy múltú, ám időközben csődbe jutó és önmagát újra felépíteni kezdő Rangerstől kapott szerződést. Első és második szezonjában is második lett a csapattal a skót élvonalban az ősi rivális Celtic mögött, amely ellen a klub első bajnoki győzelmét is megszerezte 2012 óta.

Ole-Gunnar Solskjaer 47

„Amikor visszatértem, és találkoztam a stábtagokkal, akik már akkor itt voltak, amikor játékos voltam, elkezdtek Főnöknek hívni. Én pedig szóltam, hogy fejezzék be, a nevem Ole” – emlékezett vissza az első napjaira a Manchester United menedzsereként Solskjaer. Sokan talán Oleként ismerik, de még többen a „babaarcú gyilkos” nevet kötik hozzá, amit kisfiús arca és rendkívüli gólérzékenysége miatt kapott. A 127 MU-gólja közül egy kiemelkedik: az 1999-es BL-döntő 93. percében ő szerezte a manchesteriek győztes gólját a Bayern München elleni drámai végjátékban. Edzőként odahaza a Moldéban kezdett, két norvég bajnoki címet szerzett, elindította az úton Erling Haalandot, aztán 2018 decemberében megkapta a Unitedet. Az első kilenc bajnokiján 25 pontot szerzett a csapattal, ami Premier League-rekord.

Patrick Vieira 44

Arsene Wenger Arsenaljában talán Thierry Henry volt a legragyogóbb csillag, de Patrick Vieira a hadvezér. Csapatkapitányként és a középpálya motorjaként az egyik legfontosabb láncszeme volt a három angol bajnoki címet, közte egyet veretlenül megnyerő ágyúsoknak. Sokan ezért is vannak meggyőződve arról, hogy edzőként is nagy karriert futhat be. Ő nem levezetni ment az Egyesült Államokba, hanem kezdeni – edzőként. Két évig irányította a New York City csapatát, 90 meccsből 40-et megnyert, és óriásit fejlődött vele a csapat. Ezt követően vette át 2018-ban a Nice irányítását, ahol az első idényében hetedik lett, majd az idő előtt befejezettnek nyilvánított 2019–2020-as évadban az Európa liga-selejtezőt érő ötödik helyen végzett – megelőzve a Bajnokok Ligája-elődöntős Lyont.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik