M. D. 2021.12.21 07:17

Edzősors: Nikolics topligába vágyik, de máshol köthet ki

Marko Nikolics, a Mol Fehérvár FC labdarúgócsapatának korábbi vezetőedzője, akit októberben bocsátottak el előző klubjától, a Lokomotiv Moszkvától, terjedelmes interjút adott a szerb sportsajtóban. A 42 esztendős szakember elmondta, készen áll arra, hogy az öt európai topliga valamelyikében vállaljon munkát.

 

Elképzelhető, hogy Marko Nikolics hamarosan visszatér Oroszországba (Fotó: AFP)

 

Marko Nikolicsnak két és fél hónapja nincs állása. Október elején menesztették a Lokomotiv Moszkvától, amellyel az előző idényben Orosz Kupát nyert. A szerb tréner ezt megelőzően több mint két évig Magyarországon dolgozott, ahol a bajnoki címet és a Magyar Kupát is begyűjtötte a Vidivel, illetve az Európa-liga csoportkörébe is bejutott a székesfehérvári csapattal. Nikolics jelenleg élvezi a pihenést.

„Nem vagyok fáradt, de intenzív időszak van mögöttem. Nemcsak a moszkvai másfél évre gondolok, hanem arra, hogy az elmúlt hat évből ötöt külföldön töltöttem el. Most az otthonomra, a családra, a barátokra, a magánéletre vágyom. Aki ebben a szakmában dolgozik, és élt már külföldön, tisztában van vele, mennyire tudnak ezek hiányozni. Pihentem az elmúlt két és fél hónapban” – idézi Nikolicsot a MozzartSport.

A szerb szakember kijelentette, elégedett a Lokomotiv Moszkvánál elvégzett munkájával, az orosz klub vezetőivel barátságban váltak el egymástól. Hozzátette, az együttműködés azért nem folytatódhatott, mert nem egyeztek az elképzeléseik a jövőről.

„Engem leginkább az eredmény érdekel. Én ilyen edző vagyok. Ha egy klubnál azt mondják, »nem számít, hogy hatodikak vagy nyolcadikak leszünk, de a fiatalok beépítésére és fejlődésére helyezzük a hangsúlyt«, abszolút megértem. Csakhogy pályafutásom jelenlegi szakaszában ez nem érdekes számomra” – világította meg az elválás hátterét Nikolics.

A Vidi korábbi vezetőedzője késznek érzi magát arra, hogy az öt nagy európai bajnokság valamelyikében vállaljon munkát, de lehet, hogy egyelőre még nem oda vezet az útja.

„Általános célom az edzői karrierem kezdete óta, hogy az öt topliga egyikében dolgozhassak, gondolok itt elsősorban Olaszországra, Spanyolországra és Angliára. Negyvenkét éves vagyok, hosszú út áll még előttem, van még mit elsajátítanom. Vannak megkereséseim bizonyos kluboktól, ha nem is a legerősebb ligákból, hanem az öt nagy bajnokságot követő országok bajnokságaiból, olyan egyesületektől is, amelyek az európai porondon szeretnének sikeresek lenni, de nem vagyok benne biztos, hogy egy »túlélésért« küzdő csapatot át kellene vennem az idény közepén. Az az ideális, amikor a felkészülést veled kezdi meg a csapat. Ilyenkor senki sem azért keres edzőt, mert jól áll az együttes. Nem tervezek beugrani, aztán hat hónap múlva távozni. Minden szempontból a jó döntést szeretném meghozni” – mondta Nikolics.

Végezetül hozzátette, Oroszországban már letette a névjegyét, ott megbecsülik és elismerik a munkáját, onnan is vannak ajánlatai, és úgy fogalmazott, „könnyen előfordulhat”, hogy hamarosan ismét a Premjer Ligában vállal munkát – de azért örülne neki, ha Szinisa Mihajlovics (Bologna) után hamarosan másik szerb edző is kispadot kapna valamelyik topligában.

2022.01.18 12:00:40

Minden más foci HEGYI TAMÁS

Weisz Leó huszonöt éves korában edzőnek állt, Németországban csinált karriert a 20-as, 30-as években.

2022.01.17 18:24:03

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A két Chelsea-mester, Tuchel és Hayes a legjobb edző, Édouard Mendy a legjobb kapus; Messi és Haaland az Év csapatában.

2022.01.14 14:20:27

Minden más foci B. D. K.

A 24 éves Bojart korábban megválasztották a legszexibb futballbírónak.

2022.01.13 22:48:16

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A Barcelona története legdrágább játékosának Messivel egy szinten kellene futballoznia, de tudomásul kell venni, hogy Messivel senki sincs egy szinten« – ráadásul csak akkor ment neki, amikor Messi nem játszott, de amikor az argentin volt a vezér, Coutinho a láthatatlan embert alakította.

2022.01.13 16:55:21

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Előkerültek olyan finomságok, amelyeket mi innen nem tudhattunk vagy nem vettünk észre.